Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a

Plenković: Umjesto Bačića, predsjednik kluba HDZ-a bit će Željko Reiner

Zagreb: Andrej Plenokvić dao je izjavu medijima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
16.01.2023.
u 17:57

U Sabor se vraća Nataša Tramišak, smijenjena ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Na njezinom je mjestu u Saboru bio Goran Ivanković kojem će svoj mandat sada prepustiti Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

Novi predsjednik kluba HDZ-a bit će Željko Reiner, potvrdio je danas, nakon sjednice šireg predsjedništva HDZ-a, premijer Andrej Plenković. Reiner će zamijeniti Branka Bačića kojeg Vlada predlaže za novog ministra prostornog uređenja i graditeljstva. Nadalje, kako je kazao Plenković, Danica Baričević ponovno će postati zastupnica, zamijenit će Bačića u 10. izbornoj jedinici, a u Sabor se vraća i Nataša Tramišak, smijenjena ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Na njezinom je mjestu u Saboru bio Goran Ivanković kojem će svoj mandat sada prepustiti Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka. 

Govoreći o procesu obnove nakon potresa, istaknuo je kako je to "glavni prioritet nakon godine isporuke" te poručio kako misli da će se napraviti veliki iskorak u ovih godinu dana jer postoje svi preduvjeti za to. 

"Cijeli proces obnove, bez obzira na nedovoljnu brzinu zamjenskih kuća, ipak je dobio jedan zamah”, ocijenio je.

"Od budućeg potpredsjednika Vlade Bačića, koji je iskusan i čovjek s autoritetom, vjerujem da ćemo napraviti napredak", kaže Plenković. Nadalje, ističe kako je dobro da je Bačić na toj dužnosti s obzirom na to da je "jedan od najiskusnijih političara na sceni".

Očekuje da Hrvatski sabor već sutra da povjerenje novim članovima Vlade. Na pitanje o smjeni Nataše Tramišak, istaknuo je kako je "cijeli osječko-baranjski HDZ lojalna grupacija koja je na izborima napravila jako velik uspjeh". 

"Bilo koja osoba, zastupnica, ministrica... je pitanje o kojem odlučuje onaj koji je predsjednik Vlade u konzultacijama s nizom aktera. HDZ vodi računa o regionalnoj zastupljenosti. Da imate ozbiljne političare, da razumiju temu, da dobro funkcioniraju kao tim... Ne želim dovesti u pitanje da HDZ ne vodi računa o Slavoniji. Ta teza ne postoji", ističe te dodaje kako nema diskriminacije te da će "sve funkcionirati dobro".

Na upit novinara je li ministrica imala neku grešku u radu, premijer je odgovorio da se "ne vraća više na tu temu".

Premijer Andrej Plenković
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Plenković je, upitan je bilo upita čelnika država EU što se dogodilo vezano uz obuku ukrajinskih vojnika, odgovorio je da su ga to pitali novinari iz Estonije, Francuske i Engleske jer su iznenađeni da Hrvatski sabor nije podržao Vladin prijedlog odluke o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

Hrvatski kontingent ispraćen je danas u Poljsku, istaknuo je pa o obuci rekao: "Gdje su trebali ići? U Poljsku". 

"Apsurdima nikad kraja, nekonzistentnosti nikad kraja. Svi akteri u međunarodnoj zajednici se čude. Svi koji nas promatraju znaju dobro tko je tko. Znaju da je Vlada bila 'za'. Sve se dobro zna, nema da je netransparentno", dodaje govoreći o obuci. 

"To je protiv hrvatskih interesa. Mi nikakve koristi nemamo od toga da budemo nedorečena zemlja, a onda šaljemo vojnike u Poljsku danas", tvrdi.

Predsjednik Vlade osvrnuo i na jučerašnju izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića u Vukovaru. Milanović je na na obilježavanju 31. godišnjice međunarodnog priznanja RH i 25. obljetnice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja ponovio da "Washington i NATO preko Ukrajine vode proxy (posredni) rat protiv Rusije" i dodao da ne vidi svrhu sankcija protiv Moskve. 

"Plan ne može biti maknuti Putina. Plan ne mogu biti sankcije. Sankcije su glupost i time nećemo ništa postići. Nisu ni Miloševića slomili sankcijama. (...) Idu iz rata u rat. A što bih trebao biti? Rob američki?", rekao je Milanović. Plenković je ocijenio kako su to smiješne teze i pravi problem, upitavši kakva je to antiamerička politika, anti-NATO politika, pa onda, dodao je, valjda i antieuropska politika.

"Zamislite primjerenijeg trenutka od jučer 15. siječnja 2023. - 25. godina nakon mirne reintegracije gdje navečer imate nastup američkog generala Jacquesa Kleina koji je vodio proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja da sada baš mi - nakon što smo u NATO-u i EU i nakon što je uloga SAD-a bila vrlo važna u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu, imamo tezu o tome da su Hrvati nekakvi američki robovi. To su smiješne teze i to je pravi problem", rekao je, uz ostalo, Plenković. Smatra kako su to ozbiljne teze za koje ne vidi u čije ime i za čiji račun to Milanović izgovara. 

Zaključno se osvrnuo na Hrvate uhićene u Zambiji te istaknuo kako on u ovom trenutku nema dodatnih saznanja. 

"Svi hrvatski državljani, bez obzira gdje bili na svijetu i što napravili, imaju pravo na konzularnu zaštitu. Mi to činimo. Što se tiče aspekata funkcioniranja cijele teme o posvojenju, na razini Hrvatske moramo stvari rasvijetlili do kraja, da vidimo kako je do toga došlo, tko je što u lancu radio", kazao je Plenković. 

Ključne riječi

Komentara 37

Avatar kvasac60
kvasac60
18:18 16.01.2023.

Ovi su gori od SKJ.!!

Avatar Gustav
Gustav
18:26 16.01.2023.

Jel to onaj što na skijanje ide pod pratnjom policije sa upaljenim rotirkama ?! 😋🤣

DU
Deleted user
18:06 16.01.2023.

Vitez Reiner, prosim lepo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije