Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
počinje za 7 dana

Poznati modeli obnove kuća stradalih u poplavama

poplava
Davor Javorovic/PIXSELL
03.07.2014.
u 15:50

Predviđeno je da se za I kategoriju oštećenja isplaćuje odšteta u iznosu 40.000, a za II kategoriju u iznosu 70.000 kuna

Tijekom idućeg tjedna Ministarstvo graditeljstva Vlade RH započet će sa obnovom objekata na područjima stradalim od poplava koje su se same urušile. Poslije toga će uslijediti kontinuirano uvođenje izvođača radova kako se budu prikupljale od građana, najavio je zamjenik ministrice graditeljstva Željko Uhlir danas u Drenovcima gdje je predstavnicima stradalih općina, županije i Crvenoga križa predstavio plan obnove.

Prema tome planu obnova stradalih objekata provodit će se po drugačijem modelu nego što su se obnavljala ratom stradala područja u Hrvatskoj. Uhlir je pojasnio kako postoje tri modela sanacije obnove stradalih kuća, a da model ovisi o stupnju oštećenja.

- Za kuće I i II kategorije vlasnici mogu odlučiti da umjesto države, sami obnove stradale objekte uz isplatu novčanih sredstava. Predviđeno je da se za I kategoriju oštećenja isplaćuje odšteta u iznosu 40.000, a za II kategoriju u iznosu 70.000 kuna. Ukoliko se kuća radi nastalih oštećenja treba rušiti gradit će se nova kuća na način da se za jednu do dvije osobe ostvaruje pravo na 55, za tri do četiri osobe 70, a za pet i više osoba 85 četvornih metara stambenog prostora, rekao je Uhlir dodajući da će se obnova provoditi nad onim objektima za koje vlasnici imaju dokazivo vlasništvo, prijavljeno prebivalište ili boravište na određenoj adresi.

Vrlo je bitno i da po usvojenom zakonu građani pogođeni poplavama neće morati utrošiti niti kune za ishođenje potrebne dokumentacije niti će morati podnositi zahtjev za obnovu. To će sve napraviti država s tim da će vlasnici kuća morati samo potpisati izjave da dozvoljavaju radove na svojim kućama.

Upravo radi toga na terenu će se krenuti sa identifikacijom svih korisnika obnove, vlasnika sa svojim prebivalištima. Poslije svega vlasnici kuća će biti pozvani da su nazočnosti javnog bilježnika potpišu izjave za obnovu. Tek potom će ministrica donijeti odluku za svaku pojedinu kuću koja ide u obnovu. 

Prema podacima iz ministarstva do sada su građevinske inspekcije pregledale polovicu, od oko 2500 objekata, od kojih je njih 600-ak označeno opasnima po život. Ipak, prema ranijim izjavama te sve kuće neće biti za rušenje. Očekuje se da će se morati rušiti manje od 200 kuća. Građevinske inspekcije tek trebaju ući u Gunju, koja je najveće stradalo selo od poplava, a nisu pregledani niti Račinovci.

Komentara 2

Avatar navijač
navijač
21:53 03.07.2014.

Tu će netko proći super a netko jako loše , volio bi da mi netko objasni kako se kuća može napraviti iz temelja sa svim priključcima do jeseni ako znamo da se samo gornja armirano betonska ploča mora sušiti bar 21 dan.A još se nije ni počelo.Pravio sam kuću i nisam bio financijski ograničen a radili su majstori od jutra do mraka 6. mjeseci.

VE
verrmaj
23:23 03.07.2014.

Evo prilike za poslove na crno , drzava je trebala da svu obnovu unistenih kuca da gradjevinarima za obnovu a ne dati novc u ruke jel mnogi ce da kupe automobile il drugi luksuz a od obnove nista !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije