Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministarstvo zdravstva

Priprema se Akcijski plan za prevenciju debljine: "To nije estetski nego zdravstveni problem"

Zagreb: Vili Beroš o situaciji s koronavirusom prije početka sjednice Užeg kabineta
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
04.03.2022.
u 09:28

Radna skupina okuplja istaknute hrvatske stručnjake i znanstvenike koji se bave različitim aspektima prevencije i liječenja debljine pod vodstvom dr. Sanje Musić Milanović

U povodu Svjetskog dana debljine, Ministarstvo zdravstva počelo je s pripremama Akcijskog plana za prevenciju debljine u Hrvatskoj od koje pati gotovo svaka četvrta odrasla osoba, a svako treće dijete je u riziku da u odrasloj dobi ima problem prekomjerne težine.

Ministar zdravstva Vili Beroš ističe da ovaj veliki javnozdravstveni problem imaju sve članice Europske unije, no ipak najveći udio odraslih s prekomjernom tjelesnom masom imaju Hrvatska i Malta, priopćeno je u petak iz Ministarstva.

Problemu debljine u Hrvatskoj pristupit će se multisektorski. Kod mlađe populacije važna je prevencija, a kod starijih građana usvajanje zdravih navika.

- Cilj je osvijestiti javnost o važnosti zdravih navika za sprječavanje kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i ostalih kroničnih bolesti koje su vodeći uzrok smrtnosti naših građana - poručio je ministar  Beroš na prvom sastanku Radne skupina za izradu prijedloga Akcijskog plana.

Radna skupina okuplja istaknute hrvatske stručnjake i znanstvenike koji se bave različitim aspektima prevencije i liječenja debljine pod vodstvom dr. Sanje Musić Milanović koja upozorava da debljina nije estetski nego zdravstveni problem.

- Važno je rano uočavanje, prevencija i liječenje debljine, pritom imajući na umu socioekonomsku podlogu u nastanku debljine, raširenu stigmatizaciju debljine te potrebu za multisektorskim djelovanjem - istaknula je Musić Milanović.

VIDEO Kiropraktičar otkrio koje su poze za spavanje opasne za zdravlje

Komentara 5

ZV
zvezdomor
11:58 04.03.2022.

Korona...?.... ništa...nema....nestalo...sta je to...

WT
WTF!
10:22 04.03.2022.

Da se vi osvjestite,pa složite neki akcijski plan u prevenciji sve većeg siromaštva? U tom segmentu se zdravlje najbrže pretvara u bolest.

Avatar Asterix
Asterix
12:33 04.03.2022.

A glavni promotori akcije su Beroš, Milanović i Plenković.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije