Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Citirao Bidena

Dačić i Pusić u zajedničkom intervju: 'Kada vidiš Engleza, moraš ga ubiti'

Pusić Dačić
Foto: Pixsell
05.11.2014.
u 22:20

– Mnogi građani (iz Hrvatske, op.a.) dolaze u Beograd na zabavu i da se provedu za vikend. Ovi naši odlaze na more – kazao je Dačić

– Teme koje imamo, bilo vezane za prošlost ili europsku budućnost, dio su posebnih projekata koje ćemo rješavati. Ali čak i kad to riješimo, javit će se neki drugi problemi, jer se između susjeda uvijek javljaju neki problemi – kazala je hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić koja je na televiziji N1 sudjelovala u intervju zajedno sa srpskim ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem.

– Većina onog što je naš stvarni interes vezana je za ekonomiju, promet, transport, za privlačnost regije za investicije i poboljšanje ekonomskih odnosa i standarda života u našim zemljama – kazala je Pusić.

"Prošlost je najveći protivnik budućnosti"

Ministar Dačić kazao je da je "prošlost najveći protivnik budućnosti". – Moramo izvući pouke iz svega što je bilo i postaviti temelje za našu zajedničku budućnost. Ne mogu vjerovati da se neke druge zemlje manje vole – rekao je Dačić na što mu je Pusić replicirala "ili više vole".

– Ili manje ili više mrze. Znate, između ljubavi i mržnje mala je granica. Ali kada oni mogu surađivati, ne znam zašto mi ne bismo mogli – rekao je Dačić o odnosima Hrvatske i Srbije te dodao da mnogo građana iz Hrvatske dolazi u Srbiju, kao što i mnogo Hrvata odlazi u Srbiju.

– Mnogi građani (iz Hrvatske, op.a.) dolaze u Beograd na zabavu i da se provedu za vikend. Ovi naši odlaze na more – kazao je Dačić i dodao da to sve više treba postati sasvim normalna stvar.

"Kada vidiš Engleza, moraš ga ubiti"

- Joe Biden, američki potpredsjednik mi je govorio, budući da je irskog porijekla, kazao mi je jednom prilikom da mu je deda jednom rekao da "kada vidiš Engleza, moraš ga ubiti" - rekao je Dačić objašnjavajući zašto je povijest najveći neprijatelj odnosa između Srbije i Hrvatske te da se moramo osloboditi te kulture i irske poslovice.

- Mi smo dobro definirali naše odnose i plan u razvoju naših odnosa. Definirali smo odnose u dvije grupe pitanja: jedna su pitanja što su nam ostala iz prošlosti, sa većom ili manjom težinom, a druga su pitanja koja bi nas mogla voditi dalje. Nećemo daleko stići, ako ćemo svaki sastanak početi sa pitanjima iz prošlosti. Trebamo tražiti zajedničke interese kojih imamo dosta - rekao je Dačić o odnosima Srbije i Hrvatske.

"Tri košare"

- Sve što su bilateralni problemi koje imamo trebamo rješavati u tri košare koje smo definirali. Probleme iz prošlosti moramo i trebamo rješavati. Koliko god ti problemi biti teški zbog emocionalnog značaja, mi ih možemo riješiti prije nego se oni pojave u pregovorima - kazala je Pusić o tome hoće li Hrvatska Srbiji, kao što je nama Slovenija, stavljati prepreke na putu u pregovorima za članstvo u EU.

- Rezultati izbora u BiH znat će se otprilike onda kada i nova Komisija u Bruxellesu preuzme svoj posao. To je vrijeme da držimo našu regiju, a BiH je najosjetljivija točka, da ju držimo na dnevnom redu i da očekujemo od Komisije i EU da zauzme proaktivni pristup BiH. Naravno da glavna volja politička mora doći iznutra, ali treba postojati i prepoznatljiva politička volja i sa europske strane - kazala je ministrica Pusić o rješavanju pitanja BiH i njezinom putu u EU.

Zamor Njemačke

- Sa aspekta interesa i Hrvatske i Srbije u BiH je najvažnije da se osigura iskazivanje demokratske volje građana BiH. Srbiji je u interesu da se traga za rješenjima koja bi trebala biti dio međusobnog dogovora, a ne preglasavanja - kazao je Dačić i dodao da u vezi BiH "EU mora igrati otvorenih karata" i da je interes Srbije da BiH bude dio EU.  - Bitno je da europska perspektiva u BiH dođe što prije - kazao je Dačić i dodao da je u ostvarenju tog cilja "potrebna politička volja i sa strane Bruxellesa i sa strane ljudi koji odlučuju u BiH".

Ministrica Pusić smatra da susret Angele Merkel sa liderima regije pokazuje "novi interes Njemačke". -  Neko vrijeme je Njemačka pokazivala određeni zamor od zapadnog Balkana i jugoistočne Europe - rekla je Pusić i dodala kako pitanje BiH Europska unija svojim snagama i političkom voljom može riješiti probleme u BiH. Smatra kako bi Europska unija mogla imati "drugačiji pristup" pregovorima s BiH, ali naglašava da to ne podrazumijeva snižavanje kriterija koji su postavljeni u pristupnom procesu drugih država.  

Snimku intervjua pogledajte OVDJE

>>Odbačena tužba Jugobanke koja je od Hrvatske tražila 108,5 milijuna kuna

>>Linta odgovorio Josipoviću: Za stagnaciju hrvatsko-srpskih odnosa kriv je Zagreb

Komentara 132

DU
Deleted user
17:22 05.11.2014.

odvratno.. nemam riječi..

Avatar Peterančan
Peterančan
17:28 05.11.2014.

Nisu još Hrvati izvukli pouke iz prošlosti - pa glasuju za takve kakva je Pušićka.

SA
samoborka
17:24 05.11.2014.

ogavno! povraca mi se!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije