Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SANJA SARNAVKA

Kladim se da je Plenković išao papu pitati smije li ratificirati Istanbulsku konvenciju

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/8
09.10.2017.
u 11:45

- Brine nas u ovom trenutku infiltracija desnice u sva tijela, kazala je Borić nadovezujući se na Sarnavkine riječi kazavši da i "iznad popa postoji Bruxelles"...

U Hrvatskoj se intenzivira dosad neviđena kampanja kojom se progoni jedna riječ - rod. Taj pojam kriv je za sve i nastoji ga se odstraniti iz hrvatskog jezika jer, kako kažu ultrakonzervativni dušobrižnici, zauvijek uništava hrvatsku obitelj i temelje društva.

Krajnji cilj ukidanja tog pojma iz hrvatskog zakonodavstva zapravo je onemogućavanje borbe protiv uzroka nasilja nad ženama i neravnopravnosti. A uz stalne pokušaje sprečavanja ratifikacije Istanbulske konvencije ultrakonzervativne skupine i političke struje svojim su utjecajem zbog političke trgovine preglasavanjem uspjele izbaciti pojam rod i iz razvojne strategije grada Zagreba.

Sadržaj je to opširnog otvorenog pisma javnosti koje su danas uputile udruge Centra za ženske studije, CESI, CMS, RODA, i Ženska soba. Pismo je predstavljeno na konferenciji nazvanoj "Nasilje nad riječima nasilje je protiv žena".

- Nasilje nad ovom riječju je nasilje nad ženama pa pozivamo cijeli narod da ustane protiv toga. Svi trebaju podići svoj glas i zaustaviti ovo ludilo koje se širi i koje uključuje protivljenje ratifikacije Istanbulske konvencije, kazala je aktivistkinja Sanja Sarnavka. Pritom je napomenula da su konvenciju ratificirale i katoličke zemlje popu Italije, poljske i Austrije. Ultraradikalne udruge prozvala je formacijama koje djeluju poput vojske te ipak kazala kako ne vjeruje da će njene unuke u konačnici imati manje prava nego što ih je imala ona sama.

- Kladim se da je premijer Plenković otišao sad pitati papu smije li ratificirati Istanbulsku konvenciju, očito ga je to pitanje zbunilo, a mislim da će na kraju presuditi što mu je papa rekao i na kraju će ovisiti hoće li biti ratificirana isanbulska konvencija, kazala je dodavši kako u ovom putu idemo u smjeru kojeg ni ona sama ne može razumjeti jer argumenti nemaju težinu pa se zapitala hoće li zbog onog što se govori i na što upozorava otići pred Sabor i započeti štrajk glađu.

Zastupnica u skupštini i predstavnica Nove ljevice Rada Borić upozorila je kako je krenulo afirmiranje ultrakonzervativnih snaga da ćemo doći do toga da ćemo opet tvrditi da je zemlja ravna ploča jer je u nekim od tih radikalnih udruga čak zabranjeno da im članice mogu biti  žene, poručila je takvim snagama NO PASARAN. 

- U Istanbulskoj konvenciji postoje odlični instrumenti da se spriječi nasilje nad ženama i zato je svakako treba ratificirati. No, brine nas u ovom trenutku infiltracija desnice u sva tijela, kazala je Borić nadovezujući se na Sarnavkine riječi o papi i Plenkoviću kazavši da i iznad popa ima Bruxelles pa vjeruje da će konvencija ipak biti ratificirana. 

Senka Sekulić Rebić iz Centra za žrtve seksualnog nasilja poduprijevši navedeno napomenula je da danas dolazi do omalovažavanja zdravog razuma. Mislila je pritom na istupe i argumente koje iznose ultrakonzervativne udruge. 

- Većina protivnika ratifikacije konvenciju zapravo nikad nije niti pročitala niti zna što u njoj piše, napomenula je Sekulić Rebić.

Samu konferenciju i otvoreno pismo došla je podržati i katolička teologinja Ana Rafaj koja je istaknula da ju iritira i brine neznanje koje se danas širi našom zemljom. 

Komentara 30

Avatar mofo
mofo
11:44 09.10.2017.

Fuj... Kad je trebalo komentirati i osuditi lalovčevo nasilje nad ženom onda je bila kao u mirovini, nije imala komentara, a sad kad je hdzovac u pitanju nema problema i to još na ovako ciničan odvratan način.. a kod istanbulske konvencije nije problem dio o suzbijanju nasilja nego rodna ideologija koja se želi uz to progurati, to je rečeno tisuću puta, a ovi tisuću puta ne žele čuti nego trube da su oni koji su protiv konvencije ustvari za nasilje nad ženama... Gade mi se ove udruge i ovakve osobe, potpuno neprincipijalne i potpuno politički i ideološki pristrane...

JU
juma
12:21 09.10.2017.

Zasto se za prava zena uvijek zalazu osobe koje izgledaju kao muskarci, poput osobe Sarnavke ili osobe Boric?

JA
Jania
11:49 09.10.2017.

Preplaćene aktivistice izmišljaju sebi posao. Okreću pilu naopako. Progone "spol" i uvode "rod" .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije