Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KINA+17

Plenković: Treba nam solidarnost u nabavi cjepiva, to je ključno za kraj pandemije

Zagreb: Andrej Plenković dao izjavu nakon sjednice Vlade
Zeljko Lukunic/PIXSELL
09.02.2021.
u 12:10

„Moram spomenuti koliko je ovaj okvir suradnje bio koristan kad je pandemija krenula“, kazao je premijer o europsko-kineskoj inicijativi.

Premijer Andrej Plenković na virtualnom sastanku inicijative Kina+17 zahvalio je kineskim vlastima na pomoći u nabavi zaštitne opreme i drugih potrepština na početku pandemije jer su time spašeni mnogi životi. 

Posljednji sastanak na vrhu te inicijative, osnovane 2012. s ciljem jačanja kineskih investicija u Europi, održan je 2019. u Dubrovniku, a tad joj se pridružila i Grčka. 

Hrvatski premijer u videoobraćanju inicijativi, čiji su sastanci uživo odgođeni zbog pandemije koronavirusa, rekao je kako je Kina+17 „jedinstvena inicijativa koja gradi mostove između Europe i Azije“ te je komplementarna Europskoj uniji. 

Plenković je zahvalio kineskom vodstvu na pravovremenoj pomoći s potrepštinama na početku pandemije, „što je spasilo mnoge živote“. 

„Moram spomenuti koliko je ovaj okvir suradnje bio koristan kad je pandemija krenula“, kazao je premijer o europsko-kineskoj inicijativi

Naglasio je da će biti potrebna solidarnost u nabavi cjepiva za cijeli svijet, što je ključno za dovršavanje pandemije. 

Plenković je kazao i kako će suradnja Kine i Europe pružiti priliku za brz i snažan oporavak dviju strana u nadolazećem razdoblju. 

„Hrvatska je u tom pogledu posebno usredotočena na područja infrastrukture, znanosti i inovacija, kao i turizma, mobilnosti i malih i srednjih tvrtki“, rekao je premijer. Hrvatska pritom zagovara slobodno tržište po jednakim pravilima, reciprocitet u pristupu tržištima, održivi razvoj i borbu protiv klimatskih promjena, dodao je. 

Kao primjer projekata na kakve se Hrvatska želi fokusirati naveo je Pelješki most koji financira EU, a gradi kineska tvrtka, kao i vjetroenergetski projekt NORINCO, najveću kinesku investiciju u čistu energiju u Hrvatskoj, koji će biti dovršen do kraja 2021. godine kod Senja. 

Plenković je istaknuo da se nakon uspješnog sporazuma o izvozu hrvatskih mliječnih proizvoda u Kinu nada sličnom dogovoru za proizvođače mesa, ribe i meda. 

Premijer je kazao kako će se ove godine postići i sporazum između Zagreba, Ljubljane i Slovenije o uspostavljanju 17+1 sportskog centra kojim će „Hrvatska postati centar ljetnih, a Slovenija zimskih sportova“. 

Pekingu je zahvalio i na solidarnosti i pomoći nakon dvaju potresa koji su Hrvatsku pogodili u ožujku i prosincu, pa je uoči Kineske nove godine 12. veljače zaželio da „nam godina bika svima donese blagostanje, zdravlje i zadovoljstvo“. 

Ključne riječi

Komentara 15

BA
bardonkaldian
14:02 09.02.2021.

Uza sve njegove slalome- ne vidim mu nikoga ravnog. EU je neto velika pozitiva za RH, pa i kad je birokratski brontosaurus. Bio sam protiv ulaska u EU, no, pogriješio sam. I najgora EU, uza sve ljigavosti, bolja je odd svih tih istočnih -stana u kojima vladaju smrad, zagađenje, kriminal i prostitucija.

VI
vidum
12:21 09.02.2021.

Red je da im se odužimo. Nemojmo uzimati njihovo cjepivo.

MB
medo.brundo2012
09:09 10.02.2021.

Otkad sad i ti postao stručnjak virusolog IDIOTE jedan.?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije