Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZVALI POLICIJU DA PROVJERE

Profesor fizike dobio paket s 1,2 milijuna kuna u gotovini: Objašnjenje sve zaprepastilo

Pixabay
21.12.2021.
u 16:01

Profesor Menon istaknuo je kako je vrijednost poklona manje novčana, a više je dokaz što odjel fizike nudi sve ove godine.

Profesor fizike Vinod Menon na City College of New York u Harlemu vratio se osobno predavati nakon što mjesecima je imao online nastavu te je pronašao paket u svom uredu. Bila je toliko velika da su prilikom preuzimanja morali platiti 90 dolara, a onda je više od devet mjeseci stajala prvo u poštanskom uredu fakulteta potom u njegovom uredu. 

Prof. Menon pošteno se iznenadio kad je vidio sadržaj paketa. Paket je do vrha bio pun s novčanicama od 50 i 100 dolara, a ukupan iznos je bio 180 tisuća dolara (oko 1,2 milijuna kuna). U priloženom pismu stajalo je da je novac za potrebite studente fizike i matematike. 

- Ovo je bio potpuni šok. Poznajem puno akademika i nikad nisam čuo za ovako nešto. Nisam ni znao da fakulteti primaju gotovinu, pa nisam ni znao hoće li prihvatiti - kazao je 49-godišnji stručnjak za nano i mikrofotoniku za New York Times. 

- Pretpostavljam da se barem malo znatiželjni zašto ovo činim, a razlog je poprilično jasan - stajalo je u pismu u kojem je nepoznati donator/ica naveli da su pohađali srednju školu Stuyvesant i City College što je dovelo do "duge, produktivne i nevjerojatno nagrađujuće" znanstvene karijere. 

Pismo je bilo nepotpisano, a ime Kyle Paisley koje je bilo na paketu nije bilo navedeno u službenim podacima fakulteta, pa se pretpostavlja da je riječ o lažnom imenom. 

Profesor Menon istaknuo je kako je vrijednost poklona manje novčana, a više je dokaz što odjel fizike nudi sve ove godine. Ono što ga je oduševilo je činjenica što je osoba toliko vjerovala sustavu da joj je bilo posve normalno poslati ga poštom. 

Međutim, po otvorenju kutije i otkriću znatne količine novca fakultet je to tretirao kao potencijalni dokaz te je pozvana policija kako bi se utvrdilo je li riječ o novcu ilegalno stečenom. Međutim, pokazalo se kako je legalno podignut iz nekoliko banaka i da nije povezan s kriminalnim aktivnostima. 

Novac će poslužiti za stipendije za dvoje studenata i to u razdoblju od narednih deset godina. 

VIDEO: Na zagrebačkim Vrbanima komad fasade pao na terasu kafića kraj vrtića, roditelji zabrinuti za djecu

Ključne riječi

Komentara 1

ZA
zagabria111
15:18 22.12.2021.

180.000 dolara samo za školovanje dvoje studenata. Tamo je visokoškolsko obrazovanje ravno pljački

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije