Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Pomozimo djeci i ne vodimo hajke na njih

Taj je slučaj, radi dobrobiti sve troje 
djece, trebao biti riješen bez histerije
09. veljače 2019. u 07:06 56 komentara 2995 prikaza
Zadar: Djevojčica koju je žigosao kolega
Foto: Zadarski list

Slučaj koji je nastao nakon što je 15-godišnji neodgojeni, po svemu sudeći i problematični, dječak užarenim upaljačem opekao i utisnuo na kožu slovo “u” djevojčici i dječaku iz razreda, potpuno je izmakao kontroli. Histerija o žigovanju, kaznena prijava dječaku, drvlje i kamenje po nespretnom ravnatelju, zazivanje policije, pravosuđa... potpuno je neobičan slijed događaja jer je, zaboga, riječ o djetetu od 15 godina.

Adem Shala i njegova kći Zlostavljanje Otac žigosane djevojke: Ovo traje već niz godina, napao je iz dosade

Zar smo svi zaboravili što znači imati 15 i koliko bolno glup možeš biti u najosjetljivijem formativnom razdoblju kada si uvjeren da si popio svu pamet svijeta. Taj je slučaj, radi dobrobiti svoje troje djece; i nasilnika i njegovih kolega, trebao biti riješen bez medijske histerije, Pupovčevih novinskih konferencija i sveprisutne povike, a zapravo česte zloporabe teze o kontinuiranoj fašizaciji društva. Iako se ravnatelj te zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole, očito nenavikao na medijske istupe, nespretno i neprimjereno izrazio da je “sve to bila samo dječja igra”, čovjek je imao pravo što je htio primiriti strasti.

Zadar: Djevojčica koju je žigosao kolega Incident u Zadru Ravnatelj o žigosanju: To je bila samo dječja igra, nije riječ o posebno teškom djelu

Prije svega, u školu je trebalo pozvati roditelje dječaka koji je opekao svoje kolege i pri tome, iz potpune dječje gluposti i bahatosti, djevojčici rekao “sada se možeš hvaliti da si ustašica” i s njima razgovarati. Ako bi se utvrdilo da je možda riječ o problematičnoj obitelji, onda je u sve trebalo uključiti institucije društva koje se bave disfunkcionalnim obiteljima. Škole uglavnom imaju psihologe ili defektologe, a oni bi s dječakom koji upaljačem ozljeđuje školske kolege imali što razgovarati.

Nada Murganić Nada Murganić Škola je žigosanje učenice svakako morala prijaviti policiji

Ako taj dječak ima povijest ozbiljnih nasilničkih ispada, onda bi slučaj zahtijevao i ozbiljniji pristup koji uključuje policiju. Čak i da ne ulazimo u konkretni slučaj, zastrašujuća je spoznaja da se u jednom danu zbog dječje gluposti (osim ako nije riječ o patologiji) gotova cijela država može okomiti na 15-godišnje dijete. Djeca znaju biti itekako okrutna, bahata, a često i nasilna prema vršnjacima. Međutim, gotovo dokazano, problem je najčešće dublji i korijene ima u disfunkcionalnim obiteljima. Pomozimo takvoj djeci da se izvuku, nemojmo voditi hajku.

>>Adem Shala, otac žigosane djevojke iz Zadra

Kobe Bryant
POGINUO SLAVNI KOŠARKAŠ
Ovo je jezivo: Pogledajte što je Kobeu Bryantu predviđeno još 2012. godine
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
 • viktorija.razumic:

  To je tako kad se sve radi ishitreno. Novinari pišu neprovjerene stvari, političari ishitreno komentiraju na temelju novinskih natpisa. Od 10 članaka-slučaja 8 ih je imalo obrat. Što je s žrtvama takvog pisanja? Ne bih se iznenadila kako na kraju ... prikaži još! nije bilo prisile, znači ni kaznenog djela, znači ni potrebe zvanja službi i ravnatelj u pravu. Možda griješim, ali upravo su to zaključci bez svih informacija...

 • Avatar dmitarX
  dmitarX:

  Zgrozio Hrvatsku...svašta!! Tko više pada na ove vaše jeftinjake, da mi je znati.

 • opet ja:

  Još jedan recept kako izaći iz anonimnosti i biti poznat.Neko "izgubi" nekome "ukradu" mobilni,neko se žigoše.Sve u ime slave.