Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
radni staž

Pomorci, zatvorski čuvari i balerine imaju ‘rok trajanja’

pomorci,rijeka
Goran Kovačić/PIXSELL
18.05.2012.
u 10:00

Francuski pomorci u mirovinu mogu sa 50 godina, Englezi sa 55. Naši sami plaćaju doprinose pa nisu teret društvu.

Najava rezanja beneficiranog radnog staža izaziva niz oprečnih reakcija, pa su se mnogi javili u našu redakciju. Tako Marijan Novak iz Zagreba ne vidi zašto bi beneficirani staž imali “vozači tramvaja ako je zdravstvenim djelatnicima koji rade u zoni zračenja 2000. godine ukinut”, dok medicinska sestra iz Zagreba smatra da ga treba uvesti u hitne službe i intenzivne jedinice.

Beneficija za ured

– Poznanice rade na administrativnim poslovima u MUP-u, a imaju beneficirani radni staž. To se radilo zbog pojedinaca, a štetno je za sve – navodi čitateljica iz Slavonije. A kako su najavu ministra rada i mirovinskog sustava dočekali u strukama na koje se odnose? Dio beneficiranog staža mogao bi se “skresati” u MUP-u, slaže se Siniša Kuhar iz državnoslužbeničkog sindikata, uz napomenu da se tom pitanju treba pristupiti krajnje promišljeno te da policajci, čuvari, carinici itd. ne mogu do mirovine raditi posao koji zahtijeva psihofizičke sposobnosti koje u kasnijoj životnoj dobi više ne mogu imati. Među pravosudne policajce mogućnost rezanja njihova 30-postotnog dodatka na plaću unosi očaj. – Tko će se za oko 4000 kuna sukobljavati s naoružanim višestrukim ubojicama, izlagati mogućoj zarazi hepatitisom i dnevno proživljavati stresne situacije kakve ljudi u normalnom životu nikad ne susretnu?! Ionako nas je premalo! Zbog teških socijalnih prilika u državi bit ćemo ucijenjeni – vape pravosudni policajci. Pomorci upućuju na Pravilnik o zdravstvenom pregledu pomoraca da bi se vidjelo zašto ne mogu ploviti nakon 55. – Kako će se 60-godišnji član posade penjati po jarbolima?! Smjene od po tjedan dana na brodu i kod kuće bile bi savršene, ali toga nema ni u domaćoj plovidbi.

Ostarjeli balet

Osim toga, pomorci svoj rad s povećanim trajanjem plaćaju iz svog džepa, sami uplaćuju doprinose jer su većinom prijavljeni preko offshore kompanija i nisu teret društvu, poručuje Predrag Brazzoduro iz Sindikata pomoraca. Vatrogasci su uvjereni da se na njih i ne misli pri rezanju. Sindikat zaposlenih u kulturi zanimaju kriteriji revizije beneficiranog rada: – Svjesni smo da se nešto mora učiniti jer i ovako imamo sve stariji balet i plesače. Treba odrediti dobnu granicu do koje se može raditi u baletu, operi i folkloru, ali i paziti da ne izgubimo interes za umjetnost – kaže Ljubica Pilić.

Komentara 14

ZE
zen81
08:08 20.05.2012.

zanimljivo je da pekare nitko ne spominje,nocni rad ,otezani uvjeti rada(visoka temperatura,problemi sa disanjem zbog cestica brasna,buka strojeva koje je cesto iznad dozvoljene granice...) rad po 12 sati bez slobodnih dana ...uz korumpiranu inspekciju koja ne radi svoj posao(svaka castt pojedincima a ima i takvih)

OL
olovka
11:21 18.05.2012.

A radnik, koji kopa svoju njivu ? kada on treba u penziju ? Ko jebe seljacinu , neka crnci.

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
11:01 18.05.2012.

Ma nemojte. Balerina se recimo ne može baviti koreografijom nakon 40 godine života? Pomorac je toliko sakat da ne može raditi uredski posao? Baš me briga što o beneficiranom random stažu misle oni koji bi u mirovinu sa 40 iliili 50 godina, onui imaju direktni interes.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije