Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLINIČKO ISPITIVANJE

Amerikanci o cjepivu AstraZenece: 79% štiti od zaraze i 100% od teških oblika bolesti

FILE PHOTO: Vials labelled "Astra Zeneca COVID-19 Coronavirus Vaccine" and a syringe are seen in front of a displayed AstraZeneca logo in this illustration photo
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
22.03.2021.
u 10:30

Klinička ispitivanja pokazuju izuzetnu i jednaku učinkovitost cjepiva i kod starije i kod mlađe populacije

AstraZenecino cjepivo, oko kojeg su se prošlog tjedna lomila koplja, danas je i u Americi potvrđeno kao sigurno i visoko učinkovito, BBC.

Dugo očekivani rezultati američkog kliničkog ispitivanja AstraZenecina cjepiva, u kojem je sudjelovalo više od 32.000 ispitanika, pokazali su da je cjepivo 79 posto učinkovito protiv zaraze Covida-19, 100 posto učinkovito sprječava teške oblike bolesti te da ne uzrokuje stvaranje krvnih ugrušaka. 

Naime, upravo su sumnje u povezanost cjepiva AstraZenece s nuspojavama stvaranja krvnih ugrušaka bile razlog što je primjena cjepiva bila privremeno obustavljena u 20-ak zemalja, od čega ih je više od 10 bilo u Europi.

Američko kliničko ispitivanje pokazalo je da zaštita od zaraze simptomatskim covidom koju pruža AstraZenecino cjepivo jednako učinkovito i kod starijih od 65 godina.

Oko petine ispitanika u američkoj studiji bilo je starije od 65 godina. Dobili su dvije doze AstraZenecinog cjepiva u razmaku od četiri tjedna i pokazalo se da je razina zaštite koju su dobili ista kao i kod onih iz mlađih dobnih skupina.

- Ovi rezultati su odlična vijest jer pokazuju izuzetnu učinkovitost cjepiva na novoj populaciji i konzistentni su s rezultatima naših kliničkih ispitivanja. Možemo očekivani snažan učinak protiv covida-19 po svim dobnim skupinama i ljudima iz različitih podneblja zahvaljujući širokoj upotrebi ovog cjepiva - rekao je za BBC prof. Andrew Pollard, vodeći istraživač u oksfordskom kliničkom ispitivanju AstraZenece.

 

Ključne riječi

Komentara 5

ST
stefj
10:43 22.03.2021.

Ah eto, i onda neka netko ne kaže da ova medijska fama u EU nema nikakve veze s osvetom Merkelice i EU birokracije. Od Brexita na dalje... EU sve više podsjeća na frustrirane nesposobne ljude kojima su za sve drugi krivi. EU je sama kriva što je normama i birokracijom otjerala svu proizvodnju, sama je kriva što jedina nije razvila cjepivo, samo je kriva što nije bila sposobna niti prilagoditi proizvodni proces proizvodnji cjepiva, sama je kriva što je potpisala takav ugovor toliko kasno... Nije kriva što je vjerovala Astrazeneci da će isporučiti cjepiva koliko će moći, već je kriva što je vjerovala da će tvornica u Belgiji bez problema krenuti u proizvodnju... I što se sada dešava? Umjesto da pogledaju u čemu su pogriješili i probaju to riješiti, EU se i dalje zatvara, jača birokraciju, norme, bavi se isključivo novim porezima i nametima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije