Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poboljšanje kvalitete prehrane

Prva bolnica u Hrvatskoj u sustavu certificiranja zdravih obroka

Detalji novo uređenih zgrada Županijske bolnice Čakovec
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/3
28.11.2023.
u 01:00

Na jelovniku u Županijskoj bolnici Čakovec juha je od rajčice s prosom, pileća prsa s nadjevom od špinata, krem juha od bundeve...

Juha od rajčice s prosom, pileća prsa s nadjevom od špinata, pire od krumpira, mrkva i zelena salata. Obrok je to koji se poslužuje u Županijskoj bolnici Čakovec, koja je prva u Hrvatskoj ušla u sustav certificiranja vezanog za standard zdravih obroka, tzv. Healthy Meal Standard, što bi trebalo poboljšati kvalitetu prehrane pacijenata. Radi se o međunarodnom sustavu upravljanja kategorijama prehrane koji osigurava ustanovama u obrazovanju, zdravstvu, socijalnim ustanovama, aviokompanijama i drugima da ponude hranu za posebne prehrambene potrebe u sigurnom i pouzdanom okružju za korisnika.

U ŽB Čakovec za početak je, kako je rečeno jučer na predstavljanju, uveden na Odjelu ginekologije i rodilišta, a obuhvaćeno je više od tisuću pacijentica. Jedan je od obroka i bistra juha s povrćem i ribanom kašom, rižoto od plodova mora i zelena salata sa suncokretovim sjemenkama. Među obrocima je i onaj koji se sastoji od krem juhe od bundeve, purećih roladica s kroketima od prosa i batatom, zelena salata s ribanom jabukom, mrkvom i bučinim sjemenkama ili pak varivo od graška s noklicama od griza, dvije šnite raženog kruha i kolač od rogača.

– Pozitivni su odjeci pacijentica Odjela ginekologije i rodilišta, a prilagodba je uspješno provedena i u našoj kuhinji uz edukaciju kuhara Zorana Delića. Želja nam je ovaj standard proširiti na sve bolničke odjele – rekao je ravnatelj Igor Šegović.

VEZANI ČLANCI:

Na radionicama se učilo raditi i s parno-konvekcijskim pećnicama. Nutricionistica Dijana Gluhak Spajić iz tvrtke Red Fork istaknula je da sustav zdravog obroka podrazumijeva kontrolu – od nabave namirnice, čija kvaliteta ne smije varirati, preko pripreme do zdravog obroka serviranog korisnicima.

Župan Matija Posavec rekao je da prate projekt kako bi razmotrili mogućnosti uvođenja i u vrtiće i škole. Voditelji sustava Healthy Meal ističu da je Sisak bio prvi grad u Hrvatskoj koji je u svojim školama i vrtićima uveo Healthy Meal Standard, i to još 2017. Sredinom prošle godine suspendiran je certifikat jednoj osnovnoj školi u Sisku zbog neizvršenja ugovornih obveza. Iza certifikata u Hrvatskoj stoji tvrtka za istraživanje i razvoj u biotehnologiji Red Fork osnovana 2016. U projekt se uključio i Grad Varaždin s vrtićima, a i u Dječjem vrtiću Ozalj pohvalili su se da su izbacili prženu hrane u dubokom ulju, margarinu i soji, zaslađeni čokoladni namaz i instantne žitarice s velikim količinama šećera. U prehranu su uveli više voća i povrća, smoothieje, paštete od tune i drugo. O kvaliteti hrane u hrvatskim školama i vrtićima često se vode rasprave, to više što, prema HZJZ-u, više od 60 posto građana ima prekomjernu tjelesnu težinu, među njima čak 12 posto školske djece, a oko pet posto djece je pretilo. I o hrani u bolnicama često se čuju kritike, a prije nekoliko godina nezadovoljni pacijenti iz raznih bolnica na društvenim su mrežama dijelili šokantne fotografije posluženih jela.

VIDEO Završena je obnova crkve svetog Marka, prvi objavljujemo kako izgleda unutra

Komentara 1

DU
Deleted user
05:54 28.11.2023.

Šegović je zbilja dobar ravnatelj. Uskoro će bolnica raditi i nedjeljom kako bi se smanjile liste čekanja. Njegova ekipa ne kuka nego radi. I to jako dobro. Svaka čast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije