Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog Mosta:

'Puna plaća na porodiljnom i roditeljskom dopustu'

Most o porodiljnim naknadama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
28.10.2019.
u 12:13

Umjesto poreznih olakšica predlažu fiksni novčani iznos koji dobivaju roditelji, jer, tvrde, preko 800 tisuća građana ima toliko niska primanja da nemaju porezne olakšice

Puna plaća za roditelje na porodiljnom odnosno roditeljskom dopustu te fiksna novčana naknada za roditelje umjesto poreznih olakšica dva su prijedloga jačanja demografske politike koje je Most uputio u saborsku proceduru. Kritiziraju Vladu jer nije donijela krovni dokument, odnosno Nacionalnu demografsku strategiju kojom bi se zaustavili negativni demografski trendovi posljednjih godina najviše ugroženi masovnim iseljavanjem mladih.

- Vladino povjerenstvo za demografiju, kojem je na čelu predsjednik vlade Andrej Plenković, navodno je napravilo nacrt te strategiju, no on očito čuči u ladici i kako stvari stoje, nećemo ga nikad vidjeti. Vlada nema ozbiljnih poteza, nude nam tek šminku – ocijenio je čelnik Mosta Božo Petrov na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

Mostova Petra Mandić pojasnila je kako zato oni predlažu izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojom su delimitirali naknade, odnosno omogućili punu plaću roditeljima za cijelu prvu godinu života djeteta.

- Roditelji moraju imati mogućnost brinuti se o djeci, a istovremeno ne biti financijski zakinuti zbog toga, inače se neće odlučivati za više djece. Hrvatska ne propada samo zbog iseljavanja, nego i prirodnim putem. Moja Primorsko-goranska županija je najgora u cijeloj Hrvatskoj po prirodnom padu nataliteta, dakle ne umiru samo slavonske županije ili one koje ne stoje dobro, mi umiremo u potpunosti i to moramo spriječiti našim mjerama – kaže Mandić. Podsjeća da je Vlada najavljivala delimitiranje naknada, no izgledno je da se to neće dogoditi u ovom mandatu, pa je zato Most, dodaje, uputio u proceduru ovaj prijedlog za koji će se žestoko boriti u Saboru.

Umjesto poreznih olakšica predlažu fiksni novčani iznos koji dobivaju roditelji, jer, tvrde, preko 800 tisuća građana ima toliko niska primanja da nemaju porezne olakšice.

- Predlažemo minimalnu naknadu za vrijeme za rodiljne i roditeljske brige, koja bi iznosila 128 posto proračunske osnovice, odnosno 3991 kunu, za razliku od današnjih 2328 kuna, što je ključna stvar, jer s ovim našim prijedlogom se malo lakše živi. Predvidjeli smo da i bake i djedovi mogu biti dionici, pa ako se roditelj mora vratiti na posao s roditeljskog dopusta, oni mogu čuvati djecu i koristiti naknadu od 2328 kuna, što nije mala stvar i jako puno znači roditeljima u podizanju njihovog djeteta – pojašnjava Petra Mandić. Ako roditeljima imaju troje ili više djece ili blizance i žele koristiti dopust do 3. godine života, omogućuju ili da ga koriste na način kako je dosad bilo ili da se vrate na posao, ali imaju naknadu od 2328 kuna jer nisu koristili roditeljski dopust, a postoji potreba za povećanim troškovima zbog brige za dijete, dodaje.

Procijenjeno je, nastavlja, da novi Zakon o dječjem doplatku nije urodio plodom i da se osnovica mora povećati, no ni o tom se zakonu više ne govori, pa Mandić naglašava kako je to još jedno izdano obećanje koje bi zahvatilo cijelo društvo.

- Mi želimo preurediti cijeli sustav olakšica za djecu, jer roditelji koji imaju manja primanja nemaju nikakve olakšice za djecu. Zato je potrebno uvesti jedinstvenu dječju naknadu kojim bi omogućili da te obitelji imaju dodatne naknade. Primjerice, na plaću od 5000 kuna, za jedno dijete obitelj bi dobivala 135 kuna mjesečno više, koja skrbi o dvoje djece imala bi 1000 kuna mjesečno koje danas nema, a one obitelji s troje djece 2000 kune mjesečno. Očekujemo od Vlade da razmotri naše prijedloge, ali i provodi sustavnu demografsku politiku koje trenutno nema, taoci smo sitnih politikanstava i strančarenja unutar vladajuće koalicije. Vratimo demografsku politiku u žižu javnosti – poručuje Mandić.

Komentara 2

DU
Deleted user
12:35 28.10.2019.

Koji populisti i neradnici - vide da su gotovi - svi su ih napustili - orepić, panenić i dr. - pa onda prodaju demagogiju i filozofiju - sve sami stručnjaci - " dr. grmoja, prof. bulj, psh. petrov i onana strenja" - sve nobelovci za sva moguća područja - malo reći da su prekvalificirani za europsku komisiju ?

LA
laganela
12:55 28.10.2019.

Plenković stalno priča o demografskoj revitalizaciji, a sad se vidi da ništa nije napravio..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije