Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORADO KORLEVIĆ

Poznati astronom: 'Homo sapiens je prošao svoje najbolje vrijeme. Stiže nam vrijeme kaosa, ali to otvara prilike

Korado Korlević
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/4
22.12.2022.
u 09:55

Mi danas vozimo aute koji su prije 50 godina bili znanstvena fantastika, da s tim današnjim autom odete na utrku formule 1 prije 50 godina, pobijedili biste. Tehnološki razvoj nam je čudovišan - ističe Korlević

Pandemija, financijske krize, rat u Ukrajini, inflacija... Ponekad nam se čini da je svijet zapeo u stalan niz kriza i da nikako da uhvatimo malo mirnije razdoblje. Neki često spominju film Idiocracy u kojem se zapadna civilizacija raspala. Čeka li nas baš takva tragikomična budućnost? Svoj sud o budućnosti dao je i Korado Korlević, poznati hrvatski astronom, pedagog i futurolog. 

"Film Idiocracy je karikiran, politički je jako nekorektan, ali činjenica je da već svjedočimo dekadenciji Zapadne civilizacije i eroziji sustava vrijednosti. Živimo trenutno u društvu koje se podijelilo na, doslovce, potrošače i one koji nisu potrošači, na građane. I kako može funkcionirati takvo društvo? Bit će jako, jako puno konfliktnih situacija, a onda će se događati još nešto drugo, veliki nesrazmjer u mogućnostima, ne mislim pritom na imanje ili nemanje novaca, nego mogućnosti koje se pružaju i jednima i drugima ovisno o tome koliko su spremni raditi, riskirati, uložiti strasti u posao koji ih zanima. Dolazi nam jako neobično društvo, ali nadamo se s najmanje nasilja u povijesti svih mogućih društava", predviđa Korado Korlević u razgovoru za portal Teleskop

U tom razgovoru Korlević se dotaknuo i zanimljive teze o "ključanici kaosa".

"Bit će jako puno onoga što se zove ključanice kaosa. Otvarat će se tjedno i dnevno, ali to je i loše i dobro, jer će ti omogućavati da radiš i stvaraš. Ako nema kaosa, ne stvara se ništa novo, nego se reproducira staro. Kaos otvara prilike i uvijek je tako bilo"

A u današnjem kaotičnom i uvijek sve užurbanijem vremenu, mnogi se pitaju prolazi li svijet vrhunac najboljeg razdoblja za civilizaciju i čovječanstvo. 

"Možda smo ga čak i prošli. Neki spominju da je najbolje vrijeme bilo kraj sedamdesetih godina 20. stoljeća kad je dosegnut vrh inteligencije. Za intelektualce su to bile najbolje godine, imali su najveću publiku i kreativnost. Danas su oni koji su sposobni daleko sposobniji nego što su najsposobniji bili tada, prije 40, 50 godina, samo što su danas jako sposobni, jako rijetki. Ali, kad pogledamo ekstreme, današnje najjače karike su jače nego prijašnje, ali najslabije karike su još slabije nego su bile prije. Mi danas vozimo aute koji su prije 50 godina bili znanstvena fantastika, da s tim današnjim autom odete na utrku formule 1 prije 50 godina, pobijedili biste. Tehnološki razvoj nam je čudovišan. Danas pokupiš amaterskog igrača tenisa iz Zagreba i staviš ga u konkurenciju Wimbledona prije 50 godina, bio bi prvak. Mi smo postali jako profesionalni i dobri u onome što radimo, ali ne možemo reći da je taj svijet perspektivan za djecu. Jer u današnjem svijetu oni se povode za nekim influencerom koji uspijeva zaraditi, slikajući se, bude role model, i što vide curice, da mora biti blonda, mršava, putovati po svijetu i slikati se. Kaže netko ja bih volio živjeti u doba Rima, ma znaš što bi bio u doba Rima, rob! Koliko je bilo aristokracije i bogatih!? Šačica!" - poručuje Korlević.

Ključne riječi

Komentara 12

ST
staromlad
11:10 22.12.2022.

Taj kao se već i sada vidi da ne govorimo o utjecaju društvenih mreža na svakodnevni život. Bitno je slikati i objaviti, svaki dan, uvijek i zauvijek, bitno je biti viđen, svi nešto žurimo i jurimo, mnogi misle da su vrlo važni, a zapostavljamo zapravo naše duhovno ja, djeca su rastrgana i gledaju u nas odrasle...

Avatar Cantor
Cantor
11:12 22.12.2022.

Ne znam baš za tog „Homo Sapiensa” (ne poznajem tog lika osobno), ali ja sam definitivno prošao svoje najbolje vrijeme....

ZA
zagabria8
11:11 22.12.2022.

Ako smo prošli najbolje a najbolje je puno ratova nuklearnih prijetnji i ravnoteže straha onda odlično

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije