Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blagdanski apel

Prijatelji životinja: Životinjama u skloništima nije dobro, udomite ih

Foto: Privatni album
1/4
24.12.2020.
u 11:00

Skloništa postoje zbog neodgovornih građana koji napuštaju životinje, a trebala bi biti samo njihovi kratkotrajni privremeni domovi

Već godinama iz udruge Prijatelji životinja upozoravaju da mnoga skloništa u Hrvatskoj nisu transparentna ni otvorena prema građanima i volonterima, što treba hitno mijenjati. Životinjama u skloništima nije dobro i zato pozivaju sve da umjesto trošenja novaca na kupovinu životinja izaberu razborito udomljavanje, jer samo tako sva skloništa u Hrvatskoj mogu postati prazna.

Upozoravaju da skloništa postoje zbog neodgovornih građana koji napuštaju životinje o kojima bi trebali skrbiti. Skloništa moraju imati najviše standarde u postupanju prema životinjama jer one ionako već ispaštaju zbog ljudske neodgovornosti.

- No, ljudi trebaju znati da psima i mačkama nije dobro čak ni u skloništima koja rade kvalitetno, a takvih je u Hrvatskoj malo, i da bi to trebali biti samo njihovi kratkotrajni privremeni domovi. Stoga pozivamo sve da ne kupuju životinje, već da udome psa ili mačku i da tako pomognu isprazniti skloništa - ističu u Udruzi.

Foto: Privatni album

Prijatelji životinja navode i da je važno mijenjati svijest o tome da životinje nisu stvari te ne bi smjele biti predmet trgovine i nikako poklon. To osobito vrijedi u ovo predblagdansko vrijeme kada mnogi razmišljaju i o kupnji neke životinje.

- Ako imate uvjete za skrb o životinji, udomite psa ili mačku iz skloništa ili od udruga za zaštitu životinja kako biste spasili život i udomljene životinje i one koja dobiva njezino mjesto u skloništu. Svi članovi obitelji trebaju donijeli promišljenu odluku i biti spremni  brinuti se o udomljenoj životinji. I kada idu na godišnji odmor i kada trebaju platiti kastraciju, cijepljenje i liječenje - ističu iz Udruge apelirajući na odgovornost.

Dodaju da je udomljavanje plemenit čin, a kupovinom životinja podržava se nemilosrdno tržište kućnih ljubimaca.

- Nažalost, u Hrvatskoj cvate uzgoj životinja, pri čemu nema kontrole uvjeta držanja, trgovina nije regulirana, a uzgajivači čak ni ne plaćaju porez. S druge strane, skloništa su preplavljena velikim brojem pasa svih dobi, veličina, boja i osobnosti, svi su pod veterinarskom skrbi i spremni za udomljenje. Kada bi svi umjesto kupnje odabrali udomljavanje, sva skloništa bila bi prazna. Neka nas nedavne objave o situaciji u skloništima, kao i ovo blagdansko vrijeme, potaknu na posjet nekom od brojnih skloništa ili njihovim web-stranicama kako bismo se susreli sa živim bićem u kojemu ćemo vidjeti novog člana obitelji, čija se ljubav ne može mjeriti vrijednošću novčanica. Jer ljubav se ne kupuje - zaključuju Prijatelji životinja.

Ključne riječi

Komentara 1

SO
Sobrudolf
11:47 24.12.2020.

Niti meni u HR nije dobro, Nijemci, udomite me!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije