Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Posmrtni ostaci 25 žrtava Drugog svjetskog rata ekshumirani u Savskoj ulici

U Ministasrtvu kažu da su završene aktivnosti samo nastavak ranije provedenih terenskih istraživanja cadaver psima i georadarom.
01. kolovoza 2018. u 14:19 46 komentara 3460 prikaza
Ekshumacija u Savskoj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tri grobne jame s posmrtnim ostacima žrtava Drugog svjetskog rata i poraća pronađene su na  lokaciji u Savskoj cesti 77 u Zagrebu, gdje su do sada ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 25 osoba, te je pregledano ukupno oko 2800 četvornih metara terena, objavilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Franjo Jurčević U tijeku identifikacija Grob fašističkog gradonačelnika Rijeke nađen u kastavskoj šumi?

Posmrtni ostaci, ekshumirani iz dvije masovne i jedne pojedinačne grobnice, bit će otpremljeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu na stručnu obradu te pripreme za dostojno i trajno zbrinjavanje, odnosno pokop  posmrtnih ostataka. 

Na lokaciji Savska 77 proveden je postupak terenskog istraživanja, probnog iskapanja i ekshumacije od 16. do 27. srpnja  zbog saznanja da bi se na njoj mogli nalaziti posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Ekshumacija EKSHUMACIJA Bogdanovci: pronađene kosti potječu iz Domovinskog rata

Postupak terenskog istraživanja, probnog iskapanja i ekshumacije koordinirala je Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja uz sudjelovanje drugih nadležnih institucija.

U Ministasrtvu kažu da su završene aktivnosti samo nastavak ranije provedenih terenskih istraživanja cadaver psima i georadarom.

Terenska istraživanja provedena su temeljem prikupljenih saznanja te Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Eshumacija Stradali u Oluji Započele ekshumacije na groblju u Gornjem Selištu

Na samoj lokaciji, kroz razgovor s građanima koji su nudili svoju pomoć te informacije s kojima raspolažu o događajima tog vremena, prikupljena su vrijedna saznanja koja će Ministarstvu biti od koristi prilikom daljnjih aktivnosti.

Uprava za zatočene i nestale nastavlja aktivnu pripremu za sljedeću fazu, tj. nastavak terenskih istraživanja na tom području.

Rajko Dujmić
ODLAZAK LEGENDE
Kakav oproštaj od Rajka Dujmića! Naježit ćete se kad ovo vidite
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
 • Avatar majmunranko
  majmunranko:

  Ne radi se o "zrtvama 2.sv. rata" nego o nevinim ljudima ubijenima NAKON rata od strane poremecene antifasisticke bagre.

 • Avatar anti_komunist
  anti_komunist:

  kaj se plasite napisati da su to zrtve od tzv. "osloboditelja" , partizana.....

 • Avatar beskucnik
  beskucnik:

  po toj logici je HV i HVO trebao gubitnike sve poubijat a ne pustit da na TRAKTORIMA lijepo odu na godisnji odmor..hehehehehh