Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPAD NA RUSE U LuhanskU

Ukrajinci prvi put koristili britanske projektile Storm Shadow, objavljene snimke

13.05.2023.
u 15:53

Britanija je u četvrtak postala prva zemlja koja je rekla da je počela opskrbljivati Kijev krstarećim projektilima dugog dometa koji se ispaljuju sa zrakoplova, što će joj omogućiti da pogodi ruske trupe i skladišta opskrbe daleko iza prvih linija dok priprema veliku protuofenzivu

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u subotu da su ukrajinski zrakoplovi u petak napali Mash Zavod u gradu Luhansk u istočnoj Ukrajini koji drže Rusi krstarećim projektilima dugog dometa Storm Shadow koje je isporučila Velika Britanija. Na telegram grupama objavljene su i fotografije ostataka projektila.

Prva je to potvrda korištenja ovog oružja dugog dometa, a čija je dostava najavljena ovog tjedna. Danas je, u prijepodnevnim satima, Luhansk, udaljen oko 150 km od linije fronte, ponovo napadnut, a cilj je bila stara zgrada Akademije vanjskih poslova u kojoj su od 2015. godine smješteni vojnici. Iako Rusi kažu kako je riječ o civilnim objektima, sam pogled na google karte pokazuje da je i oko jučer pogođenog područja smješten veći broj vojnih vozila.

Britanija je u četvrtak postala prva zemlja koja je rekla da je počela opskrbljivati Kijev krstarećim projektilima dugog dometa koji se ispaljuju sa zrakoplova, što će joj omogućiti da pogodi ruske trupe i skladišta opskrbe daleko iza prvih linija dok priprema veliku protuofenzivu. A projektili su očito već u Ukrajini. Britanski ministar obrane Ben Wallace rekao je da bi se rakete mogle koristiti unutar ukrajinskog teritorija, implicirajući da je dobio jamstva iz Kijeva da se neće koristiti za napad na mete unutar međunarodno prihvaćenih granica Rusije.

Rusko ministarstvo priopćilo je pak da su projektili u petak pogodili tvornicu za proizvodnju polimera i tvornicu za preradu mesa u Lugansku, smještene u istom industrijskom kompleksu gdje je Mashinostroitelny Zavod."Projektili zrak-zrak Storm Shadow koje je kijevskom režimu isporučila Britanija korišteni su za napad, suprotno izjavama Londona da se to oružje neće koristiti protiv civilnih ciljeva", priopćilo je ministarstvo. No, rekosmo, google karte ih opovrgavaju.

Ključne riječi

Komentara 50

VA
vabriga2
16:58 13.05.2023.

Legitimni ciljevi na ukrajinskom teritoriju. A zašto ne bi gađali ciljeve na ruskom teritoriju? Zar nisu napadnuti od Rusa?. Napad je najbolja obrana! Pazi ovo: Gađaju ciljeve na ruskom teritoriju? A zašto ne?

LU
luftbrenzzer
17:29 13.05.2023.

Kad se već komentar drži neprikladnim, minimum elementarne pristojnosti bi nalagao navesti na koji se dio komentara odnnosi neprikladnost.

DU
Deleted user
17:21 13.05.2023.

16 starih američkih kamiona bacilo rusku vojsku na koljena..od ovih raketa može ih spasiti jedino bijeg na poljoprivrednim strojevima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije