Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Profesor koji je ujedinio Hrvatsku nakon sukoba s učenicima neće dobiti otkaz

Inspekcija, kazala je Korazić Ciković, obavlja inspekcijski nadzor u dijelu svoje nadležnosti
10. prosinca 2018. u 17:18 51 komentara 9762 prikaza
Profesor Franjo Dragičević
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Profesor strojarstva u Tehničkoj školi Čakovec Franjo Dragičević neće dobiti otkaz!

Franjo Dragičević Profesor čakovečke škole: 'Učenika nisam mlatio, ali jesam gurnuo. Opet bih to napravio kad bih morao!'

Obznanila je to Marijana Korazić Ciković, načelnica samostalnog sektora za inspekcijski nadzor, koja je zajedno s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak bila danas u toj školi. Inspekcija, kazala je Korazić Ciković, obavlja inspekcijski nadzor u dijelu svoje nadležnosti.

Galerija – Profesori dijele negativna iskustva koja su doživjeli s nasilnim učenicima

Profesor Franjo Dragičević
1 / 9
iskustva profesora

– Prema do sada ustanovljenom, škola nije do kraja iskoristila sve mogućnosti koje su joj dane da ih provede u okviru ovlasti i nije kontinuirano provodila mjere koje su propisane zakonom i ostalim propisima Ministarstva. Ravnatelj je iz ovlasti poslodavca donio odluku o upozorenju nastavniku iz obaveze radnog odnosa, što znači ako bi se takav incident ponavljao, da bi profesor mogao dobiti otkaz – istaknula je.

– Imam 29 godina iskustva u školskom sustavu i visokom obrazovanju i, nažalost, susretala sam se s ovakvim slučajevima. Nasilje nije bilo niti će ikad biti dobar odgovor na nasilje, niti time išta rješavamo! Po broju i intenzitetu ne uočavamo neke bitne razlike u odnosu na prošlo razdoblje, kao što ni u međunarodnim usporedbama Hrvatska nije u posebno nepovoljnom položaju. No ovakva situacija svejedno zahtijeva sveobuhvatne mjere – rekla je ministrica Divjak.

Profesor Franjo Dragičević Ispovijest profesora: 'Sram me je, ali djeci zlostavljačima treba napokon stati na kraj'

Pokrenut će, dodala je, akcijski plan na razini države o prevenciji protiv nasilja u školama. Važna su tri elementa koje će posebno apostrofirati, počevši od zakonske regulative za koju će analiza pokazati treba li pooštriti zakone i pravilnike.

– No važniji su elementi prevencije koji se odnose na sam kurikulum u školama i edukaciju nastavnika, ali i sustav podrške nastavnicima, učiteljima i roditeljima, jer ova situacija nije samo rezultat onoga što se događa u školama, nego daleko više i jače zadire i u situaciju koja dolazi iz roditeljskog doma i toga moramo biti svjesni. To nije samo posao škole, nego i drugih nadležnih institucija, a posebno roditelja koji ne mogu pobjeći od toga da su oni ti koji odgajaju djecu – poručila je.

U odlučivanju o stegovnoj mjeri, kao olakotna okolnost prof. Dragičeviću kojemu je do mirovine ostalo godinu dana, priznato je to što u dosadašnjem nastavničkom radu nema mrlji, a i prije je upozoravao na nasilje. Zato je dobio svojevrsni "žuti karton". Ministarstvo je zbog interesa javnosti vjerojatno požurilo donošenje stegovne mjere jer je ravnatelj škole u petak najavio da odluke neće biti prije srijede.

>> Pogledajte kako je ova učiteljica zlostavljala učenike

 

Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
PAO NA GRANICI
Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • robert41:

    Profesor Dragicevic, mi je predavao svojedobno. Mogu rec da je bio strog ali pravedan a nikako nasilan. Profesore svaka podrska Vama i izdrzite do mirovine.

  • Majur:

    Puna podrška profesoru!!!!

  • wolf_cro:

    Da je dobio otkaz s pravom bismo se zvali Apsurdistan.