Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cijene rastu i zbog suša

Povrće je skoro duplo skuplje, a domaće nemamo skoro ništa: Jedemo europsko, takve su i cijene

10.03.2023.
u 20:32

Domaće je trenutačno teško naći. S dostatnom proizvodnjom tek krumpira i mandarina, i mrkve nam manjka – kupujemo uvoznu iz Belgije, za 0,89-1,60 eura/kg. Grappolo rajčica, češnjak i paprika babura su turski, butternut, iceberg salata, brokula... španjolski, tikvice (kojima cijena na tržnicama raste i do 5,90 eura), salata puterica, avokado, komorač, koraba, mladi luk (kojega vezica košta astronomskih 1,70 eura ili 12,80 kn)... talijanski. Ljubičasti luk je iz Austrije, a žuti – iako dominira hrvatski – dolazi i iz Srbije.

Komentara 18

SI
sigmundfreud
06:26 11.03.2023.

Zašto bi uopće jeli rajčicu i svježe krastavce u ožujku? Da ne govorim o grožđu i lubenicama. To nije normalno. U ožujku jedemo kisele krastavce i papriku i kiseli kupus itd. Za Uskrs očekujemo mladi luk iz plastenika. Dakle, jedemo sezonsko voće i povrće. Potrošački mentalitet koji želi lubenicu za Božić iscrpljuje prirodne i tehnološke resurse. Nepotrebno.

KV
kvasac
05:34 11.03.2023.

Ionak smo najdeblji narod u europi. Što znači da se trpamo hranom. Kome skupa hrana, nek ju sam proizvodi. Ako imaš novca za sjedeču garnituru za balkon, imaš i za 8 tegli za rajčicu i papriku. Po babi si naslijedio kuću s vrtom, ajd se mali rekreiraj,okapaj, motikom, sunčaš se malo, na zraku si.. Upoznat ćeš ljude u poljoprivrednim dućanima, kupovati sjeme, gnojivo, alat, herbicida... Uočiti odnose cijene repromaterijala, cijene rada, i vremena koje se utroši u proizvodnju, kao i gubitke zbog lošeg vremena, štetnika, tvojeg nemara... Možda shvatiš da je povrće na tržnici u biti jako jeftino, jer tebe tvoje košta puno više. Ali ti misliš da se netko drugi bavi poljoprivredom, da on kad radi naveliko ima manje jedinične troškove pa mora dati i po nižoj cijeni. Jer ti imaš gospodski posao, kancelariju, i svoj posao cijeniš jako. U zemlji sa milijun vikendica i apartmana mi imamo obraza spomenuti siromaštvo?!!

EZ
ezer
22:34 10.03.2023.

Doći će domaće povrće po uvoznim cijenama, nećemo kupovati na kilogram nego na komad. Manje ćemo trošiti i cijene će pasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije