Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Psihijatar objašnjavao grupe za podršku ubojici

Nisam čuo da se u grupi promiču agresivne reakcije kao idemo ga osloboditi ili provaliti, nego idemo mu platiti odvjetnika i štititi ga u institucijama. Iskazi koji su u toj grupi bitni za društvo su i da ne volimo dilere, borimo se protiv njih - zaključio je Bagarić
13. siječnja 2020. u 21:40 12 komentara 3539 prikaza
Filip Zavadlav
Foto: Facebook
Pogledajte galeriju 1/4

Filip Zavadlav stigao je na psihijatrijsko liječenje u Svetošimunsku bolnicu u Zagrebu, a slučaj trostrukog ubojstva u Splitu komentirao je psihijatar Ante Bagarić iz Klinike za psihijatriju Vrapče koji ima puno iskustva u vještačenju situacija sličnih ovoj.

Filip Zavadlav u zatvorskoj bolnici Filipa Zavadlava čeka psihijatrijsko vještačenje

Iako još ne može sa sigurnošću reći kakav je profil trostrukog splitskog ubojice, napominje da su prije toga potrebna brojna psihijatrijska ispitivanja i istraživanja.

- Postoji površna i laička ideja da su takve osobe mirne, cool, lako to naprave i poslije toga se osjećaju dobro. To nije istina i to nije moguće. Svaki akter takvog događaja, bilo žrtva ili nasilnik i počinitelj, u njezinom emocionalnom svijetu se događaju vrlo burne promjene - objasnio je Bagarić koji na temelju snimke u kojoj se vidi kako hoda s kalašnjikovim zaključuje da nakon zločina Zavadlav nije bio smiren.

Filip Zavadlav
1 / 12
Filip Zavadlav stigao u u Zatvorsku bolnicu

Spomenuo je i kako je ubojica iz Splita danas bio na pregledu kod psihijatra koji je procijenio da je 'raspravno nesposoban'.

- To znači da je toliko oštećen i da mu je mentalno stanje toliko poremećeno da ne može pratiti sudski postupak. Očito je krizna reakcija koja se kod njega javila najjačeg mogućeg intenziteta, da se nalazi u lošem psihičkom stanju te su odredili i hospitalizaciju u psihičkoj bolnici - kazao je Bagarić. 

Komentirao je i grupe podrške na Facebooku 'Pravda za Filipa' na koje za razliku od kolega gleda pozitivno.

Filip Zavadlav NE POSUSTAJU Ugašena fejs grupa 'Pravda za Filipa', ali odmah kreirana nova

- Ne zato da bi ga se glorificiralo. Nego te osobe i društvo nemaju povjerenje u institucije koje su trebale uraditi posao i koji su se sami organizirali da bi riješiti problem. Nisam čuo da se u grupi promiču agresivne reakcije kao idemo ga osloboditi ili provaliti, nego idemo mu platiti odvjetnika i štititi ga u institucijama. Iskazi koji su u toj grupi bitni za društvo su i da ne volimo dilere, borimo se protiv njih. Ne vidim poruke u kojima se slave ubojice nego one u kojima se ne slažu s kriminalcima i da se žele boriti s kriminalcima - zaključio je Bagarić. 

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • horton:

  Bravo, konačno jedan koji shvaća razloge nezadovoljstva ljudi i razloge podrške Filipu.

 • Avatar Caroline
  Caroline:

  Ovo je KRIK javnosti užasnute spoznajom da je danas u Hrvatskoj jednog mladog čovjeka koji je želio pošteno zarađivati za život ,okolina u kojoj je odrastao i živio dovela u situaciju u kojoj je kao jedino rješenje vidio izbor - ... prikaži još! ubiti sebe ili one koji su ga natjerali da se poželi ubiti?! Nakon ovog strašnog događaja u Splitu, svaki normalan čovjek pitat će se, i to krenuvši od sebe prvog, što smo to propustili učiniti da nam se dogodio Filip Zavadlav? A grupa potpore Filipu je, nadam se, prvi korak na putu prema društvu u kojem se više niti jedan čovjek neće naći pred "izborom" s koji se suočio Filip.

 • Avatar morski
  morski:

  Evo sad će Milanović sve rješit, dobro da ga imamo.