Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUTINU ZADAN VELIKI UDARAC

Švedska ušla u NATO: 'Ovo je povijesni trenutak'

Hungarian parliament approves Sweden's NATO accession
Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS
1/3
07.03.2024.
u 19:17

Švedski premijer Ulf Kristersson predao je u četvrtak završnu dokumentaciju američkoj vladi, što je posljednji korak u dugotrajnom procesu priključenja NATO-u koji su morale odobriti sve članice vojnog saveza.

Švedska se pridružila NATO-u u Washingtonu u četvrtak, dvije godine nakon što ju je ruska invazija na Ukrajinu natjerala da preispita svoju politiku nacionalne sigurnosti i zaključi da je pridruženje NATO-u bolji jamac sigurnosti od tradicionalne politike neutralnosti.

Švedski premijer Ulf Kristersson predao je u četvrtak završnu dokumentaciju američkoj vladi, što je posljednji korak u dugotrajnom procesu priključenja NATO-u koji su morale odobriti sve članice vojnog saveza. "Dobre stvari dolaze onima koji čekaju", rekao je američki državni tajnik Antony Blinken primajući od Kristerssona dokumente o pristupanju Švedske NATO-u. "Ovo je povijesni trenutak za Švedsku, za naš savez i za transatlantske odnose", dodao je Blinken.

Za NATO su pristupanja Švedske i Finske, koja s Rusijom dijeli granicu dugu 1340 km, najznačajnija u posljednjih nekoliko desetljeća proširenja. To je također udarac za ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je nastojao spriječiti daljnje jačanje saveza. "Danas je doista povijesni dan. Švedska je sada članica NATO-a", rekao je Kristersson. "Razlog zašto je ovo tako snažno, moćno uklapanje je taj što Švedska utjelovljuje i promiče temeljne vrijednosti koje su u srži NATO-a - demokraciju, slobodu, vladavinu prava", istaknuo je Blinken.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je u četvrtak "povijesno" proširenje NATO-a. "Nakon više od 200 godina nesvrstanosti, Švedska sada uživa zaštitu dodijeljenu člankom 5, što je ultimativno jamstvo slobode i sigurnosti saveznika", objavio je Stoltenberg na X-u. "Švedska sa sobom donosi sposobne oružane snage i prvoklasnu obrambenu industriju. Pristupanje Švedske čini NATO jačim, Švedsku i cijeli Savez sigurnijima", dodao je.

VEZANI ČLANCI:

Dok se Stockholm u posljednja dva desetljeća sve više približavao NATO-u, članstvo označava jasan raskid s prošlošću. Švedska je više od 200 godina izbjegavala vojne saveze i zauzimala je neutralan stav prema europskim ratovima.

GALERIJA Robotski pas može spašavati, ići na opasna mjesta

Hungarian parliament approves Sweden's NATO accession
1/46
Ključne riječi

Komentara 7

RA
radijatori
11:24 08.03.2024.

Ne valja još, treba još ući i Švicarska i Vatikan, tek onda će to biti to. Ne zezam se, Amerika ovako razmišlja.

Avatar pendreck
pendreck
19:43 07.03.2024.

Veliki uspjeh Putleka, Finska i Svedska konacno u nasem savezu!

AK
Aka
22:33 07.03.2024.

Svijet je podijeljen umjesto ujedinjen. Još strahujemo jedni od drugih a u međuvremnu stižu prijetnje za cijelo čovječanstvo od samih uvjeta života koji će se promijeniti na Zemlji vrlo brzo, pa do bolesti. Još nemamokao čovječansrvo brigu o čovjeku i ljudima na prvom mjestu, još živimo u prošlosti, nekoj dalekoj iz koje preuzimaju pojedini moćnici idole za svoje živote poput careva, sultana, još pamet nije prevladala nego je sve ostrašteno a to znaći propast i zlo za ovaj svijet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije