Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Majka troje djece

Državi mora vratiti 13.000 kn naknade jer je dobila otkaz na porodiljnom

kune
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
26.02.2019.
u 13:53

Nataša Hasanec nije znala da je tvrtka u kojoj je bila zaposlena otišla u stečaj te da je automatski dobila otkaz

Nataša Hasanec iz Donje Rijeke kod Križevaca mora vratiti gotovo 13.000 kuna porodiljne naknade koju je primala od svibnja do prosinca prošle godine jer je tvrtka u kojoj je bila zaposlena završila u stečaju pa je majka troje djece automatski dobila otkaz, ali je o tome nitko nije obavijestio.

Nataša je bila zaposlena u tvrtki Le Milk križevačkog ''kralja mlijeka'' Ivice Jaića, a kada je tvrtka otišla u stečaj, trebala se u roku od 30 dana javiti u HZZO kao i na Zavod za zapošljavanje te bi onda nastavila primati naknadu kao nezaposlena majka, piše Podravski.hr.

No ona to nije mogla učiniti jer joj ni bivši poslodavac ni stečajni upravitelj nisu javili da je tvrtka likvidirana.

Od prosinca nije primila ni kunu porodiljne naknade, a u roku od osam dana mora vratiti gotovo 13.000 kuna.

– Što da vam kažem? Koma. Užas! Ionako u zadnje vrijeme od svojih roditelja posuđujem novac da djeci kupim kruh i mlijeko. Doista ne znam kako ćemo vratiti toliki iznos – kaže Nataša Hasanec.

Ne samo što je izgubila pravo na porodiljnu naknadu nego je i izgubila prava koja bi imala kao nezaposlena osoba zato što se nije u roku od 30 dana po otkazu javila na Zavod za zapošljavanje, a to nije mogla učiniti budući da za otkaz nije znala.

– Za gospođu nije pravovremeno napravljena odjava iz obveznog zdravstvenog osiguranja te joj je iz tog razloga neosnovano isplaćena naknada za razdoblje od pet mjeseci prošle godine. HZZO je obavijest o odjavi sa zdravstvenog osiguranja na kraju preuzeo elektroničkim putem od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Poslodavac nije izvršio svoju obavezu, što podliježe prekršajnoj odgovornosti – kažu u HZZO-u.

>> Porez na imovinu: Razlozi 'za' i 'protiv'

Ključne riječi

Komentara 13

JE
jejeee
14:13 26.02.2019.

hahah vrati 13soma a nemas posao hahahaha ovo nema bre ni u srbiji

Avatar gordi
gordi
17:28 26.02.2019.

bravo Jezić netreba vratit pet milijuna,Sanader i ostali lopovi ni kune a majka troje djece 13 000 kuna...kd će lažni branitelji vratit mitrovine,ili lažni vojni invalidi....sramota od države

TH
than
14:18 26.02.2019.

Ovo je samo početak pakla naše birokracije, jer neprijavom u roku od 30 dana je izgubila i zdravstveno osiguranje. Da bi ga opet dobila mora se zaposliti, a žena na porodiljnom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije