Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kladim se da je Plenković išao papu pitati smije li ratificirati Istanbulsku konvenciju

- Brine nas u ovom trenutku infiltracija desnice u sva tijela, kazala je Borić nadovezujući se na Sarnavkine riječi kazavši da i "iznad popa postoji Bruxelles"...
09. listopada 2017. u 11:45 30 komentara 2253 prikaza
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

U Hrvatskoj se intenzivira dosad neviđena kampanja kojom se progoni jedna riječ - rod. Taj pojam kriv je za sve i nastoji ga se odstraniti iz hrvatskog jezika jer, kako kažu ultrakonzervativni dušobrižnici, zauvijek uništava hrvatsku obitelj i temelje društva.

Istanbulska konvencija UDRUGA VIGILARE Prvi prosvjed protiv Istanbulske konvencije: 'Odbacimo rodnu ideologiju'

Krajnji cilj ukidanja tog pojma iz hrvatskog zakonodavstva zapravo je onemogućavanje borbe protiv uzroka nasilja nad ženama i neravnopravnosti. A uz stalne pokušaje sprečavanja ratifikacije Istanbulske konvencije ultrakonzervativne skupine i političke struje svojim su utjecajem zbog političke trgovine preglasavanjem uspjele izbaciti pojam rod i iz razvojne strategije grada Zagreba.

Sadržaj je to opširnog otvorenog pisma javnosti koje su danas uputile udruge Centra za ženske studije, CESI, CMS, RODA, i Ženska soba. Pismo je predstavljeno na konferenciji nazvanoj "Nasilje nad riječima nasilje je protiv žena".

- Nasilje nad ovom riječju je nasilje nad ženama pa pozivamo cijeli narod da ustane protiv toga. Svi trebaju podići svoj glas i zaustaviti ovo ludilo koje se širi i koje uključuje protivljenje ratifikacije Istanbulske konvencije, kazala je aktivistkinja Sanja Sarnavka. Pritom je napomenula da su konvenciju ratificirale i katoličke zemlje popu Italije, poljske i Austrije. Ultraradikalne udruge prozvala je formacijama koje djeluju poput vojske te ipak kazala kako ne vjeruje da će njene unuke u konačnici imati manje prava nego što ih je imala ona sama.

- Kladim se da je premijer Plenković otišao sad pitati papu smije li ratificirati Istanbulsku konvenciju, očito ga je to pitanje zbunilo, a mislim da će na kraju presuditi što mu je papa rekao i na kraju će ovisiti hoće li biti ratificirana isanbulska konvencija, kazala je dodavši kako u ovom putu idemo u smjeru kojeg ni ona sama ne može razumjeti jer argumenti nemaju težinu pa se zapitala hoće li zbog onog što se govori i na što upozorava otići pred Sabor i započeti štrajk glađu.

Zastupnica u skupštini i predstavnica Nove ljevice Rada Borić upozorila je kako je krenulo afirmiranje ultrakonzervativnih snaga da ćemo doći do toga da ćemo opet tvrditi da je zemlja ravna ploča jer je u nekim od tih radikalnih udruga čak zabranjeno da im članice mogu biti  žene, poručila je takvim snagama NO PASARAN. 

- U Istanbulskoj konvenciji postoje odlični instrumenti da se spriječi nasilje nad ženama i zato je svakako treba ratificirati. No, brine nas u ovom trenutku infiltracija desnice u sva tijela, kazala je Borić nadovezujući se na Sarnavkine riječi o papi i Plenkoviću kazavši da i iznad popa ima Bruxelles pa vjeruje da će konvencija ipak biti ratificirana. 

Senka Sekulić Rebić iz Centra za žrtve seksualnog nasilja poduprijevši navedeno napomenula je da danas dolazi do omalovažavanja zdravog razuma. Mislila je pritom na istupe i argumente koje iznose ultrakonzervativne udruge. 

- Većina protivnika ratifikacije konvenciju zapravo nikad nije niti pročitala niti zna što u njoj piše, napomenula je Sekulić Rebić.

Samu konferenciju i otvoreno pismo došla je podržati i katolička teologinja Ana Rafaj koja je istaknula da ju iritira i brine neznanje koje se danas širi našom zemljom. 

Ruža Tomašić RUŽA TOMAŠIĆ 'Zaustavite Istanbulsku konvenciju. Želi li se nametnuti krajnje liberalni svjetonazor' skupština grada zagreba Mateja Šobak Rasprava o rodu i spolu bi trebala biti s druge strane Markova trga, a ne u Vijećnici Gradska skupština Izbirsali 'rod' Hasanbegović: Osobo Borić, no pasaran!
Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
 • Avatar mofo
  mofo:

  Fuj... Kad je trebalo komentirati i osuditi lalovčevo nasilje nad ženom onda je bila kao u mirovini, nije imala komentara, a sad kad je hdzovac u pitanju nema problema i to još na ovako ciničan odvratan način.. a kod istanbulske ... prikaži još! konvencije nije problem dio o suzbijanju nasilja nego rodna ideologija koja se želi uz to progurati, to je rečeno tisuću puta, a ovi tisuću puta ne žele čuti nego trube da su oni koji su protiv konvencije ustvari za nasilje nad ženama... Gade mi se ove udruge i ovakve osobe, potpuno neprincipijalne i potpuno politički i ideološki pristrane...

 • juma:

  Zasto se za prava zena uvijek zalazu osobe koje izgledaju kao muskarci, poput osobe Sarnavke ili osobe Boric?

 • Avatar Bukovnik
  Bukovnik:

  Gospodjo Sanja Slinavka (sorry) Sarnavka kada zapocinjete taj strajk gladju. Molim vas samo za ozbiljno. Ucinili biste veliku uslugu Hrvatskome Narodu da vas skine sa drzavne sise I prestane placate vase frustracije. Zar nije dosta kunica od Georga Seresa . ... prikaži još!a . Predala ste dusu djavolu. Prava majka radja a ne ubija dijete. Vi ga vjerojatno nemate niti cete ga imati. Sramota sto se sve objavljuje u Hrvatskom tisku