Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poruka za BiH

Provedite reforme, a mi ćemo vam pomoći da uđete u EU

ministri
Foto: Reuters/DPA/PIXSELL
06.11.2014.
u 22:45

“Još uvijek ima vremena da se BiH preobrazi i postane integralni dio Europe, da svojim građanima, ponudi sigurnost i prospetitet. Vrijeme je da se počne raditi”

Ministri vanjskih poslova Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva uputili su otvoreno pismo građanima Bosne i Hercegovine u kojemu ih pozivaju da sa strankama koje su pobijedila na nedavnim izborim započnu reforme koje će ubrzati put prema Europskoj uniji.

“Tisuće vas je izašlo na birališta širom BiH kako biste glasali za političke stranke i vođe koji će predstavljati vas i vašu zemlju naredne četiri godine. Te četiri godine će biti odlučujuće za budućnost BiH, za sve njene različite narode. Da bi se ta budućnost učinkovito uobličila, neophodno je brzo formiranje vaše vlade, kao i da ona sebi odredi za prioritet rada na konkretnim reformama s ciljem stabilizacije ekonomije i stvaranja uvjeta za razvoj”, stoji u otvorenom pismu ministra Philipa Hammonda i Franka-Waltera Steinmeiera. Oni su, tvrde, na konferenciji u Berlinu ponudili plan koji je osmišljen da obnovi europsku perspektivu BiH.

"Mi želimo da vi uspijete"

“Mi želimo da vi uspijete – i želimo da vas vidimo kao članicu EU. Međutim, samo je jedan put ka EU – putem reformi koje će pomoći BiH da dostigne standard upravljanja i ekonomskog razvoja zemalja članica EU, tvrde dvojica ministara. Stoga su predložili da EU zatraži od BiH političara da se pismenom izjavom obvežu da će provoditi institucionalne reforme na svim razinama države. Utjecajni ministri traže od BiH političara da prihvate obvezu da će s EU dogovoriti široki plan reformi. To znači implementaciju političkih i ekonomskih Kopenhaških kriterija”, pišu Hammond i Steinmeier. Reforme koje predlažu usko su vezane za Sporazum za rast i zapošljavanje (Compact for Growth) koji je objavljen početkom ove godine.

“Ako vaši političari ovo urade, onda ćemo mi zauzvrat od EU tražiti da, nakon dugog kašnjenja, na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, tako da BiH može imati koristi od prijeko potrebnih financijskih investicija koje ga prate. Nakon toga, bit će potrebno vidjeti poduzimanje konkretnih koraka koji trebaju uključivati poboljšanje funkcionalnosti i učinkovitosti vlade, te implementaciju ekonomskih reformi, ističu dvojica ministara te dodaju da BiH može očekivati nagradu. Naime, Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo bi podržali podnošenje aplikacije BiH za članstvo u EU”.

Nema više vremena za gubljenje

Ističu da nema više vremena za gubljenje. Dodaju da je gospodarska situacija u BiH izuzetno zabrinjavajuća. Tvrde da ovim međunarodna zajednica ne nameće nove zakone u BiH. Ne žele se, kažu, vraćati u vrijeme kad su se zakoni i odluke donosili po međunarodnom nalogu. Želimo da demokratski sustav BiH učinkovito funkcionira. Želimo da vaša zemlja bude nezavisna i jaka. Želimo da vaša nova vlada ide prva na ovom putu i vodi, a mi ćemo biti darežljivi u pružanju podrške onima koji odrede put ka boljoj budućnosti, poručuju utjecajni ministri. Dodaju da ovaj pristup ne mijenja uvjete pristupanja EU i ne predstavlja smanjenje standarda. Ako BiH želi da se pridruži EU i ako želi uživati pogodnosti članstva, onda će morati ispuniti uvjete za članstvo koji vrijede za sve buduće članice. To uključuje i rješavanje pitanja prava manjina koje je istaknuto u slučaju Sejdić – Finci.

Na kraju ministri ističu da im trebaju partneri u BiH s vizijom i osjećajem odgovornosti, vođe kojima je cilj opća dobrobit, a ne samo prividna dobrobit za njihovo izborno tijelo. “Još uvijek ima vremena da se Bosna i Hercegovina preobrazi i da postane integralni dio Europe, da svojim građanima, bez obzira na njihovu etničku pripadnosti, ponudi dobro upravljanje, pravdu, sigurnost i prospetitet. Vrijeme je da se počne raditi” zaključuju ministri Hammond i Steinmeier.

>>Dačić i Pusić u zajedničkom intervju: 'Kada vidiš Engleza, moraš ga ubiti'

>>Brok i Picula predsjedali radnom skupinom za zapadni Balkan

Komentara 5

MX
Mister X
10:18 07.11.2014.

Podmukla poruka ? Provedite nemoguće reforme, a mi ćemo vam pomoći da uđete u EU; što ne znači da čemo mi to i učiniti samo "pomoći" ako bude se ulazilo jel ne ovisi od nas koji vam obećavamo ! Štoo če "njima" Pelješki most ? kada ga naprave moči čemo kroz EU - BOSNU besplatno a ne preko mosta za 100 kuna u jednom smjeru, kad nema vjetra potom zaobilazni put koliko ono 40 ili 50 km dulje do Dubrovnika !!!

CI
cipica
09:53 07.11.2014.

Ma šta će nam eu da ona valja davno bi bila švicarska članica

GO
goran2hr
10:10 07.11.2014.

"Mi želimo da vi uspijete"?! - Pa za Hrvatsku ulazak u EU znači neuspjeh, a sada istu bajku prodaju njima. Od raznih šteta i poniženja (akcijskog plana za generala, definiranja DR kao "sukoba u devedesetima", odustajanja od ZERP-a, ukradene struje iz nuklearke, prebacivanja maznute šednje iz Lj.B. u praznu vreću zvanu Jugo-sukcesija, uvođenja štetnih propisa...), preko izglednog gubitka teritorija na čudnovatom EU sudu ("stik", "pravičnost"), do zaključno gubitka u prvoj godini članstva, od 1,2 milijarde kuna u bilanci sa EU. Od početka petljanja sa EU (potpisivanje SSP-a), pa do danas stvari nam idu od lošeg ka gorem (dug, nezaposlenost, rasprodaje...). A uvjeravali su nas da se tamo u (EU) novci djele zabadava (samo napiši projekt).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije