Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROPALA AMERIČKA BANKA SVB

'Panika vlada i dalje, danas i u Europi. Moguće je da će to osjetiti i neki hrvatski start-upovi'

FILE PHOTO: Banking regulators close Silicon Valley Bank
Foto: NATHAN FRANDINO/REUTERS
1/2
13.03.2023.
u 15:40

"Panika vlada i dalje, danas i na burzama u Europi, malo veće banke gube čak i do osam posto vrijednosti. To će imati popriličan utjecaj na globalnu start-up scenu i globalne startup kompanije, dijelom čak možda i na naše. Prema nekim neslužbenim informacijama, nekoliko naših start-upa je imalo depozite u SVB-u, ali to još nije provjerena informacija", kaže Pili.

Banka Silicon Valley (SVB) propala je u petak ujutro nakon nevjerojatnih 48 sati u kojima su bankrot i kapitalna kriza doveli do drugog najvećeg propadanja financijske institucije u povijesti SAD-a. SVB bila je 16. po veličini banka u SAD-u, a uništile su je kamatne stope koje banke povećavaju zbog inflacije, objašnjava urednik Poslovnog dnevnika za financije Tomislav Pili. "To radi i FED (Sustav federalnih rezervi). On to radi već duže vrijeme i nekako najjače.

Samo u zadnjih 12 mjeseci kamatne stope FED-a su povećane s 0 na 4,5 posto. Time je kapital za start-upe postao jako skup i dobar dio njih počeo je povlačiti depozite iz SVB-a. Da bi banka nadoknadila taj kapital koji odlazi, ona je počela prodavati obveznice koje je imala u svom portfelju, a to su uglavnom bile državne obveznice SAD-a", pojašnjava Pili. Objašnjava da su zbog rasta kamatnih stopa obveznice krenule gubiti na vrijednosti i prošlo je samo 48 sati do bankrota tvrtke.

"Panika vlada i dalje, danas i na burzama u Europi, malo veće banke gube čak i do osam posto vrijednosti. To će imati popriličan utjecaj na globalnu start-up scenu i globalne start-up kompanije, dijelom čak možda i na naše. Prema nekim neslužbenim informacijama, nekoliko naših start-upa je imalo depozite u SVB-u, ali to još nije provjerena informacija", kaže Pili. 

Nastavlja da bi baš ovo mogla biti prilika za europsku start-up industriju jer je dosad kapital za financiranje start-upa bio koncentriran u SAD-u, a ovime bi Europa mogla biti u fokusu. "Sada bi start-upovi mogli početi tražiti kapital na starom kontinentu. Hoće li do toga doći, pokazat će vrijeme", zaključuje Pili. 

 

Komentara 8

DU
Deleted user
18:41 13.03.2023.

banke su prije covida mogle imati samo 10% u kesu od posudjenog novca , na primjer ako banka posudi 100 miliona eura ona ne mora imati vise od 10 miliona stvarnog kesa. nakon covida 2019 tih10% je preslo u 0%.. Prakticki banka moze dati 100 miliona kredita uzimati 7 % zarade a da pritom nema niti jedan euro. ne brinite za svb ta masina nikad ne propada, sjetite se 2008 obama daje 300 triliona dolara da bi se banke izvukle a uisto vreme menadjeri tih istih banaka djele sebi bonuse u visemilionskim iznosima. samo sirotinja oko dolca sa 10 karanfila dobije po njupi.

Avatar Dzambo1
Dzambo1
18:27 13.03.2023.

Stock market je ''vecinom'' cisto ''CASINO''...A mnogi obicni ulagaci nikako da nauce iz povijesti...i sve dok su slabe ''regulacije'' tih banaka pogotovo banaka koje ogromno investiraju cak i ako treba ''u vazduhh' bukvalno receno povijest ce se ponavljati....svi su oni slicni...a jedan Lehman Brother je ''pozajmio'' lovu u razmjeru na svaki svoj ulozen $1.00 oni su zajmali cak $44.00..????...i normalno mnogi to neznaju i kad dodje ''krah'' tek onda se sve objavi...a to je i primjer ove banke iz Californije kad se pogleda u sta su oni sve ulagali a istovremeno zajmali ogromnu lovu za to...i dok je interes bija 0% umjesto da to ulozeno pretvore u vecu zaradu i vrate pozajmitu lovo oni su jos vise ulazili u dugove i investirali i ja samo neznam kako neko moze voditi te banke ''znajuci'' kad-tad da ce se interes promjeniti i da neragiraju prije toga i rijese se na brzinu svega toga u sto su ulagali sto je bija veliki rizik....

ED
edgar2
16:12 13.03.2023.

Banka je propala zbog klasične navale na banku.Klijenti su u prošli četvrtak povukli 42 milijarde dolara iz Silicon Valley Bank.Drugim riječima, banka je klijentima dugovala više nego što je imala. SVB i federalni regulatori su se borili, ali nisu mogli prikupiti dovoljno kapitala da nadoknade razliku, i banka je u petak proglašena nesolventnom. Što se promijenilo od petka? Većina depozita bila je neosigurana (oko 90%) i prijetilo je da deponenti ostanu bez svog novca. Većinom se radi o malih tehnološkim kompanijama.Problem je riješen na način da će dioničari banke i veliki dio vlasnika obveznica ostati bez svoje imovine-bit će izbrisani, a iz fonda za osiguranje depozita u koji uplaćuju sve američke banake snosit će sve preostale troškove. Štediše u obje (i Signature Bank) banke imat će potpuni pristup svom novcu od danas ujutro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije