Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lex Perković

'Premijer je ušao u besmislenu bitku 
s vrlo jasnim ishodom'

'30.06.2013., Zagreb - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanovic dolazi u Banske dvore kako bi doceko politicke lidere iz zemalja clanica Europske unije, zemalja regije Jugoistocne Europe,
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
1/4
28.08.2013.
u 08:30

Dugogodišnji hrvatski diplomat Maštruko smatra da ovakvi konflikti nisu neuobičajeni u Uniji

Ne razumijem zašto premijer Zoran Milanović ne želi promijeniti "lex Perković". On očito misli da će Europsko vijeće, odnosno premijere zemalja članica Unije uspjeti uvjeriti da povjerenica Viviane Reding nije u pravu te da će Europsko vijeće potom blokirati nastojanja povjerenice Reding da njen stav postane i službeni stav Europske komisije. To je vrlo ambiciozan, ali i vrlo nerealan plan – tvrdi Božo Kovačević, bivši ministar i veleposlanik RH u Rusiji (od 2003. do 2008.)

Morat ćemo popustiti

Kovačević smatra da je Zoran Milanović ušao u "besmislenu bitku, bez jasnih argumenata i ciljeva, ali s vrlo jasnim ishodom".

– Jasno je da ćemo na kraju morati popustiti jer smo u sukob s EU ušli bez pravih argumenata. Europska komisija učinit će sve kako bi se Milanović predomislio jer njima nije u cilju da stvari odu tako daleko da im ne preostaje ništa drugo nego kazniti nas. Jer predviđene kazne su drakonske – govori Kovačević i dodaje da nas u najgorem slučaju ipak čekaju sankcije – gubitak prava glasa ili blokada korištenja europskih fondova.

– Eskalirao je i sukob premijera i potpredsjednice Vesne Pusić, a ako se sukob s EU produbi, pukotine bi se mogle otvoriti i u SDP-u – zaključuje Kovačević.

No, ne smatraju svi da je sukob hrvatske Vlade i povjerenice Reding toliko važna stvar, a među njima je i dugogodišnji hrvatski diplomat Ivica Maštruko, bivši veleposlanik RH u Vatikanu, Italiji, Grčkoj i Sloveniji.

– Takvi nesporazumi, sukobi i konflikti nisu neuobičajeni i kod drugih povjerenika. Zbog unutarnjopolitičke dimenzije to je dobilo veći prostor u Hrvatskoj, ali u Europskoj uniji to nije neuobičajeno i očekujem nesporazume takve vrste i ubuduće – kaže Maštruko i naglašava da je najvažnije pitanje kako se problemi rješavaju. Kaže da problem još uvijek nije na razini Europske komisije, jer je zasad riječ o sukobu s povjerenicom te smatra da to neće ni doći na razinu Komisije. Također misli da sukob neće imati ni neke značajne posljedice za Hrvatsku.

– To je toliko beznačajan problem za EU da nema govora o bilo kakvim sankcijama. Treba uzeti u obzir da je i na političkoj pozornici ljeto pa je cijela situacija prenaglašena, pogotovo u Hrvatskoj – zaključuje Maštruko.

Strani diplomati u Hrvatskoj slažu se s mišljenjem koje je, jedina pod imenom, iznijela nizozemska veleposlanica Stella Ronner Grubačić: "Ova se stvar s Hrvatskom, EUN-om i Perkovićem mora srediti što prije moguće." Većini je nejasno zašto premijer Milanović toliko inzistira na zadržavanju zakona koji krši EU pravni okvir.

– Teško da će dobiti saveznike u lobiranju da provede političku i diplomatsku akciju promjene Europskog uhidbenog naloga. Za ostale države to je gotova stvar. Ima problema s EUN-om, poput odredaba da se izručuje za minorne kazne, što je nedavno potegnula Velika Britanija, ali vremensko ograničenje to nije i sumnjam da će hrvatska inicijativa dobiti podršku – kažu nam. Uostalom, i Slovenija i Češka donijele su deklaracije slične hrvatskom zakonu pa su ih morale promijeniti.

Zaštita kriminalaca

Posebno smeta što se Hrvatska uhvatila etički dubioznog područja – Josip Perković na stranu, taj zakon onemogućuje da neki osumnjičenici za teška djela budu izručeni pravdi. No upozoravaju da postoji još jedan problem: mogući gubitak fondova.

– Kako će se odraziti manje novca na, primjerice, kreditnu sposobnost države – pitaju se.

>>  Milanović napao EK: Koriste se istim rječnikom kao HDZ!

>> Ministarstvo Europskoj komisiji: Kako nas se usuđujete prozivati?!

>> Europska komisija Vladi: Štitite komunističke zločince!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije