Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Doživite utjecaj i moć Frankopana u Primorsko-goranskoj županiji

Posjetiteljski centar Kulturne rute Putovima Frankopana
Foto: Promo
1/7
04.04.2018.
u 14:48

Dvorac Nova Kraljevica prva je postaja na povijesnom i kulturološkom putovanju te poziv na istraživanje bogate baštine Frankopana i Zrinskih

Od početka 12. do druge polovice 17. stoljeća hrvatska velikaška obitelj Frankopan na području Primorsko – goranske županije ostavila je brojna svjedočanstva svoga utjecaja i moći. Kulturno - turistička ruta Putovima Frankopana potiče vrednovanje, obnovu, očuvanje, zaštitu i inovativno interpretiranje 17 frankopanskih kaštela i dvoraca te 3 sakralna zdanja.

Na taj se način obogaćuje kulturna i turistička ponuda Županije te aktivno sudjeluje u društvenom, ekonomskom, ekološkom i kulturnom razvoju na lokalnoj, regionalnoj i europskoj razini. Ruta Putovima Frankopana ujedno je i suvremeni zemljovid preko mora, obale i gora za uživanje u bogatoj turističkoj mreži ispletenoj na ostavštini te velikaške obitelji.

Dvorac Nova Kraljevica prva je postaja na povijesnom i kulturološkom putovanju te poziv na istraživanje bogate baštine Frankopana i Zrinskih, nanizane od Krka, preko Vinodola, do Gorskoga kotara. Graditelji ovoga dvorca velik pravokutni kompleks odredili su četirima velikim kulama smještenim na uglovima dorca. U zapadnoj kuli, te u njoj susjednoj dvorani, smjestio se Posjetiteljski centar Kraljevica.

Posjetiteljski centar Kraljevica prva je i polazišna točka Kulturne rute u kojoj se posjetitelje upoznaje s bogatom ostavštinom obitelji Frankopan na području Primorsko – goranske županije. Priče se prostiru posjetitelju na volju, potiče ga se na samostalno istraživanje i posjet svim točkama Rute, na uživanje u prekrasnoj prirodi koja ih okružuje te upoznavanje sa lokalnim zajednicama.

Povijest se kroz Kulturno – turističku rutu predstavlja zanimljivim programima poput pripovijedanja/interpretacije, ilustracija, fotografija, multimedijalne aplikacije s originalnim umjetničkim animacijama, čak i frankopanskom Gatalicom. Frankopani su prikazani cjelovito, sa slavnim i neslavnim epizodama, kao pojedinci koji se nalaze pred svojim životnim kušnjama, baš kao i svaki posjetitelj danas pred svojima.

Krenuli s Krka, Vinodola ili Gorskoga kotara, nije važno: pustolovina je jednako uzbudljiva i zove se – Putovima Frankopana!

Više informacija na http://frankopani.eu

Foto: Promo

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije