Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi udarac bankama

Presuda za 'švicarac' u Srbiji: 'Očekujemo isti scenarij u RH'

Švicarski franak švicarac
Boris Ščitar/PIXSELL
09.10.2013.
u 11:45

"Očekujemo da će se vrlo brzo isti scenarij početi događati i u Republici Hrvatskoj, gdje uz nepravomoćnu presudu u kolektivnoj tužbi protiv osam banaka postoji sve veći broj podnesenih privatnih tužbi, ali još nijedna presuda"

Jedna od prvostupanjskih presuda koja se odnosi na jednostrano povećavanje kamate tijekom otplate kredita postala je pravomoćnom na drugostupanjskom sudu, priopćilo je Udruženje bankarskih klijenata Efektiva iz Srbije koja se bori za zaštitu prava građana korisnika kredita.

„Ovo je novi udarac bankama protiv kojih smo do ovog trenutka podnijeli oko 300 tužbi po istoj osnovi. Također, ova presuda Višeg suda potvrđuje naš stav da ne treba prihvaćati najnovije anekse kojima banke žele izbjeći plaćanje zatezne kamate na iznose koje su naplatile povećavanjem kamate, nego da sudskim putem treba potraživati nadoknadu štete“, poručili su iz Efektive.

"To znači da će se banke u Srbiji uskoro suočiti s još više tužbi, pa slijedom toga i sa sve više pravomoćnih presuda zbog nezakonita poslovanja u sferi određivanja promjenjive kamatne stope. Pravomoćna presuda drugostupanjskoga suda u Republici Srbiji znači da će banka morati tužitelju isplatiti sve preplaćene anuitete na temelju nezakonito povećanih kamata te će morati platiti tužitelju i zatezne kamate, a osim toga morat će platiti još i sudske troškove", ističu iz udruge Franak.

"Podsjećamo da su hrvatski zakoni koji reguliraju obvezne odnose gotovo identični srbijanskim zakonima te da je nepravomoćna presuda u kolektivnom procesu protiv osam banaka u Republici Hrvatskoj u dijelu koji se tiče ništetnosti povećanja kamata zasnovana na potpuno jednakim načelima i zakonskim okvirima kao i u Republici Srbiji. Očekujemo da će se vrlo brzo isti scenarij početi događati i u Republici Hrvatskoj, gdje uz nepravomoćnu presudu u kolektivnoj tužbi protiv osam banaka postoji sve veći broj podnesenih privatnih tužbi, ali još nijedna presuda.

Udruga Franak uvjerena je da će uskoro svi oštećeni dužnici biti obeštećeni i u Republici Hrvatskoj. Zakon o potrošačkom kreditiranju prvi je korak na tom putu. Vjerujemo da će ministar Linić i Vlada RH ostati dosljedni i biti dovoljno hrabri da učine ono što je Republika Srbija učinila još 2011. godine te da će Hrvatski sabor usvojiti izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima se banke obvezuju da odrede promjenjive i fiksne parametre u kreditima na temelju početnih uvjeta kreditiranja. To je minimum koji vlast treba učiniti za vladavinu prava i za pravdu. Ne smije se pritom izlaziti ususret bankama i raditi određene kompromise radi toga što će banke izgubiti dio profita. Onaj koji posluje nezakonito, mora biti sankcioniran, mora vratiti nezakonito stečeno i to s kamatama te upravo iz tog razloga nije dopustiv bilo kakav oblik kompromisa s bankama samo zbog toga što bi mogle izgubiti dio planiranog profita u budućnosti", zaključuju iz udruge Franak u priopćenju.

>> Slučaj Franak – bankari ponudili kamate niže 20 posto

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije