Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21. NINSKA ŠOKOLIJADA

Priprema šokola je pravo umijeće, a zbog skupe proizvodnje uvijek će ga biti premalo

Nin: U staroj gradskoj jezgri održana 11. Ninska šokolijada
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/5
06.02.2023.
u 13:48

Započela 21. Ninska šokolijada u kojoj će sudjelovati 39 šokolara i šokolarica iz Nina i 10 mjesta iz okruženja koji u svojim obiteljima njeguju i čuvaju tradiciju izrade šokola, jako rijetke delicije koja se radi samo u ninskom kraju

Započela je 21. Ninska šokolijada, a za ovogodišnju tradicionalnu gastronomsku manifestaciju prijavilo se 39 šokolara i šokolarica iz Nina i 10 mjesta iz okruženja koji u svojim obiteljima njeguju i čuvaju tradiciju izrade šokola jako rijetke delicije koja se radi samo u ninskom kraju - istakla je direktorica ninske turističke zajednice Marija Dejanović i naglasila da je os pamtivijeka Nin kolijevka šokola.
- Iako se recept prenosi više od dva desetljeća i rade se razne varijante šokola, onaj izvorni tradicijski iz Nina i okolnih mjesta koji imaju gotovo identičan obiteljski recept, je onaj pravi i nije lažnjak kako će to reći pravi znalci i gurmani. Ninski šokol je brend i mnogi ga traže, a ima ga jako malo i zato je izuzetno cijenjen - ističe Dejanović.

- Razlog zbog čega se šokol ne proizvodi u velikim količinama jest taj što za njegovu izradu treba utrošiti kvalitetno meso svinjske vratine puno mirodija i kvalitetno crno vino. Nakon što se vino prokuha u njega se položi meso, a koje je nekoliko dana prije toga odležalo u ninskoj soli. Priprema, postupak i čuvanje pravo je obiteljsko umijeće, a domaći proizvod se teško može proizvoditi kao komercijalni proizvod zbog jako skupe proizvodnje. Malo ga ima i jako je cijenjen, a tako će vjerojatno još ostati neko vrijeme.
Vještina izrade šokola  je vještina prenesena usmenom predajom u obiteljima i po svojim obilježjima pripada u nematerijalno kulturno dobro - istakli su iz ninskog TZ-a.

Foto: Filip Brala/PIXSELL

Ovogodišnji šokolari i čuvari kulturne baštine su:  Nin (16 osoba): Šime Ljubičić Zdenkov, Marin Dejanović, Marko Oltran, Branko Sjauš, Vjera Sjauš, Ante Tonči Šalov, Matej Šalov, Domagoj Burela, Iva Skočić Burela, Šime Burela, Šime Skočić, Danijel Striguljica, Tanja Skočić, Matija Šalov, Josip Puškar, Marko Burela Zdenkov; Ninski Stanovi (4 osobe): Ante Jurkin, Nada Jurkin, Josip Jurkin, Branko Jurkin; Zaton (1 osoba): Stipe Pavlović; Žerava (3 osobe): Joško Jurlina, Romeo Beram, Marin Beram; Poljica Brig (1 osoba): Zoran Zekanović; Petrčane (1 osoba): Zoran Lisica; Privlaka (6 osoba): Miroslav Šango, Marijana Šango, Kristijan Šango, Dragan Begonja, Ana Matulj, Ivica Matulj; Vrsi (3  osobe): Vesna Perinić, Ante Perinić, Šime Stojak; Briševo (1 osoba): Ante Butić; Zemunik (1 osoba): Marko Šarić; Zadar (2 osobe): Petra Rončević, Tomislav Rončević

Sveukupno sudjeluje u čuvanju baštine 30 muškaraca i 9 žena, odnosno sudjeluje ukupno 39 osoba. Od ukupnog broja prijavljenih je 21 natjecatelj iz redova mladih čuvara baštine. - Kao i prethodne godine šokolari su sami nabavili meso, a Turistička zajednica grada Nina Nina sufinancira nabavku mesa te time u ulozi organizatora manifestacije čuva tradiciju izrade Ninskog šokola i dalje - zaključila je Marija Dejanović

>> VIDEO: Dokumentarno - igrani film ''Žumberački uskoci''

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije