Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEVER ZEMLJE

FOTO Vojna vježba u Norveškoj: 20 tisuća vojnika simulira obranu od napada na teritorij NATO-a

Nordic Response NATO exercise
Foto: Anders Wiklund/TT/REUTERS
1/16
07.03.2024.
u 06:59

Države NATO-a raspoređuju širok raspon sustava naoružanja za vježbu, uključujući 100 zrakoplova i mornaričke snage s fregatama i podmornicama.

Oko 20.000 vojnika iz 13 zemalja započelo je veliku vježbu na krajnjem sjeveru Europe za obranu od hipotetskog napada na teritorij NATO-a. To, prema norveškoj vojsci. uključuje Finsku i Švedsku, koje su se pridružile savezu nakon ruskog napada na Ukrajinu. 

Oko 1.500 muškaraca i žena iz njemačkih oružanih snaga sudjeluje u manevrima Nordic Response 2024, uključujući 700 pripadnika planinskih snaga, priopćio je Bundeswehr u gradu Alta na krajnjem sjeveru Norveške. Prema predviđenom scenariju, vojnici su trebali pokrenuti protunapad u četvrtak iz područja Alte kako bi zauzeli područja na jugu koja su već bila okupirana od neprijatelja.

Države NATO-a raspoređuju širok raspon sustava naoružanja za vježbu, uključujući 100 zrakoplova i mornaričke snage s fregatama i podmornicama. Njemački ministar obrane Boris Pistorius također je otputovao u Altu kako bi sudjelovao na početak aktivnog dijela manevara koji je započeo u ponoć. Dan ranije posjetio je norvešku vojnu postaju na granici s Rusijom i ponudio povećanje prisutnosti Bundeswehra na krajnjem sjeveru.

VEZANI ČLANCI

Nordic Response NATO exercise
1/16
Ključne riječi

Komentara 2

SE
Serengeti
09:37 07.03.2024.

To se zove dizanje tenzija! Sad će Rusi nakon toga isto napraviti neke vježbe na granici, a mediji u EU će dići paniku inl izvući zaključak da se EU treba naoružati. Predlažem da idući put imaju vježbe u Španjolskoj ili Francuskoj.

PA
pasodoble12
09:26 07.03.2024.

Simuliraju li obranu od nuklearnog oružja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije