Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakonski presedan

Prva presuda ICC-a: Thomas Lubanga kriv za regrutaciju djece

thomas lubanga
Reuters/PIXSELL
14.03.2012.
u 12:32

Ratni zapovjednik u etničkom je ratu iskorištavao djecu u dobi od devet godina pa naviše za tjelesne čuvare, seksualne robove i borce u svojim paravojnim jedinicama

Međunarodni kazneni sud (ICC) proglasio je kongoanskog ratnog zapovjednika Thomasa Lubanga krivim za regrutaciju djece kao vojnika između 2002. i 2003. godine. Prva je to presuda ICC-a od osnutka prije deset godina, a Lubangi će kazna biti određena na sljedećem ročištu.

Lubanga je, donosi BBC, zapovijedao grupom pobunjenika tijekom međuetničkog sukoba u zlatom bogatoj regiji Demokratske Republike Kongo. Tužiteljstvo ga je teretilo za iskorištavanje djece u dobi od devet godina pa naviše za tjelesne čuvare, seksualne robove i borce u svojim paravojnim jedinicama.

U jednoglasnoj odluci tri suca objasnila su da je dokazano kako je Lubanga kao vođa Saveza kongoanskih domoljuba (UPC) i njegovih oružanih snaga odgovoran za novačenje djece vojnika mlađe od 15 godina koja su sudjelovala u aktivnostima na prvoj borbenoj liniji.

Lubanga koji je uhićen 2005. ima se pravo žaliti na presudu po sve tri točke optužnice, a ako presuda postane pravomoćna, mogao bi dobiti kaznu doživotnog zatvora. ICC kao takav nije u mogućnosti osuđenike kazniti smrtnom kaznom.

Uz to što je presuda Lubangu prva presuda ICC-a, suđenje kongoanskom ratnom zapovjedniku prvo je međunarodno suđenje koje se fokusiralo na izrabljivanje djece vojnika. Mnogi analitičari smatraju da će upravo ovo suđenje postaviti zakonske presedane za sve ostale optužene za slične zločine.

ICC je, podsjetimo, svoj prvi nalog za uhićenje izdao 2005. i to je bio nalog za uhićenje ugandskog pobunjeničkog vođe Josepha Konyja koji je još uvijek na slobodi. Konyjeva kršćanska teroristička grupa LRA – Lord's Resistance Army (Božja vojska otpora) optužena je za zločine u nekoliko zemalja središnje Afrike.

Među ostalim osumnjičenicima ICC-a su i Saif al-Islam Gadafi, sin ubijenog Moamara al-Gadafija te nekoliko članova sudanske vlade uključujući i predsjednika Omara al-Bashira.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
17:40 14.03.2012.

Jos jedan iskorak NWOida....... Zanimljivo je kako NITKO ne pita gdje nestaje 400,000 djece u USA GODISNJE (pogl. Ted Gunderson ,FBI agent).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije