Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZNENADA U BOLNICI

Preminuo umirovljeni general Pavao Miljavac: Nakon nesretnog pada kod kuće završio u bolnici, sinoć mu naglo pozlilo

Pavao Miljavac
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
1/8
06.12.2022.
u 11:27

Pavao Miljavac od 14. listopada 1998. do 27. siječnja 2000. obnašao je dužnost ministra obrane u Vladi premijera Zlatka Mateše (nakon ostavke Andrije Hebranga). Bio je i saborski zastupnik.

U noći s ponedjeljka na utorak iznenada je u bolnici u Zagrebu preminuo umirovljeni general Pavao Miljavac (69). Od početka Domovinskog rata bio je uključen u obranu domovine. Tijekom svoje vojne karijere obnašao je brojne visoke dužnosti u Hrvatskoj vojsci – bio je načelnik stožera i zapovjednik Zbornoga područja Karlovac te pomoćnik i zamjenik načelnika Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Nakon što je 1996. godine promaknut u čin general pukovnika, imenovan je na dužnost načelnika Glavnoga stožera Oružanih snaga RH (1996. do 1998.).

Pavao Miljavac od 14. listopada 1998. do 27. siječnja 2000. obnašao je dužnost ministra obrane u Vladi premijera Zlatka Mateše (nakon ostavke Andrije Hebranga). Bio je i saborski zastupnik. Nakon parlamentarnih izbora održanih u siječnju 2000. godine ušao je u Sabor najprije kao zastupnik HDZ-a, a potom je s Vesnom Škare Ožbolt i Matom Granićem napustio HDZ i prešao u novoosnovani Demokratski centar. Na kraju se vratio u HDZ.

U dva manadata bio je predsjednik Hrvatskog generalskog zbora (HGZ), a kasnije je izabran za počasnog predsjednika HGZ-a.

Rođen je općina Netretić 1953. godine i završio je Tehnološko-kemijski fakultet u Zagrebu.

Bio je jako angažiran u javnom životu kao dužnosnik Hrvatskog generalskog zbora. 

Pao i udario glavom 

Kako doznajemo Miljavac je prije nekoliko dana u radu oko kuće nezgodno pao i udario glavom. Dodatni je problem stvorilo što je od ranije već imao problema s krvožilnim sustavom. Navodno je isprva odbijao otići liječniku, no ipak je otišao nakon nekoliko dana. Zadržan je u bolnici u Karlovcu zbog podlijeva, a uskoro je prebačen u bolnicu u Zagrebu. Osjećao se dobro, bio je pri svjesti, primao je posjete i nije patio od gubitka pamćenja, ali naglo je došlo do pogoršanja u ponedjeljak navečer. Liječnici ga više nisu mogli spasiti. 

Pavao Miljavac
1/13

Oglasio se ministar obrane

O smrti generala Miljavca oglasio se i ministar obrane Mario Banožić.

"Sve nas je zatekla vijest o odlasku velikog čovjeka, generala i bivšeg ministra obrane Pavla Miljavca. Ne postoji način da se ublaži tuga kada odlaze naši najdraži, ali vjerujem kako je ponos što smo ga imali i sve što nam ostavlja u nasljeđe ono što će ga zadržati u našim srcima, molitvama i mislima", napisao je u objavi na Facebooku. 

Ministar obrane uputio izraze sućuti obitelji preminog generala

U povodu smrti generala Pavla Miljavca, potpredsjednik Vlade i ministar Tomo Medved uputio je izraze sućuti obitelji obitelji Miljavac i Hrvatskom generalskom zboru.

"S tugom sam primio vijest da nas je zauvijek napustio general Pavao Miljavac", napisao je ministar Medved u sućuti.

Pavao Miljavac, general Hrvatske vojske i dragovoljac Domovinskog rata, ostavio je neizbrisiv trag kao istinski domoljub, dajući svoj doprinos za našu Hrvatsku u ratu i u miru, dodao je.

Izražavajući sućut, Medved je naglasio kako je ratni i životni put i profesionalni angažman generala Miljavca "primjer kako odano i predano služiti domovini, bilo kao vojnik i časnik, ratni zapovjednik, general Hrvatske vojske i načelnik Glavnog stožera OSRH ili kao političar, ministar obrane i saborski zastupnik te kao aktivni i počasni predsjednik Generalskog zbora".

"Zahvalni smo za njegov doprinos u obrani naše domovine, kao i za promicanje istine o Domovinskom ratu. Bio je i ostao domovini vjeran", poručio je.

Ključne riječi

Komentara 40

WC
wolf_cro
10:26 06.12.2022.

Kad je umrla Mira Furlan, a Mislav Bago pao s balkona uredno su onemogućili komentare.

VO
Votum
10:23 06.12.2022.

Pokoj mu duši. Sućut obitelji.

MA
Mandalorian
10:18 06.12.2022.

RIP generale!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije