Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova odluka

Psi će se protiv bjesnoće cijepiti prema preporukama proizvođača cjepiva

cijepljenje
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/2
14.01.2021.
u 15:24

Prema Naredbi o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih bolesti između dva cijepljenja može proteći i više od 365 dana, a Ministarstvo poljoprivrede kaže kako se cijena obaveznog cijepljenja nije mijenjala

Vlasnici pasa s oduševljenjem su dočekali vijest da svoje ljubimce više neće morati svake godine cijepiti protiv bjesnoće. Odlučeno je tako Naredbom o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti za 2021. godinu, koju potpisuje ministrica poljoprivrede Marija Vučković, a propisano je da prilikom cijepljenja u putovnicu za kućne ljubimce mora biti upisan rok valjanosti cijepljenja u skladu s uputom proizvođača cjepiva.

Za produljenje roka valjanosti cijepljenja već godinama zalagali su se i veterinari, a Prijatelji životinja tražili su to i peticijom koju su pokrenuli prije četiri godine. Iako je posljednji slučaj bjesnoće u Hrvatskoj zabilježen početkom 2014., bijesna lisica u Zagrebačkoj županiji, Ministarstvo poljoprivrede ove zahtjeve odbijalo je uz obrazloženje da će to biti moguće tek kada Hrvatska bude imala status zemlje slobodne od bjesnoće. Najavljivali su to još 2018., no u izvještaju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar", objavljenom povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće u rujnu 2020., navodi se da se još uvijek čeka službena objava Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane pri Ministarstvu poljoprivrede RH. Kako je cilj Europske unije da cijela Europa bude proglašena slobodnom od bjesnoće do 2020., zbog čega i financira oralno cijepljenje lisica putem EU fondova koje se provodi i u Hrvatskoj, Ministarstvo poljoprivrede, prema svemu sudeći, promijenilo je dosadašnju jednogodišnju obvezu cijepljenja i bez ove službene objave. Tako će se psi po novome cijepiti nakon godinu, dvije ili tri, ovisno o tome što piše na uputama cjepiva.

Ova Naredba ipak je iznenadila neke od veterinara koji su se i sami zalagali za produljenje rokova i naglašavali da se psi nepotrebno cijepe svake godine. Neki pak kažu da iz Ministarstva poljoprivrede o novoj naredbi nikoga unaprijed nisu obavijestili. Znači li to da struku nisu ni pitali?

07.04.2015., Zadar - Putovnica za kucnog ljubimca. Photo: Dino Stanin/PIXSELL
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

– Prema novoj Naredbi veterinari imaju uputu Ministarstva da pse cijepe sukladno uputama proizvođača cjepiva. Prema konsenzusu WSAVA (World Small Animal Veterinary Association) potrebno je docjepljivanje, tj. booster doza. Svako cjepivo ima svoju preporuku. Za cjepiva koja trenutno koristimo u Hrvatskoj revakcinacija se provodi u periodu do godine dana – kaže nam Lea Kreszinger, dr. vet. med., predsjednica Odjela veterinara male prakse Hrvatske veterinarske komore i dodaje:

– Ove godine svi psi trebaju se cijepiti. Ovo je nulta godina kad krećemo s programom cijepljenja cjepivima prema uputama proizvođača. Vlasnici su često kasnili s cijepljenjem, ali su bili unutar vremena koje preporučuje proizvođač cjepiva. Proizvođač nije u uputama predvidio što se događa ako vlasnik zakasni s cijepljenjem i to će morati biti određeno Naredbom. Do sada smo sve držali pod kontrolom, nadam se da se nećemo vratiti u neka rizičnija vremena – objašnjava dr. Kreszinger. Ističe kako još uvijek nije poznato i što će biti s cijenom cjepiva, koja se u EU kreće od 25 do 32 eura.

Objašnjenja nove Naredbe o mjerama zaštite zdravlja životinja potražili smo i u Ministarstvu poljoprivrede, a zanimalo nas je i znači li ovo da Hrvatska ima status zemlje slobodne od bjesnoće..

– S obzirom na povoljnu epizootiološku situaciju po pitanju bjesnoće u Republici Hrvatskoj te kontinuirane provedbe oralne vakcinacije lisica od 2011. godine, u skladu s prethodnim najavama od ove godine prvi put se prilikom cijepljenja upisuje rok valjanosti cijepljenja prema uputi proizvođača cjepiva. Navedeno znači da se psi moraju ponovno cijepiti po isteku roka valjanosti cjepiva koji može, ovisno o primijenjenom cjepivu, biti duži od 365 dana. Termin sljedećeg obveznog cijepljenja upisuju veterinari u putovnicu za kućnog ljubimca i aplikaciju Lysacan. O istome su obaviješteni svi veterinari. Cijena obveznog cijepljenja protiv bjesnoće se nije mijenjala – stoji u odgovoru Ministarstva.

Ključne riječi

Komentara 2

LI
linkser2
16:27 14.01.2021.

sada bi trebalo tužiti one koji su donijeli ovo lihvarsko pravilo da refundiraju cijeli trošak vlasnicima za godine bespotrebnog cijepljenja i maltretiranja životinja!!! Znači, piše na cjepivu 3 godine imunitet a oni zahtjevaju cijepljenje svake godine!!! Fuj

PR
pravednik2
15:37 14.01.2021.

Što kažu antivakseri za ovo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije