Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obama se ne odriče ovisnosti o novim tehnologijama

Predsjednik 'geek': U Ovalni ured stiže prijenosno računalo

18.11.2008.
u 18:48

Svijet očekuje velike promjene nakon Obamina ulaska u Bijelu kuću, a s obzirom na sve ono čime se novi predsjednik razlikuje od dosadašnjih, očekivanja su opravdana. Za početak, dok se o mnogim promjenama bude odlučivalo za stolom u Ovalnom uredu, ondje će osvanuti jedna simbolična novost – prijenosno računalo. Naime, Obama je prvi predsjednik SAD-a koji se umjesto olovkom i papirom radije koristi tipkovnicom, a kad nije u blizini računala, ne odvaja se od svog Blackberryja.

No, još nije odlučeno hoće li se prvi tehnološki osviješteni američki predsjednik, nakon cigareta kojih se odrekao zbog supruge, morati odreći i svoje ovisnosti o tehnologiji, i to zbog prevelike opasnosti od hakiranja elektroničke pošte i odredbe da se elektronička komunikacija može koristiti kao dokaz na sudu. Bude li mu ipak dopušteno koristiti se e-mailom, Obama će biti prvi američki predsjednik koji potrebnu komunikaciju obavlja i tipkajući.

Osim ovisnosti o uređajima za osnovnu komunikaciju, Obama se svakodnevno služi internetom, što je vješto iskoristio u svojoj predizbornoj kampanji: novac je prikupljao je i internetom i SMS-ovima, a oglašavao se i u videoigri Burnout Paradise, pa su tako igrači, “jurcajući” automobilima uz ceste virtualnog grada mogli vidjeti plakate s Obaminim likom.

Njegova kampanja nije zaobišla ni Facebook, društvenu stranicu koja je postala dijelom svakodnevice svakoga prosječnog korisnika interneta, a ni virtualni svijet Second Life. Od predsjednika kojemu je internet uvelike pomogao da dođe u Bijelu kuću, sad i sama tehnologija očekuje vraćanje usluge, odnosno da “pogura” tehnologiju u novo doba. Tko zna, možda će na svojem prijenosnom računalu u Ovalnom uredu Obama postati prvi predsjednik s profilom na Facebooku.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije