Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Peticija

Traže da svaka rodilja za vrijeme poroda ima pratnju po svom izboru

Ilustracija
Foto: Frank May/DPA/PIXSELL
14.10.2019.
u 21:13

Nekoliko rodilišta omogućava ženama pratnju po izboru i bez prepreka ili uvjeta. No, ima i negativnih primjera jer neka rodilišta uvjetuju pohađanje tečaja za prisustvovanje porodu, neka rodilišta dopuštaju prisustvovanje porodu isključivo partneru rodilje, dok neka uvjetuju plaćanje do iznosa od čak 400 kuna - upozoravaju

Udruga Roditelji u akciji - Roda pokrenula je peticiju jer smatra da rodilišta nemaju pravo nametati rodiljama odluku o tome tko će im biti pratnja na porodu. Rodilje se, napominju, osjećaju sigurnije i ugodnije kada uza sebe imaju osobu po vlastitom izboru, a tada je i porod lakši.

- O tome su suglasne međunarodne krovne organizacije primalja i liječnika, ali i Svjetska zdravstvena organizacija. Međunarodna tijela za zaštitu ljudskih prava u nekoliko su navrata napomenula državama da je njihova zadaća omogućiti da rodilje slobodno biraju osobu koju žele sa sobom na porodu, bez ikakvih prepreka ili ograničenja – ističu u udruzi. Prisutnost rodilji bliske osobe pri porodu značajno, dodaju, smanjuje broj komplikacija, carskih rezova i potrebu za lijekovima protiv bolova. UNICEF, Svjetska zdravstvena organizacija i krovne organizacije primalja, porodničara i pedijatara u četvrtom koraku programa "Rodilišta - prijatelji majki i djece" navode da su rodilišta dužna ženama omogućiti odabir osobe koju žele uz sebe na porođaju, što je i ustaljena praksa u europskim rodilištima već više od četrdeset godina. No, u Hrvatskoj je, upozoravaju, situacija neuređena.

- Nekoliko rodilišta omogućava ženama pratnju po izboru i bez prepreka ili uvjeta. No, ima i negativnih primjera jer neka rodilišta uvjetuju pohađanje tečaja za prisustvovanje porodu, neka rodilišta dopuštaju prisustvovanje porodu isključivo partneru rodilje, dok neka uvjetuju plaćanje do iznosa od čak 400 kuna - upozoravaju. Od Ministarstva zdravstva traže da hitno svim rodilištima naredi da omoguće svakoj rodilji da uza sebe za vrijeme poroda ima pratnju po svom izboru, da ukinu sve uvjete i ograničenja koje pratnja na porodu treba ispuniti, poput pohađanja tečaja, srodstva s rodiljom, plaćanje određene naknade i sličnog, te da uvedu mogućnost pratnje za vrijeme carskog reza pod spinalnom analgezijom i mogućnost kontakta djeteta s partnerom kad ga majka nije u mogućnosti ostvariti. 

VIDEO Beba povratila tati u oko:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije