Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubila trudnicu

Pogubljena prva žena u SAD-u na saveznoj razini nakon 67 godina, Trump je odbio pomilovati

Lisa Montgomery
Foto: ATTORNEYS FOR LISA MONTGOMERY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
13.01.2021.
u 08:50

Na smrtnu kaznu osuđena je 2007. godine zbog monstruoznog zločina: 2004. ubila je ženu u osmom mjesecu trudnoće s nakanom da joj uzme nerođeno dijete.

Lisa Montgomery (52) pogubljena je sinoć smrtonosnom injekcijom u Terre-Hauteu, u američkoj saveznoj državi Indiani. Njezino pogubljenje prvo je provedeno nad ženom od 1953. na saveznoj razini, ali ne i na razini pojedinih država. Od 1976. do 2015. pogubljeno je 16 žena na nivou saveznih država, a te 1976. Vrhovni sud ukinuo je moratorij na smrtne kazne. Posljednje pogubljenje žene na državnoj razini dogodilo se prije šest godina kada su vlasti Georgije pogubile ženu zbog ubojstva svog supruga. Pogubljenja na državnoj razini mnogo su češća od onih na federalnoj.

Montgomery je na smrtnu kaznu osuđena 2007. godine zbog monstruoznog zločina: 2004. ubila je ženu u osmom mjesecu trudnoće s nakanom da joj uzme nerođeno dijete. Ono je preživjelo. Montgomery je svoju žrtvu pronašla na internetu i posjetila je u njezinu domu u Missouriju pod izlikom da želi kupiti psića. Na mjestu događaja ju je ugušila, rasparala joj maternicu, izvadila dijete i ostavila mladu ženu u lokvi krvi. 

Njezino smaknuće odgađano je u dva navrata, zbog koronavirusa te utvrđivanja njezina mentalnog stanja. Njezini odvjetnici su tvrdili da ona boluje od teške mentalne bolesti koja je posljedica nasilja i silovanja koje je pretrpjela u djetinjstvu. Po njihovim riječima, ona ne razumije smisao kazne, što je nužan uvjet za njezino izvršenje. Savezni sudac je u ponedjeljak navečer naredio odgodu njezina smaknuća, nekoliko sati prije predviđenog izvršenja kazne, dok se ne provede procjena njezina mentalnog stanja.

Foto: BRYAN WOOLSTON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Čini se da dokumenti poslani sudu upućuju da je "Montgomery toliko daleko od stvarnosti da ne može racionalno shvatiti koji je motiv administracije za njezino pogubljenje", ocijenio je sudac Patrick Hanlon.

Ministarstvo pravosuđa odmah je uložilo žalbu, osuđujući taktiku odgađanja. Na koncu Vrhovni sud uklonio je posljednju zapreku za izvršenje kazne odbacujući odluku nižeg suda o odgodi.

Pravna bitka oko njezine smrtne kazne imala je i političku pozadinu budući da se pretpostavljalo kako bi je mogla izbjeći kad 20. siječnja prisegne izabrani predsjednik Joe Biden, protivnik smrtne kazne koji je najavio reforme. Predsjednik Donald Trump, odlučni zagovornik smrtne kazne, ignorirao je zahtjev za pomilovanje.

Osim Montgomery, pogubljenje ovog tjedna čekaju i dvojica crnaca. Budući da su demokrati preuzeli kontrolu u Senatu, moguće je da će se, kad Joe Biden preuzme dužnost, donijeti zakon kojim bi se ukinule smrtne kazne na saveznoj razini.

Komentara 91

MA
marcellus
09:14 13.01.2021.

Da ju je pomilovao, pisali bi da je trump kriminalac koji podržava klanje žena i rezanje djece iz njihove utrobe i da ju je pomilovao zato jer je bjelkinja. Inače, zaslužila je štrik.

DU
Deleted user
09:02 13.01.2021.

Pazi onu izjavu: "na pogubljenje čekaju i dvojica crnaca"...ovo je malo politički nekorektno, dragi autore članka, kaj ne?! A što se tiče odbijenog pomilovanja: ne vidim razlog zašto bi je pomilovali ako joj je krivica dokazana i napravila je too što je napravila. Izgleda da se u USA ne možeš izvlačiti na bolest/slabost/sinkopu/olakotne okolnosti/društveno prihvatljivi status obitelji/očinstvo djeteta i slične umotvorine kakve se koriste u jednoj drugoj državi, nećemo joj navesti naziv radi zaštite integriteta njezinog učinkovitog pravosuđa.

KA
kaptol
09:17 13.01.2021.

Kazu da novinari u HR nisu rasisti ovdje se spominje dvojicu crnaca zasto se dijeli crnci i bjelci sve je to narod

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije