Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pokopani posmrtni ostaci žrtava ubijenih nakon 2. svjetskog rata u šumi Belaš

Nakon komemorativnog skupa i mise u župnoj crkvi u Višnjici, posmrtni ostaci deset žrtava pokopani su u zajedničku grobnicu na mjesnom groblju
09. rujna 2018. u 18:12 37 komentara 1502 prikaza
Foto: Dominik Grguric/PIXSELL/Ilustracija

Na mjesnom groblju u Višnjici kod Lepoglave pokopani su posmrtni ostaci deset žrtava ubijenih nakon 2. svjetskog rata u tamošnjoj šumi Belaš, ekshumirani su prošle godine. 

Ekshumacija u Savskoj ZAGREB Posmrtni ostaci 25 žrtava Drugog svjetskog rata ekshumirani u Savskoj ulici

Ekshumacijom, koju je prošle godine provelo Ministarstvo hrvatskih branitelja, potvrđena su svjedočanstva starijih mještana Višnjice o zločinu što su ga u svibnju 1945. počinili partizani, ubivši bez suđenja više desetaka pripadnika poraženih vojnih formacija iz okolice Varaždina.

 Inicijativom brigadnog generala Zdravka Jakopa, 2016. godine počela su probna iskapanja, a ekshumacija je nastavljena 2017. godine kada su pronađeni posmrtni ostaci desetak žrtava. Zbog konfiguracije terena i promjena u samom krajoliku, što je otežalo lociranje svih mjesta na kojima su ubijeni zakopani, posmrtni ostaci ostalih žrtava nisu mogli biti pronađeni.

Franjo Jurčević U tijeku identifikacija Grob fašističkog gradonačelnika Rijeke nađen u kastavskoj šumi?

Nakon komemorativnog skupa i mise, koju je u župnoj crkvi u Višnjici predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, posmrtni ostaci deset žrtava pokopani su u zajedničku grobnicu na mjesnom groblju.

Na mjestu zločina, mještani Višnjice 1991. podigli su spomen-križ, a obvezu brige o zajedničkoj grobnici žrtava na mjesnom groblju u Višnjici preuzeo je Grad Lepoglava.

MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja
  • bf2:

    na žalost, velika većina partizanskih "pobjeda" se dogodila poslije rata,i to uglavnom nad razoružanom vojskom koja se predala te civilima. Kasnije su isprepredani brojni mitovi i bajke o "bitkama" i ofenzivama...a tko je tvrdio suprotno,u najboljem slučaju je išao na robiju

  • HRBHB:

    Nazalost ova imena se mogu mozda naci u Jasenovcu..

  • orao21:

    Partizani nikad nisu regularnu hrvatsku vojsku pobijedili u otvorenom okršaju. Svaki put su doživili katastrofalni poraz. Tek nakon rata su ti šumski razbojnici i koljači “došli na svoje” i ubijali razoružane vojnike kojima su se od straha prije nisu smijeli ... prikaži još! približiti na kilometar. Takav mentalitet imaju i njihovi današnji potomci.