Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOL

Pogledajte novu emisiju 'U ordinaciji': Zašto je placebo-efekt učinkovit i zašto u stresu ne osjećamo bol?

25.03.2021.
u 09:00

Manje poznato područje psihologije je psihologija boli – istražuje što sve može odrediti doživljaj fizičke boli i kako, primjerice može li količina boli promijeniti ako se osobu koja trpi bol nasmije i razveseli i hoće li bol postati jača ako je izazove nepoznata osoba

Postoji bajka o princezi koja nije mogla zaspati ležeći na deset madraca jer joj je smetalo jedno zrno graška ispod najdonjeg madraca. Ta je bajka preuveličavanje jednog stvarnog problema u medicini. Zašto fizička bol neke ljude strašno uznemiri i potrese , a drugi to uopće ne doživljaju kao nešto uznemirujuće. U prvom djelu emisije o boli bavimo se fizičkom boli i kako ona utječe na naše mentalno zdravlje i tzv. boli duše kada nas, primjerice, društvo odbacuje samo zato što smo drukčiji.

Manje poznato područje psihologije jest psihologija boli – istražuje što sve može odrediti doživljaj fizičke boli i kako, primjerice može li količina boli promijeniti ako se osobu koja trpi bol nasmije i razveseli i hoće li bol postati jača ako je izazove nepoznata osoba. Psiholozi također pokušavaju ublažiti štetne posljedice dugotrajne kronične boli od koje pati relativno velik dio populacije.

Zašto je placebo-efekt učinkovit, osjećaju li žene i muškarci bolove jednakim intenzitetima, zašto u stresu ne osjećamo bol, samo su neka od pitanja na koje dajemo odgovore u današnjoj emisiji.

Kad čovjeka nešto muči iznutra, kaže se da ga boli duša. O novom psihičkom simptomu koji se pojavio u pandemiji i kako ga prevladati govori Darko Marčinko. Samo osobe koje su iskusile migrenu znaju da se radi o razarajućoj boli koja nije obična glavobolja, a prema nekim procjenama ovaj problem muči milijardu ljudi na svijetu, a u Hrvatskoj oko 400.000 građana. Migrena je šesti vodeći uzrok invalidnosti, a osobe koje pate od ovog problema imaju 50% šansi postati depresivne.

Kako se legendarni košarkaš Dino Rađa riješio bolova u koljenu, što je terapija matičnim stanicama, kako se manifestira post-COVID sindrom i zašto boli oko, pogledajte u drugom dijelu emisije o boli.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije