Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPUSTILI POLITIKU

Predviđale su im se svijetle političke karijere, gdje su sada?

Foto: Kolaž/Pixsell
1/4
12.05.2021.
u 23:01

Ilčić će naslijediti Ružu Tomašić u Europskom parlamentu kad ona ode u mirovinu

Nekad bilo, sad se spominjalo. Ili čak ni to jer potencijalni gradonačelnici, kojima su se pred izbore 2017. predviđale svijetle političke karijere, na lokalnim listićima u nedjelju neće se naći, a većina njih odlučila se i na potpuni izostanak iz bilo kakve borbe za vlast.

Budući da nam je to glavni grad, krenut ćemo od Zagreba, u kojem su se, uz Milana Bandića i Anku Mrak Taritaš, koji su naposljetku i ušli u drugi krug, za čelnu poziciju natjecali i Sandra Švaljek, Bruna Esih i Drago Prgomet.

Sinčić se sakrio u Europi

U drugom krugu, prije nego što je postalo jasno tko se u njemu nalazi, ankete su tada predviđale pobjedu upravo Sandri Švaljek, koja je četiri godine ranije postala Bandićeva zamjenica. Ekonomistica je pristala na njegov poziv jer, kako je objasnila, “s obzirom na gospodarsku situaciju u zemlji”, osjetila je “dužnost i odgovornost”.

Osjećala ju je i u listopadu 2014., kad je pokojni gradonačelnik prvi puta uhićen, a ona postala vršiteljica dužnosti. Krenuli su tad i problemi između ovo dvoje suradnika jer S. Švaljek grad je vodila bez konzultacija sa šefom, a u gradskim tvrtkama javnim natječajima postavila nove ljude. Bandiću se to nije svidjelo, dogradonačelnica je podnijela ostavku, aktivirala svoj mandat u Skupštini i najavila da će u borbu za grad. Nije ga uspjela osvojiti, ali ulazi u gradski parlament sa svojom Nezavisnom listom Sandre Švaljek, međutim 2018. pakira kofere i otamo jer je postala zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke.

Nekadašnja ravnateljica Ekonomskog instituta danas se u javnosti uglavnom pojavljuje komentirajući teme iz svoje struke, a dok se za nju povremeno još može čuti, u zemlju kao da je propala Bruna Esih, žena koja je 2017. osvojila 10,98 posto glasova Zagrepčana. Čelnica Neovisnih za Hrvatsku, stranke koju je vodila sa Zlatkom Hasanbegovićem, bila je iznimno zadovoljna s tadašnjih pet mandata u Skupštini, ali nakon europskih izbora, odnosno svađe s Hasanbegovićem koji tada osniva svoj Blok za Hrvatsku, u gradski parlament dolazi sve rjeđe.

Prisutna je bila na 25 od 40 sjednica, a nakon debakla na parlamentarnim izborima lanjskog ljeta, posljednji se put oglasila poručivši kako Neovisni za Hrvatsku ne postoje “tek radi uspješnog uroda danas”.

– Sjeme je posijano, a žnjet će ga naši mladi članovi, naša djeca i unuci – rekla je tada Bruna Esih čija se stranka, u koaliciji sa Suverenistima, Hrastom, HSP-om i Generacijom obnove, kandidirala u pojedinim zagrebačkim četvrtima, ali bez nje. Nema nigdje ni Drage Prgometa koji je na prošlim lokalnim izborima bio kandidat HDZ-a pa kasnije i predsjednik gradskog parlamenta jer liječnik je lanjskog rujna odlučio da će se posvetiti isključivo medicini. “Nestalih” ima još, a jedan od njih je i Ivan Vilibor Sinčić, čelnik Živog zida, kandidat za predsjednika Hrvatske 2014. i čovjek koji trenutačno sjedi u Europskom parlamentu. Upravo on je 2017. pokušao postati gradonačelnik Karlovca i tada ga je od drugog kruga izbora dijelilo samo 159 glasova.

Rimac u aferi Vjetroelektrane

A kad smo kod Europskog parlamenta, mandat u Europskoj uniji ima i Ruža Tomašić koju će, nakon što uskoro ode u mirovinu, naslijediti Ladislav Ilčić. On je bio Hrastov kandidat za gradonačelnika Varaždina prije četiri godine, ali dobio je samo 2,9 posto glasova ili, u brojci, potporu mu je dao 571 stanovnik središnjeg grada najstarije naše županije.

Na istim se izborima nije proslavio ni Ivo Baldasar, koji je u Splitu jurišao na još jedan mandat. Vodio je grad četiri godine ranije kao SDP-ovac, a 2017. kao nezavisan dobio čak 18 glasova manje od spomenutog Ilčića, odnosno tek 0,81 posto podrške grada pod Marjanom. U međuvremenu, protiv njega je USKOK podigao optužnicu za oštećenje gradskog proračuna.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta posla je imao i s Josipom Rimac, nekadašnjom gradonačelnicom Knina, danas jednom od glavnih akterica afere Vjetroelektrane. Ona je svoj grad vodila deset godina, a onda 2015. godine dala ostavku kako bi se angažirala u predizbornoj kampanji HDZ-a koji je tada vodio Tomislav Karamarko. Dvije godine kasnije na lokalnim ju je izborima porazio nezavisni Marko Jelić, a Josipa Rimac tada je i u prvom i drugom krugu dobila gotovo identičan broj glasova, 39,42, odnosno 39,45 posto.

 

Komentara 10

DO
_domoljub_
00:18 13.05.2021.

Jedini koji je stalan je Njonjo, viri iz šupka svakome

AD
admzaq
01:57 13.05.2021.

Političke karijere ?!?! Ljudi u normalnim državama odu u politiku kada se ostvare u privatnom životu i žele pomoći zajednici. Kod nas se ide u politiku iz interesa, jer su nesposobni išta ostvariti u privatnom životu. Naguze se i "trpa" ih tko god stigne. Zajednica od njih nema ništa osim što izdržava te parazite. Sve zapravo može biti jednostavno. Koliko projekata za zajednicu naprave, toliki postotak dobiju. Dakle, sposobni mogu dobre novce zaraditi na taj način, daleko veće nego sada, a nesposobni se neće ni upuštati u to.

LI
linkser2
23:18 12.05.2021.

Prgomet je iskoristio politiku za iskamčenje zemljišta za vilu na Kvarneru...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije