Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Profesorica Vujasinović i osam puta nas ruši na ispitu

Žalili su se samoj profesorici, dekanatu, organizirali prosvjed, ali nije se dogodilo ništa. Studenti tvrde da moraju sve znati napamet...
07. studenoga 2017. u 21:26 66 komentara 49810 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Tekstilna vlakna i materijali, obvezni kolegij druge godine Tekstilno-tehnološkog fakulteta, koji slušaju i budući dizajneri i tekstilni inženjeri – najteži je kolegij studentima spomenutog fakulteta. Toliko težak da ga nerijetko prenose i u treću godinu i ostavljaju kao posljednji kolegij koji ih dijeli od diplome bilježeći tako, u dvije godine, čak osam izlazaka na ispit. Isto toliko padova.

ttf ODRŽALI PLENUM Studenti TTF-a: Tražimo ostavke dekanice i svih prodekana u roku od 5 dana

Položilo 47 studenata od 251

I nema, kaže nekoliko studenta koji su se javili u našu redakciju, težina kolegija nikakve veze s teškim i opsežnim gradivom, već s profesoricom Editom Vujasinović i zahtjevom da sadržaj koji ih se ispituje na usmenom i koji se traži na pismenom dijelu ispita znaju napamet. Studenti podrške na fakultetu nemaju punih godinu dana, koliko upozoravaju na problem. Lani su organizirali prosvjed upravo zbog spomenutog kolegija. Statistika ispita ide u prilog žalbama studenata. Akademske 2016./2017. godine taj je predmet slušao 251 student, od čega je njih 47 uspjelo položiti ispit. Godinu prije na tome je kolegiju bilo 175 studenata, a za prolaz se izborilo njih 35.

Da je prolaznost niska, potvrđuje i dekanica fakulteta Sandra Bischof naglašavajući ujedno da je znanje o tekstilnim vlaknima i poznavanje tekstilnih materijala od primarnog značenja za studente Tekstilnog i modnog dizajna te poručujući ujedno da prozvana profesorica, na temelju anonimnih anketa studenata, za svoj rad ima ocjenu 4,33.

– Zaista je znatan broj studenata Tekstilnog i modnog dizajna koji kolegij Tekstilna vlakna i materijali nisu položili u za to predviđenim rokovima. Statistički podaci su nam pokazali poraznu činjenicu da u prosjeku 30% studenata uopće ne izlazi na ispit tijekom 2. godine studija, već taj predmet koji nosi 5 ECTS bodova prebacuju u 3. godinu studija i pri tome ostvaruju minimalnih 55 ECTS bodova, što im omogućuje da i dalje budu u sustavu redovitih studenata.

Na žalost, studenti tako u startu gube svoje pravo izlaska četiri puta na ispit tijekom jedne akademske godine – kazala je dekanica. No studenti koji su nam se požalili kažu da pismeni ili usmeni ne mogu proći iako su iz kolokvija, vježbi i ostalih obveza dobili odličan.

Neki oslobođeni pismenog

– Uredno pohađanje vježbi i njihov završetak tijekom završnog kolokvija samo je dio obveza koje treba odraditi. Tu su još redovita pohađanja predavanja i usvajanje znanja koje im se valorizira kroz pismeni i usmeni ispit. Koliko sam upoznata, svaka aktivnost i angažman studenata na predavanjima tijekom semestra bilježi se tako da su pojedini studenti oslobođeni polaganja pismenog ispita – suprotno studentima poručila je dekanica Bischof.

VIDEO Kamo su nestale i što danas rade bivše prve dame TV-a:

06.08.2016., Brodarica - Dizajnerica Karmen Herceg.  Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL ŽIVOTNA PRIČA POPUT FILMA Dizajnerica snagom volje ruši sve predrasude ttf JAČAJU REDOVE Sveučilišna platforma kreće u borbu za studente Zagreb: Provaljeno u prostore kampusa na Borongaju Provaljeno im Nova drama s Hrvatskim studijima. Studenti: Nećemo izaći iz prostorija

Prozvanu su profesoricu u anketi ocijenili četvorkom

Profesorica Edita Vujasinović na fakultetu predaje od 2004. godine.

– Edita Vujasinović je izabrana u znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora, što znači da je do sada njezinu nastavnu djelatnost dva puta ocjenjivalo Vijeće tehničkog područja Sveučilišta u Zagrebu (izbor u docenta, 2004. god., i izv. prof., 2009. god.) i treći put Senat Sveučilišta (izbor u red. prof., 2015. god.). Na izbornim je kolegijima redovito ocjenjivana ocjenom odličan i prolaznost na ovim predmetima je od 90 do 100%, dok je na redovitim kolegijima prolaznost niža, a prosječna ocjena, prema studentskim anketama, u rasponu je od 3,21 do 4,33 – kazala je dekanica.

ARHIVA - Srebro u kombinaciji, povijesna olimpijska medalja Ivice Kostelića
TEŠKA ODLUKA
Pavlek u suzama umirovio Antu Kostelića: 'Tako je trenutno najbolje...'
Ivanić-Grad
Grad po svačijoj mjeri
Ivanić-Grad: Moderna sredina pogodna za svakoga
  • golub Vaso:

    80% odlikaša u osnovnoj školi je realno?!? zašto o tome ne pišete, nego ovako kad netko ima kriterij

  • !zagreb!:

    Većina današnje mladeži ni ne zna učiti. Manje vremena provode učeći. Internet ih je naučio da sve informacije i znanja mogu imati odmah, a ne da se studiozno pristupa. Oni uče prepoznavati gradivo a ne ga uistinu znati. Svi idu ... prikaži još! na instrukcije. A problem proizlazi kako je netko već spomenuo što 80% ili više u osnovnoj i srednjoj u nešto manjem postotku prolazi sa izvrsnim što je nerealno i nakaradno.

  • Deleted user:

    Editi podrška, a Vujasinovićki traktor.