Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAST ILEGALNIH PRELAZAKA

Policija: Ovo su županije koje se nalaze na migrantskoj ruti

20.04.2018.
u 08:44

Zbog ilegalnog ulaska u Hrvatsku, od 1. siječnja do 31. ožujka ove godine ukupno su vraćene u readmisijskom postupku 294 osobe

Istodobno s intenzivnom raspravom u Vijeću EU o reformi Dublinske uredbe i uspostavi zajedničkog Europskog sustava azila, u Europi se nastavljaju migracijska kretanja, pa i nezakonita, te je na hrvatskoj migrantskoj ruti rast ilegalnih prelazaka za dvije trećine veći nego lani, a policija očekuje da će se na migrantskoj ruti ovog proljeća naći šest županija.

U priopćenju Hini policija navodi kako se pretpostavlja da bi sada tijekom proljeća na udaru mogle biti Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Karlovačka, Ličko-senjska i Sisačko-moslavačka županija. 

U Hrvatskoj je u nezakonitom prelasku državne granice u prva tri mjeseca 2018. procesuirana 1371 osoba, što je povećanje od 72 posto u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine kada je prijavljena 801 osoba. Bez obzira na način ulaska u Hrvatsku, povećan je i broj tražitelja azila. Od siječnja do ožujka 292 osobe podnijele su zahtjev za azil, u odnosu na 238 zahtjeva tijekom istog razdoblja lani.

Zbog ilegalnog ulaska u Hrvatsku, od 1. siječnja do 31. ožujka ove godine ukupno su vraćene u readmisijskom postupku 294 osobe, najčešće u Republiku Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, zemlje iz kojih su migranti nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku. 

Među 1371 nezakonitim migrantom najviše je državljana Afganistana, Kosova, Pakistana i Turske. Afganistanci u prva tri mjeseca zauzimaju dvadeset posto ukupnog broja nezakonitih migranata.  

Konkretno, gledano po državljanstvima u prvom tromjesečju ove i prošle godine, broj Afganistanaca koji su procesuirani zbog nezakonitog prelaska državne granice sada je 399, a lani ih je bilo 126. Državljana Turske procesuirano je 159, u odnosu na 41 osobu lani, a iz Pakistana 115 prema 42.

Pao je broj državljana Kosova i Albanije i to Kosovara s 252 na 163, a iz Albanije s 98 na 88.

U postotku gledano, najveći je rast ilegalaca među Tunižanima jer ih je sada 35, a lani je zabilježen jedan, broj Sirijaca je porastao sa 27 na 88, a Iranaca sa 34 na 84.

Ostale zemlje porijekla procesuiranih ilegalnih migranata, uključujući i njihove pomagače, jesu BiH (26), Alžir (18), Irak (17), Maroko (12), Srbija (12) i Bangladeš (11), a zbog manjeg broja pojedinaca iz mnogih drugih zemalja policija u rubrici “ostali” vodi još 144 osobe.

Karlovačka županija jedna je od županija u kojoj su na putu od BiH prema Sloveniji migracije nedavno prouzročile teško stradavanje trojice stranaca, prije toga utapljanja te učestale krađe čamaca, odjeće i hrane u vikendicama. Karlovačka Policijska uprava o tome ne izvještava medije, odnosno ne izvještavaju da su počinitelji ili stradalnici stranci.

Ravnateljstvo policije na upit Hine priopćilo je da su u Policijskoj upravi karlovačkoj u razdoblju od 1. siječnja do 31. ožujka uhvaćene 103 osobe u nezakonitom prelasku, dok je u istom razdoblju prošle godine bilo 12 osoba, te da u postupanju policijskih službenika nije bilo “elemenata prekoračenja ovlasti”, pa ni u slučaju kada su skačući preko mosta na rijeci Mrežnici teško ozlijeđena trojica migranata. Istaknuli su da je postupanje “bilo sukladno i u granicama zakonskih ovlasti”.

Komentara 7

GO
goran2hr
13:42 20.04.2018.

Osobama kojima je dužnost štititi hrvatsku granicu, a nisu to u stanju dati otkaze. Podići žilet žicu, granicu čuvati kako je red, ilegalne imigrante u zatvor, a potom deportacija u Siriju. Ilegalni imigranti su oportunisti i kada bi znali kakva je procedura u RH, zabilazili bi nas u širokom luku. Uvesti velike kazne za krijumčare ljudi. Odbiti EU kvote za prihvat ilegalnih imigranata.

LU
lunar777
11:50 20.04.2018.

Treba početi dizati ograde u kombinaciji sa termovizijom i kamerama.

RI
rightside
11:20 20.04.2018.

ma bravo,, ova nasa policija sve zna,, no ono sta bi trebala, to ne radi,,znaci, koliko se ja sjecam u hrvatskim zakonima pise da nisu dozvoljeni ilegalni ulazi u drzavu,bilo kojom rutom,,znaci, policija bi te i takve sve redom trebalaa pohvatat i vracat preko granice,,a ne samo kad nalete na njih negdje u sred drzave,,dok god se zna da se moze proci bez problema, da nema sankcija za prekrsitelje, dotle ce se i ovi trudit ilegalno prelazit granicu,,dakle, primit se posla,,ne razmisljat samo o ministarskoj fotelji i sta ce bit kad plenkovic ode,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije