Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kriza u vladi

Premijer stišće ministra Kuščevića da zabrani HOS-ovu ploču u Jasenovcu

Foto: tomislav miletić/pixsell
1/2
28.08.2017.
u 07:55

Da je premijer svojim partnerima obećao problem HOS-ove spomen-ploče riješiti u rujnu, tako barem tvrde u SDSS-u i HNS-u

Kolateralna žrtva HOS-ove spomen ploče s pozdravom “za dom spremni” u amblemu te udruge, koja je u čast 11 poginulih pripadnika HOS-a podignuta u Jasenovcu, ali i neodlučnosti premijera Plenkovića ispao je ministar uprave Lovro Kuščević od kojeg i premijer i HDZ-ovi partneri iz HNS-a i SDSS-a očekuju da u rujnu (navodno do 15. tog mjeseca) izradi konačno rješenje za “ploču spoticanja” između HDZ-a i njegovih partnera.

Da je premijer svojim partnerima obećao problem HOS-ove spomen-ploče riješiti u rujnu, tako barem tvrde u SDSS-u i HNS-u, doznalo se nakon što je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u subotnjem intervjuu Večernjem listu izazvao mini krizu vlasti jer je rekao da ploča ostaje u Jasenovcu dok se ne donese novi zakon. Kada se podigla politička bura, Bošnjaković se idući dan korigirao i ustvrdio da postoji mogućnost da se ploča riješi i ranije i da na tom rješenju radi Ministarstvo uprave.

Foto: Boris Šćitar/PIXSELL

Pritisnut partnerima

Riječ je, zapravo, o odgovoru Ministarstva uprave na interpelaciju SDP-a o HOS-ovoj ploči, podnesenu još u travnju ove godine, na koju je Vlada, na prijedlog tog ministarstva, trebala odgovoriti još prije četiri mjeseca. Ministar Kuščević još je krajem lipnja pripremio odgovor Vladi, međutim on nije nikada stigao do Banskih dvora jer u njemu nije pisalo ono što je premijer Plenković, pritisnut novim partnerima iz HNS-a te nacionalnim manjinama, očekivao da će pisati. Večernji list, podsjetimo, tada je objavio da je Ministarstvo uprave zauzelo stav kako nema zakonskog uporišta da se HOS-ova ploča sa “ZDS” makne iz Jasenovca te da ona tamo ostaje sve dok se ne donese zakon kojim će se odrediti sankcije za isticanje simbola totalitarnih režima. Premijer je nakon tog teksta izjavio da to nije stav Vlade (da ploča ostaje u Jasenovcu), ali Vlada nije učinila baš ništa kako bi maknula ploču niti je odgovorila na SDP-ovu interpelaciju.

Stekao se dojam da premijer želi upravo preko leđa ministra uprave riješiti problem ploče na način da to ministarstvo odredi da ona mora biti uklonjena. Jednako tako, stekao se dojam da ministar Kuščević, HDZ-ov konzervativac desnije orijentacije, nije voljan odigrati takvu igru.

Međutim, loptica se opet vratila na Kuščevićev teren nakon Bošnjakovićeva intervjua Večernjaku. Kuščević jučer nije odgovarao na pozive, a o svemu su šutjeli i u vrhu Vlade i u HDZ-u. Međutim, za razgovore s novinarima bili su voljni HDZ-ovi partneri u HNS-u i SDSS-u. Izvor iz HNS-a tvrdi da je premijer još u utorak na radnom sastanku u Vladi s ministrima izrazio nezadovoljstvo što već nije dobio odgovor Ministarstva uprave o ploči HOS-a te da se navodno ljuti na ministra Kuščevića, no HDZ-ovi ministri koji su bili na tom sastanku demantiraju da se o tome uopće tada razgovaralo.

Loptica se vratila

– Kakav je to premijer koji ne donosi odluke i ne može riješiti problem ploče u Jasenovcu? Postoji mišljenje Ustavnog suda o “ZDS”, postoji policija. Dođeš, skineš i ostaviš policiju da čuva to mjesto i ploče HOS-a s ustaškim pozdravom više nema – recept je izvora iz vrha HNS-a. Iako se HNS tobože jako uzrujava zbog HOS-ove ploče u Jasenovcu, teško je vjerovati da bi zbog nje rušili Vladu nakon što su raskolili stranku da bi s HDZ-om ušli u vlast. I u SDSS-u kažu da imaju premijerovo obećanje da će HOS-ove ploče biti maknute u rujnu, no naglašavaju da su već trebale biti uklonjene.

Izvor iz SDSS-a također potvrđuje da rješenje mora donijeti Ministarstvo uprave, ali i da su se premijer Plenković i šef SDSS-a Milorad Pupovac u subotu telefonski čuli nakon što je Pupovac izjavio da je Vlada potrošila kredit i da je vrijeme za micanje ploče isteklo. Ni SDSS neće izaći iz HDZ-ove većine jer ne želi nove izbore, ali kažu da sada moraju biti žešći i da se problem ploča više ne smije odgađati. U SDSS-u nisu otkrivali kako bi točno Ministarstvo uprave trebalo zabraniti “ZDS” u amblemu HOS-a. Plenković je osnivanje Povjerenstva za suočavanje s prošlošću pravdao baš time da se hladne glave izradi sveobuhvatno rješenje, a sada bi Kuščević ad hoc trebao zabraniti ploču jer su HDZ-ovi partneri nestrpljivi...     

Komentara 272

IV
ivica.vranjic
08:15 28.08.2017.

Idemo nana izbore. Pogazit te jugonostalgičare, formirat u Saboru stabilnu, Hrvatsku većinu, Vladu napravit od Hrvata i konačno udarit stabilnost Hrvatskoj! Dosta je tih kokošara, kokošarenja, malih sitnih mišića koji grickaju i samo rade štetu!

DU
Deleted user
08:17 28.08.2017.

Ako su već ustaše ukaljali taj starohrvatski pozdrav (ne zaboravimo da je Ban Josip Jelačić prije svake bitke svoju vojsku pozdravljao uzvikom ''Za dom'', na što bi mu vojnici jednoglasno odgovarali ''Spremni mrijet''), onda su ga HOS-ovci i pripadnici ZNG-a (što mogu osobno svjedočiti) u domovinskom ratu časnom borbom za svoj dom i te kako oprali. Svaki čovjek na svijetu, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, ima pravo braniti svoj dom, a onda valjda ima pravo to i jasno artikulirati. Sam pozdrav u svom sadržaju ne poziva na mržnju (što primjerice nije slučaj s pozdravom ''Smrt fašizmu'') i ne vrijeđa nikoga, nego je u stvari poziv na mir, jer kada bi svi branili svoje domove, agresora i ratova ne bi bilo. Ako nešto treba zabraniti zato što su to isto koristili i ustaše, onda bi prema toj istoj logici trebalo zabraniti i Lijepu našu, jer je također bila i službena himna NDH. Potom bi trebalo zabraniti i Hrvatski jezik, latinično pismo, a pogotovo bi se trebali odreći hrvatskih (i nekada ustaških) kuna, koje naprotiv vrlo rado prihvaćaju i nemaju na njih nikakvih primjedbi čak i najžešći protivnici tog starog hrvatskog pozdrava (što je vrlo zanimljivo). I na kraju, Članak 34. Ustava Republike Hrvatske počinje rečenicom: Dom je nepovrediv.

NE
Neznamnista
08:23 28.08.2017.

Poklič s kojim je slomljen srpski fašizam nece biti nikada potisnut iz hrvatskog naroda. Branitelji su s tim pokličom išli u borbu protiv okrutnih srpskih fašista i porazili ih. Micat ćemo mi spomenike fašizmu, pokolju Hrvata u Srbu inostalim mjestimaa gdje porazena srpska fašistička politika i njeni orovoditelji orgijaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije