Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLED S RUBA ZNANOSTI

Postoji li išta važnije od Sunca?

zan_misak_tx.jpg
import
20.10.2007.
u 16:34

Postoji li išta važnije od Sunca?
Ako se dosjetite nečega, svakako mi javite. U međuvremenu, informirat ću vas da smo nedavno, u okviru Znanstvenog programa HTV-a, počeli raditi dokumentarni serijal radnog naziva Moć sunca.

Prve kadrove snimili smo prije nekoliko dana u Washingtonu, na događaju neobičnog naziva: Solarni dekatlon. Riječ je o natjecanju sveučilišnih timova iz dvadeset zemalja u projektiranju i gradnji kuća koje sve svoje energetske potrebe zadovoljavaju energijom koju crpe izravno iz Sunčeve svjetlosti.

Solarni dekatlon trajao je od 12. do 20. listopada, a kuće su podignute na National Mallu, livadi između Capitol Hilla i divovskog “obeliska”. To je treći po redu (prva dva održana su 2002. i 2007.), a organizira ga američki Odjel za energiju (U. S. Department of Energy – DOE). Ove godine sudjelovale su momčadi iz SAD-a, Puerto Rica, Njemačke, Španjolske i Kanade, a događaj je privukao puno posjetitelja, kao i prethodna dva, iako mi se brojka od sto tisuća gledatelja, koliko je za prošle dekatlone pisalo u brošurama zaista čini višestruko pretjeranom. Ali tko zna, nisam ih brojio.

Kao i olimpijski dekatlon, i solarni dekatlon sastoji se od deset natjecanja. Ali usredotočuje se na načine kako u svakodnevnom životu koristimo energiju – u kući, na poslu, u igri.

Kuće budućnosti
Taj sajam futurističke tehnologije predstavlja puno više sadržaja od samog korištenja solarne energije. Većina kuća prepuna je inovativnih dizajnerskih, tehnoloških i arhitektonskih rješenja. Neka od njih su: dnevna soba u podu koji se jednim pokretom može razvući i prekriti naslonjače i dvosjede te tako dobiti prazan prostor, a isto vrijedi i za krevet; ogledalo koje se pritiskom na gumb pretvara u televizor, zvučnici su ugrađeni u zid te se uopće ne vide; pomični zidovi kojima se po volji prostor organizira u prostorije ili se one po potrebi smanjuju ili povećavaju, ovisno o tome treba li vam u tom trenutku veća dnevna soba ili veća spavaća soba; vješto integrirani kućanski aparati, uglavnom čak nevidljivi itd. Među izloženim naprednim tehnologijama bili su i napola prozirni zidovi koji propuštaju danje svjetlo; podovi grijani na sunce; kabeli od optičkih vlakana vezani za solarne kolektore kojima se svjetlost šalje u kuću te integrirani solarni fotovoltaični generatori struje.

Cilj je bio dizajnirati, sagraditi i voditi najatraktivniju i najefikasniju kuće pokretanu isključivo Sunčevom energijom, ali neki timovi taj su zadatak proširili i na okoliš kuće. U tom smislu atraktivna je bila kuća koju su sagradili Teksašani (Texas A&M University), a koju su sa stražnje strane, odmah pokraj kuhinje, ukrašavali i mali staklenici za uzgoj biljaka, dok su prednjim trijemom kuće dominirali mali bazeni za uzgoj riba.

Voda tih bazena ujedno je služila kao podloga od koje se odbijalo sunce i dodatno zagrijavalo sustav za proizvodnju tople vode, koji se sastoji od sustava više desetaka paralelnih staklenih cijevi kroz koje teče voda. Osim toga, imala je poseban stup s nekom vrstom ljevkastog lonca na vrhu koji služi za – skupljanje izmeta šišmiša, koji su pak vrlo korisni i sami po sebi jer čiste okoliš od kukaca. Pokazalo se da im je u krugu izmjene tvari u minikozmosu te kuće i izmet vrlo koristan.

Susreti i ocjenjivanje
Posebno nam je zadovoljstvo bilo sresti Tomislava Kovačevića, Hrvata koje bio član njemačkog tima (Technische Universitu00E4t Darmstadt). Njihova kuća predstavljala je jedan od najsvjetlijih momenata dekatlona, sa žaluzinama od kojih svaka ima fotovoltaičnu podlogu, a to je ujedno bila i jedina kuća s gotovo ravnim krovom, što je čini pogodnom za razne krajeve svijeta.

Timovi su dvije godine radili na svojim projektima, a kuće su brodom dopremili u Washingtom D. C., gdje su ih počeli postavljati od 3. listopada. Posebne komisije timove su procjenjivale u deset područja – arhitekturi, tehničkoj razini, tržišnoj prihvatljivosti, udobnosti, vanjskom izgledu, energetskoj ravnoteži, funkcionalnosti kućanskih aparata, rješenju rasvjete, komunikacije i tople vode. Osim izrade energetski samodostatne kuće koja koristi najnovija high-tech rješenja i načine da se uštedi novac bez žrtvovanja komfora i estetike, postojao je još jedan zadatak: svaka kuća morala je proizvoditi dovoljno dodatne energije da se njome može puniti i pokretati električni auto.

Solarni dekatlete – inženjeri, arhitekti i istraživači sutrašnjice – predstavili su solarne domove koji su energetski ekonomični, ugodni i stilski lijepi, opuštajući, elegantni i ne troše više nego što je potrebno ni prostora ni energije.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije