Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šesti mandat na čelu države

Putinovi saveznici u Moskvi digli ruke od Lukašenkova režima

Bjelorusija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
14.08.2020.
u 14:42

Žene u Minsku u znak prosvjeda formiraju ljudske lance, a čak i ruski nacionalisti kritiziraju represiju u Bjelorusiji

Pojačava se međunarodni pritisak na bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, kojeg se sumnjiči da je falsificirao rezultate izbora u nedjelju koji su mu omogućili šesti mandat na čelu države. Zemlje Europske unije danas će na izvanrednom sastanku ministara vanjskih poslova razgovarati o poslijeizbornoj policijskoj brutalnosti bjeloruskog režima, a leđa Lukašenku sve snažnije okreće i dio ruskih političara.

I Žirinovski za prosvjednike

Oporbena kandidatkinja Svetlana Tihanovska, koja je na izborima prema službenim rezultatima u koje su domaći kritičari i međunarodni promatrači izrazili sumnje osvojila deset posto glasova, u međuvremenu je pobjegla u Litvu. U priopćenjima koja je poslala natuknula je da je u Litvu otišla jer je režim prijetio njezinoj djeci. Od Lukašenka su se počeli sve snažnije ograđivati i neki članovi ruske vlade predsjednika Vladimira Putina koja je povijesno bila najveći zaštitnik i pokrovitelj buntovnog Lukašenka. Putin i još neki dužnosnici koji drže službene funkcije čestitali su Lukašenku i ovog puta, a ruski je predsjednik dodao da se nada da dobrim odnosima dviju zemalja i u budućnosti.

Video: Neredi u Bjelorusiji nakon pobjede Lukašenka na izborima

Rusija je jučer priopćila da je bilo pokušaja vanjskog uplitanja u bjeloruska pitanja. No dobar dio ruske javnosti, uključujući i ljude iz establišmenta, nema lijepih riječi za Lukašenka. Član Putinove stranke Ujedinjene Rusije Konstantin Zatulin natuknuo je da vjeruje da su rezultati fabricirani. – U ovom je trenutku reći koliko je Lukašenko osvojio glasova kao čitanje iz listova čaja – rekao je utjecajni Zatulin koji je u posljednjih nekoliko desetljeća postao ekspert za postsovjetski prostor. U Rusiji susjednim zemljama opisuju ga kao nacionalista, a u Ukrajini su ga proglasili persononom non grata. Lukašenka je Zatulin još nazvao i “ludim” i “poremećenim” što se želje vlašću tiče.

I prokremaljski je medij RT prekjučer objavio kolumnu u kojoj se tvrdi da bjeloruski prosvjedi nisu financirani izvana, već  Lukašenko ponavlja nekadašnje sovjetske pogreške. “Ne treba iskrivljavati stvari. Jasno se vidi da geopolitičke sile ne djeluju jer Zapad i Rusija, kao dvije najveće sile koje se natječu za utjecaj u bjeloruskim unutarnjim poslovima, praktički jednako snažno kritiziraju Lukašenka”, piše za RT Bradley Blankenship u tekstu u kojem ovaj medij, kojim ruska politika pokušava utjecati na međunarodna zbivanja, naglašava da se ne radi o “obojenoj revoluciji”. Za medije poput RT-a obojena revolucija drugo je ime za rušenje vlasti financirano izvana. I ruski nacionalist Vladimir Žirinovski, kojeg se opisuje kao Putinova saveznika, izrazio je solidarnost sa žrtvama represije u Bjelorusiji te je rekao da su birači izgubili povjernje u Lukašenka. Bjeloruski su analitičari Lukašenkovu kampanju proglasili prvom antiruskom u njegovoj karijeri. Odnosi između Moskve i Minska pokvarili su se tijekom proteklih godinu dana kada je Lukašenko odbio pomisao na ujedinjenje dvije države kako bi Putin mogao ostati na čelu ujedinjene “velike Rusije”. U međuvremenu je Putin promijenio ustav Rusije te je tako produljio svoju vladavinu do 2036. godine. Minsk usto nikada nije priznao rusku aneksiju Krima.

‘Izazvat ćete građanski rat’

Jučer su održani i novi prosvjedi u Bjelorusiji, na kojima su žene dijelile cvijeće. Obučene u bijelo, Bjeloruskinje su formirale ljudske lance kao miran oblik prosvjeda protiv onoga što vide kao krađu izbora. To su napravile već drugi dan zaredom. Neki su analitičari te prosvjede opisali sličnima demonstracijama u baltičkim državama tijekom raspada Sovjetskog Saveza. – Stojim ovdje jer hitno moramo zaustaviti nasilje. Moramo prekinuti mučenje u zatvorima te osloboditi sve uhićene. Trebaju nam pošteni izbori i promjene – rekla je za francusku agenciju AFP učiteljica Irina. Ovi mirni prosvjedi razlikuju se od večernjih demonstracija na kojima su česti sukobi s policijom, a kojima Bjelorusi svjedoče svake večeri od izbora. Privedeno je dosad već sedam tisuća prosvjednika. Književnica i nobelovka Svetlana Aleksijevič u međuvremenu je pozvala Lukašenka da odstupi prije nego što “odvede zemlju u građanski rat”. Režim u Minsku ova je svjetski poznata bjeloruska književnica optužila da je “proglasio rat svom vlastitom narodu”

Komentara 21

NE
neboiznadzagreba2
15:11 14.08.2020.

Ako je Putin čestitao Lukašenku, badava im prosvjedi, Majdan se neće i ne može ponoviti. Lukašenko možda i je posljednji europski diktator, no narod mu još ima i kruha i igara, nekima u bliskom susjedstvu ostale su samo igre.

TA
Talleyard
16:09 14.08.2020.

Putin i njegovo društvo shvaćaju da je samo pitanje dana kada će i u Rusiji narod shvatiti da više ne može trpjeti teror, diktaturu, gaženje osnovnih ljudskih prava.da bi o spriječili takvi diktatori traže doživotnu mogućnost vladavine.

AB
abokatstir
21:13 14.08.2020.

Putinovi saveznici u strahu da se virus demonstracija ne proširi na Rusiju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije