Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Večernji TV

Tomurad: Tko riješi pitanje otpada, vladat će Zagrebom. Bosanac: To se ne rješava čarobnim štapićem

Počelo se intenzivno raditi na pripremi idućeg proračuna, otkrio je Bosanac
15. rujna 2021. u 16:05 39 komentara 4643 prikaza
Foto: Screenshot/VečernjiTV
Pogledajte galeriju 1/3

Prošlo je već 100 dana otkako je Tomislav Tomašević na čelu grada Zagreba. Taj kratak period obilježile su uštede i najave istih, najave o uvođenju građanskog odgoja u škole, problemi oko žičare, uhićenja djelatnika Grada, a mnogi potezi su izazvali brojne reakcije u javnosti. Što o prvih sto dana mandata misle, koje njegove poteze ocjenjuju kao pozitivne, a s kojima nisu zadovoljni u emisiji Večernjeg lista u govorili su gradski zastupnici Gordan Bosanac iz stranke Možemo!,  HDZ-ov Mario Župan koji je i predsjednik kluba HDZ-HSLS u Gradskoj skupštini te Marijan Tomurad iz stranke BM365. Emisiju vodi Petra Balija. 

Zagreb: Tomislav Tomašević održao konferenciju za medije situacija u gradu zagrebu Tomašević: Raspisujemo javni natječaj za novog direktora ZET-a. Imenovali smo tri nova člana NO

- Naš stav je da se jako puno toga napravilo. Počelo se uvoditi reda u sustav koji nije adekvatan za pružanja usluga Zagrepčanima, kazao je uvodno Bosanac o prvih 100 dana nove vlasti. 

- Grad je doživio prve javne natječaje kojih dugo nije bilo, pokušavamo uvjeriti građane i građanke da se jave, da je došla nova priča, kazao je te naveo kako mogu biti ponosni na količinu pristiglih prijava. Također, Bosanac mu dao odličnu ocjenu. 

- Tomislav Tomašević se pripremao za mjesto koje je dobio, mi smo mu čestitali. Nije se najbolje snašao u nekim odlukama. Mislim da je prije svih odluka koje je donosio, poput rekonstrukcije gradskih ureda i prekid prijave na mjeru roditelj odgojitelj, mislim da je prvo trebao izaći s rebalansom proračuna. Kad izađeš s nekim dokumentom, onda se točno vidi što se skida. Nije se snašao oko otpada. Sva rješenja oko toga su trenutna i situacija nije laka, kazao je Župan. 

Tomurad se djelomično složio s obojicom. - Jedno je bit aktivista, drugo je biti u poziciji u kojoj je on danas. Vjerujem da su on i ekipa bili sada ušli u probleme. Slažem se s kolegom Županom, možda nisu dobro iskomunicirali neke projekte. Čini mi se da u posljednjih mjesec dana nema toliko potporu niti mašineriju iza sebe, naveo je Tomurad. 

- Zaustavljene su sve nabave kapitalnih projekata, poput Branimirove i Slavonske avenija - tvrdi Župan, na što Bosanac odgovara da je zbog rebalansa bilo nužno zaustaviti probleme koji su imali problema. 

- Zaustavili ste priču ishođene građevinske dozvole i početak nabave. U četiri godine je napravljeno da se to ishodi. Bilo je sve u postupku i trebalo se krenuti u taj projekt. Zaustavljena je izgradnja prilaznih cesta rotora Remetinec, smanjena sredstva za kulturu, možemo nabrajati, kazao je Župan dodajući: "Srećom da imamo dobru Vladu, sačuvali smo radna mjesta". 

- Ne reže se na projektima. Proračun je politički dokument i osobna karta vladajućih. Moramo priznati da je ovaj rebalans kozmetičke naravi, to je naš stav, dodao je Župan. 

Tomurad je otvorio pitanje stadiona te rekao: - Dajte Dinamu pravo da napravi stadion, to porezne obveznike neće koštati ništa. Pustite tko vlada Dinamom. 

- To nam je važno, naveo je Bosanac. 

- Vama je to važno, ali kažem vam, Dinamo ima možda najbolju upravu, tvrdi Tomurad. 

- Ovo mi je fantastično, sada slušam o paleti projekata za koje smo svjesni da su problematični, a koje je Tomašević trebao riješiti čarobnim štapićem. Puno smo komunicirali da se ništa neće riješiti preko noći. Oko Dinama znamo u kojem smjeru želimo ići. Sada je bilo ključno podvući crtu i javnost obavijestiti što se u gradu događa, tvrdi Bosanac. 

Rebalans proračun

Bosanac navodi kako je problem kako je proračuna prikazan. - Bolje da ste ga srušili tada jer je služio kao 'cash' mašina za izbore stranke pokojnog gradonačelnika. Bolje da nije izglasan, naveo je. 

- Ako imate dokaze da je bio 'cash' mašina, onda trebate jasno i glasno izaći kome i prijaviti institucijama. 90 posto stavki u proračuna je zadano, navodi Župan. 

PREMIUM KOMENTAR Ima li ljevica lidera, ali ima li i Hrvatska ljevicu?

- Proračun je bio nerealan, svi su znali da se imovina neće prodati. Stavili su luft, probijao se proračun i kada je Tomašević srezao 400 milijuna kuna, opet dođeš tamo gdje smo bili jer je proračun bio prenapuhan, navodi Bosanac. 

- Četiri godine smo bili u Skupštini uvijek je prigovarao kad je bio proračun ili rebalans zašto ga se ne može vidjeti na trećoj i četvrtoj razini. Nastavio je politiku pokojnog gradonačelnika. Dobili smo rebalans kojeg možemo vidjeti kao i kod bivšeg gradonačelnika, navodi Župan govoreći o Tomaševiću. 

Smjena u ZET-u

Tomašević traži novu upravu ZET-a, a Tomurad navodi kako se s time slaže.

- Uvijek sam tražio da stvorim ekipu kojoj vjerujem i Tomašević ima mogu podršku da napravi svoju ekipu. Apsolutno imaš pravo birati sebi suradnike, makni se iz sive ili crne zone, a nakon četiri godine ćemo položiti račune što smo napravili i jesu li predizborna obećanja samo floskule, navodi Tomurad. 

- Zakonom mu omogućuje da imenuje članove, dodao je Župan. 

- Tomašević je mogao zaposliti na ugovor o djelu savjetnike, to je bilo omiljeno bivšem gradonačelniku. Tomaševićeva je poruka bila da se želi odgovorno ponašati prema financijama. Bila je poruka, hajmo početi od sebe, kazao je Bosanac vezano uz rezove. 

Dan nakon potresa u Petrinji i okolnim selima TOMAŠEVIĆEVIH 100 DANA Tomašević po Zagrebu šeta bez zaštite policije: 'Moramo uložiti još milijuna u žičaru'

Problem otpada

Bosanac navodi kako ne smatra da je Tomašević "zapeo" vezano uz pitanje otpada jer ga nema na ulicama Grada Zagreba. 

- Problemi su otpadom su ogromni i to su problemi koji se ne rješavaju čarobnim štapićem. Malo ćemo smanjit doživljaj da mi smo prikupljamo i onda dijelimo, to je profitabilna industrija. Postoje entiteti koje treba ojačati i koji će sami sortirati otpad. Čistoća će dobivati novac, to je velika prilika za izvor prihoda. Napravljeni su preduvjeti i idemo u tom smjeru. U nekoliko naredno vrijeme, upravljanje otpadom će stat na noge i punit će proračun, navodi te dodaje kako je završen natječaj za privremenu drobilicu. 

- Ja se nadam da će to bit u rokovima koje je gradonačelnik sam sebi zadao, dodaje. 

Tomurad pitanje otpada naziva "vrućim krumpirom" te dodaje kako je ono to bilo i za Milana Bandića. 

- Na tome se ili prolazi, ili pada. Tko riješi pitanje, taj će idućih 20 godina vladati Gradom Zagrebom. To je sustavno pitanje kojem treba temeljito prići, ustvrdio je Tomurad. 

- Makni mi otpad i da što manje platim, naveo je Župan kao prioritete građana.

Bosanac navodi kako treba prekinuti mit da se ne isplati razdvajati otpad jer "sve ide u istu kantu". 

- Uvjeren sam da će građani imati razumijevanja, drago mi je da jačamo javna poduzeća. Ona su u Hrvatskoj simbol propasti i korupcije, kazao je. 

- Vrijeđamo zaposlenike, nisu svi, naveo je Župan o njegovoj izjavi o javnim poduzećima. 

Izborni stožer kandidata za gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomasevica ZAGREB U DUGOVIMA Tomašević je uštedio za jednu kavu, troši isto kao Bandić

- Može se upravljati odgovorno i pošteno, to je nova nada, kaže Bosanac. 

Rekonstrukcija gradske uprave

Tomurad kao problem ističe ukidanje sektora za poljoprivredu

- Bojim se da će doći do velikih problema, da ljudi neće na vrijeme moći realizirati programe i projekte koji planiraju. Uvjeren sam da to nije dobro i da je taj ured trebalo ostaviti, kazao je. 

- Da je puno ureda, puno je. Poljoprivreda se spaja pod gospodarstvo, no nema je u nazivu što je neshvatljivo. Trebalo je prvo donijeti rebalans, nadovezao se Župan. 

- Ja ne bi bio u koži pročelniku koji će biti izabran, a koji će imati četiri bivša ureda, kasnit će potpisivanjem, ustvrdio je Tomurad. 

- Grad izgleda ogroman i zahtijevan, ali iz poslovne strane smo mi mali kineski grad. Ne treba mistificirati neke stvari. Oslonit ćemo se na digitalizaciju gdje ćemo pokušati ubrzati procese i osloniti se na dostupnu tehnologiju. Prepustimo to ljudima koji znaju. Niti jedna tema nije nestala niti će nestati iz proračuna za 2022. godinu, naveo je Bosanac. 

- Proračun je jedini politički dokument koji kaže gdje će novac ići. Počelo se intenzivno raditi na pripremi idućeg proračuna, dodao je. 

Mjera roditelj odgojitelj

- Prvo ste trebali predložiti revidirane mjere pa onda ograničiti, kazao je Župan vezano uz mjeru roditelj odgojitelj. 

- To smo rekli u kampanji, kazao je Bosanac.

- Niste revidirali, zaustavili ste, ponovio je Župan.  

GRADONAČELNIK ZAGREBA Tomašević: ‘Stanje koje smo zatekli je stvarno nevjerojatno. Neodgovornost bez premca‘

- Program su podržali brojni sugrađani, kazao mu je Bosanac. 

- Prevarili ste ih. Niste revidirali, samo ste zabranili novih korisnicima da se prijave, navodi Župan. 

- Revidiramo, kaže Bosanac. 

- Treba prvo revidirati, zaključio je Župan. 

Obnova

Vezano uz proces obnove nakon potresa, Bosanac ističe dobru suradnju s oporbom

- Došao je novi dah, naš je osjećaj da je pitanje nadstranačko. Nakon ulaska nove vlasti, komunikacija je dobra, postoji suradnja.

Grad je "posudio" neke ljude u Ministarstvo da pomognu, razletjeli su se mobilni timovi, sjajno rade. Broj prijava je krenuo, sad je natječaj napisan za gradske stanove, dodao je Bosanac te kazao kako se iz Fonda solidarnosti pokušava izvući što više novca. 

- Problemi su evidentni, sve presporo ide. Previše formalnosti, bizarnosti, nepotrebnih akata. I meni je u manjem dijelu bila oštećena kuća, ali na problem gledam ovako - ako je nekome kuća srušena, zašto treba toliko potvrda, idemo je obnoviti. Idemo izgraditi kuću, a ne gledati administraciju, navodi Tomurad. 

Zagreb: Tomislav Tomašević održao konferenciju za medije PRVI NATJEČAJI ZA PROČELNIKE Tomašević objavio koje uvjete trebaju zadovoljavati kandidati za pročelnike za 3 gradska ureda

- Trebamo ubrzati procese, složio se i Župan.  

Planovi za budućnost

- Želimo postaviti nove uprave, ići će čitav niz natječaja za pročelnike. Iduće ćemo godine imati "grad u svojim rukama". Počele su pripreme da apliciramo gradske projekte za EU fondove, kazao je ukratko Bosanac. 

- Želimo uspjeh, to je nadstranačko. Ne treba biti politikantstva i treba pomoći jedni drugima, kazao je Župan i poslao savjet gradonačelniku.  

- Biti hrabar i odlučan oko rješavanja otpada, što više povlačenja EU sredstva za kapitalne projekte i projekte od interesa javnosti i riješit napokon financiranje u Holdingu i da stvari funkcioniraju, kazao je, a sličnu je poruku za njega imao i Tomurad. 

- Ubrzati projekte. Sve ono što je zacrtano, pustiti da se krene u obradu. Ljudi vide kada se nešto napravi, kazao je Tomurad. 

Bosanac je emisiju zaključio optimistično. - Mislim da smo krenuli u dobrom smjeru, slušat ćemo oporbu. Imamo vjeru u građane i građanke da ćemo napraviti promjene, zaključio je Bosanac. 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Isprobajte
Nutricionistica otkrila neobičan sastojak uz koji pečeni krumpir uvijek ispadne hrskav i ukusan
Arena Centar
Spoj umjetnosti, ekologije i robotike
Zemlja čudesa unutar, i izvan, trgovačkog centra na ulazu u Zagreb
  • VelikaDesnica:

    Odlučili nastaviti kao i prije tj uzimati novac od onih koji rade i staviti na račune onih koji nikad nisu radili.

  • Mauzer 7.65..achutung:

    Ljubitelj ljevicarskih medija.. Bandic mu bude alibi za sva sranja koja bude ovaj balavc radi Zagrebu..😂😂😂😂😂😂u idecu 4.god..🙋🙋🙋🙋🙋🙋🙋🙋

  • franc251:

    Ha, ha. Svaki dan slika u krupnom planu ovoga. Pa senf iskače češće nego iz samo paštete.