Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLEDAJTE VIDEO

Reporter Večernjeg lista prošetao je Pelješkim mostom, pao je i prvi poljubac

Prvi poljubac na Pelješkom mostu
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
26.07.2022.
u 11:17

Mostom se može prošetati do prvog pilona, a ondje je i naš repotrer kojemu je trebalo 10 minuta da prođe taj dio velebnog zdanja

Budnicom nekoliko orkestara iz Dubrovačko-neretvanske županije počeo je dan otvorenja Pelješkog mosta, a od 10 sati most je otvoren i za sve posjetitelje koji se njime žele prošetati. 

Mostom se može prošetati do prvog pilona, a ondje je i reporter Večernjeg lista kojemu je trebalo 10 minuta da prođe taj dio velebnog zdanja. 

 

Na Pelješkom mostu pao je i prvi poljubac jednog zaljubljenog para, a koji je snimio fotoreporter Pixsella Grgo Jelavić. 

26.07.2022., Peljesac, Brijesta - Sve je spremno za pocetak otvaranja Peljeskog mosta. Prvi poljubac na Peljeskom mostu Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

 

Sa strane Komarne mostu će se moći pristupiti organiziranim prijevozom mini-busevima od 10 do 16 sati, nakon čega će početi pripreme za službeni program.

Most, čija je cjelokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška kao 30 Eiffelovih tornjeva, najveći je hrvatski infrastrukturni projekt financiran iz EU-ovih fondova s bespovratnih 357 milijuna eura (85 posto troškova), a na njemu je tijekom deset godina radilo nekoliko vlada.

Most je integralne hibridne konstrukcije s 13 raspona, od kojih je pet glavnih (centralnih) raspona duljine 285 metara, šest centralno postavljenih armiranobetonskih pilona visine 33 metra, te dvije trake zajedno sa zaustavnom trakom koja će služiti za održavanja mosta.

Prelazi preko morskog tjesnaca širine 2140 metara, dug je 2404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 puta 55 metara, a glavni i odgovorni projektant mu je  Marjan Pipenbaher.

Gospodarski je iznimno značajan za cijelu državu, ponajprije Dubrovačko-neretvansku županiju, a njegovim otvarenjem dokinut će se teritorijalni disokuntinuitet nastao prije više od 300 godina kada je tadašnja Dubrovačka republika prepustila dio obale Otomanskom carstvu.

VIDEO Šetnja mostom iz zraka

Ključne riječi

Komentara 6

JA
Jania
13:39 26.07.2022.

Povijesni dan za Hrvatsku! Dugo smo čekali, a onda i dočekali prekrasni most.

CO
coska
13:00 26.07.2022.

Sejdo na aparatima!

ST
Stipan
20:56 26.07.2022.

Uvijek se netko nevažan nađe da misli da je važan. Toliko o poljupci. Sigurno nije spontano i iz ljubavi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije