Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prekovremeni rad liječnika Vlada i dalje ignorira

I zakon o plaćama liječnika je opcija, kaže Kujundžić. Taj zakon liječnici traže po uzoru na sudstvo
11. rujna 2019. u 08:37 4 komentara 354 prikaza
Mirni prosvjed zdrastvenih djelatnika pred kliničkom bolnicom "Sveti Duh"
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Uži kabinet Vlade danas će raspravljati o sedam posto povišice u zdravstvu, što je jučer ministar Kujundžić ponudio sindikatima kao “plafon” koji je Vlada spremna ponuditi. Isti je postotak ministar sa sindikatima već parafirao krajem srpnja, a Vlada ga odbila pa sada sindikati pušu na hladno i čekaju epilog ne samo s užeg kabineta nego i sa sjednice Vlade u četvrtak, kako bi u petak nastavili pregovore. Također ostaje na sindikalnim tijelima da se izjasne o ovoj ponudi.

Milan Kujundžić HOĆE LI POSTIĆI DOGOVOR? Vlada ponudila 7 posto povišice zdravstvu: 'Vlada više od toga ne može'

– Očekivali smo više jer je Vlada uštedjela neki novac, zato sada tražimo da tih sedam posto bude od 1. rujna, s istim parafiranim tekstom – kazao je Stjepan Topolnjak, čelnik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

VIDEO: Mirni prosvjed zdrastvenih djelatnika pred kliničkom bolnicom "Sveti Duh"

Naime, u parafiranom, a odbijenom tekstu uglavili su tri posto povećanja od 1. rujna za sve radnike u zdravstvu i zdravstvenom osiguranju, a onda od 1. listopada još četiri posto za sve koji sudjeluju u procesu dijagnostike.

Povišica je to koja se odnosi na složenost posla, odnosno izloženost zračenju, infekcijama i sl. Ono što nisu riješili je članak 49. kolektivnog ugovora koji govori o prekovremenom radu koji će, prema svemu sudeći, čekati tumačenje Vrhovnog suda. Gorući problem liječnika i dalje se ne želi riješiti, komentirala je čelnica liječničkog sindikata dr. Renata Čulinović Čaić i najavila da će liječnici stoga pokrenuti određene akcije.

Renata Čulinović Čaić 'Definitivno sam razočarana' HLS nije zadovoljan Kujundžićevom ponudom: 'Gorući problem liječnika još uvijek nije riješen'

Anica Prašnjak iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara podsjeća da sada slijede pregovori za osnovicu plaće i za novi temeljni kolektivni ugovor, tako da sve i dalje ostaje otvoreno. Ovo je tek tračak nade da se nešto pomiče, rekla je ona, dok su Bugarska i Rumunjska povisile plaće u zdravstvu između 25 i 50 posto.

A nositelji djelatnosti, liječnici, u sindikalnim pregovorima ne sudjeluju.

Poput statista samo možemo gledati što se događa – kaže predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Krešimir Luetić.

Zbog toga su ključne liječničke organizacije – Komora, Hrvatski liječnički zbor i Sindikat liječnika – udružili snage i iznjedrili tzv. Rujansku izjavu, kojom upozoravaju na neodrživu situaciju u hrvatskom liječništvu i zdravstvenom sustavu. Upozoravaju Vladu da je vrijeme nečinjenja u zdravstvu isteklo te traže da žurno i bez odgode započne proces izrade i donošenja Zakona o plaćama liječnika ili strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike.

VIDEO: Mirni prosvjed djelatnika u zdravstvu ispred Opće bolnice Dubrovnik

I resorni ministar izjavljuje da se mora riješiti problem reprezentativnosti Liječničkog sindikata, kako bi oni mogli sudjelovati u kolektivnom pregovaranju. No on to ponavlja već nekoliko godina pa se ništa ne mijenja, štoviše već je izjavljivao da je to gotova stvar. Jučer je izjavio i da je Zakon o plaćama liječnika također jedno od mogućih rješenja. Liječnici zazivaju takav zakon po uzoru na Zakon o plaćama sudaca. On bi u prvom redu trebao definirati zakonitost rada liječnika jer prevelik broj radnih sati stavlja ih izvan zakona, a onda i koeficijente. 

Financije
Vrhunska edukacija
Kako primijeniti EXCEL® na konkretnim poslovnim zadacima?

A1 izdvaja za Vas

  • bluesman:

    Pa tko vas kolege tjera na prekovremeni rad? I kako je moguce da lijecnicki sindikat nije partner u pregovorima, a Vi ste nosioci zdravstvene zastite? Vrtite se u krug zadnjih 20 god. Znam, Problem je dublje i politicke prirode,nije ovdje ... prikaži još!je za raspravu. Imate dvije mogucnosti. 1. Svi do jednog dati otkaz, i onda pregovori. 2. dalje se ovako mrcvariti. Pod broj jedan nece biti nista , nemate vi strateske snage za to jer je sustav bolestan iz nutra pun lijecnicke mafije i interesa tipa -u se , na se i poda se. Malo je reci da je sustav bolestan, on je nakaradan , nestrukturiran, neprofesionalan jer na tome niste radili bas nista. Medicina vam je iz 80-tih godina proslog stoljeca, i kad se sve to uzme u obzir u ovom kapitalistickom sustavu vise kao kolektiv zasluzili i niste(povisice). I na kraju rjesenje se namece samo po sebi -pod broj dva.....onaj ko misli da ZNA i VRIJEDI vise, gospodo probudite se ...Vi zivite u jednoj maloj regiji ,cevabdzinici zvanoj Hrvatska, otvorite svoja svjetska vrata i udite vec jednom u EU. Lijepi pozdrav.