Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: I u borbi s bolesti pokazao svoj karakter i hrabrost

Generali Lučić i Miljavac podsjetili da je Tuđman sudjelovao u obrani Hrvatske, ali i istodobno stvarao obavještajni sustav
04. veljače 2021. u 19:02 38 komentara 51005 prikaza
Sprovod Miroslava Tuđmana na zagrebačkom Mirogoju
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/20

Miroslav Tuđman, saborski zastupnik HDZ-a, istaknuti znanstvenik i najstariji sin prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, pokopan je danas u Zagrebu uz najviše državne počasti.

Obitelj Tuđman Što je Ankica Tuđman napisala o sinu Miroslavu 'Zbog oca su ispaštala sva moja djeca, ali najviše su se iživljavali na Mireku'

Na pogrebu ograničenom epidemiološkim mjerama, od Miroslava Tuđmana su se, uz obitelj i prijatelje, na zagrebačkom Mirogoju oprostili i njegovi kolege zastupnici, članovi Generalskog zbora, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ministri, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Robert Hranj, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković.

Sprovod Miroslava Tuđmana na zagrebačkom Mirogoju
1 / 20
Sprovod Miroslava Tuđmana na zagrebačkom Mirogoju

U govorima nad otvorenim grobom generali Ivo Lučić i Pavao Miljavac podsjetili su da je Tuđman tijekom Domovinskog rata aktivno, kao dragovoljac na terenu sudjelovao u obrani Hrvatske, ali i istodobno stvarao obavještajni sustav mlade države. Premijer Plenković prisjetio se pak svog posljednjeg razgovora s Miroslavom Tuđmanom, nakon što je čuo da se loše osjeća. Plenković je tada i sam bio u izolaciji zbog koronavirusa, od posljedica kojega je i preminuo Tuđman.

– Rekao sam mu da je to ozbiljna bolest i da se pazi. Više se nikada nismo čuli, ali on je i tada pokazao svoj karakter i svoju hrabrost – rekao je Plenković.

Miroslav Tuđman preminuo je početkom tjedna u 75. godini života u zagrebačkoj bolnici “Fran Mihaljević”, nakon gotovo cjelomjesečne borbe s posljedicama koronavirusa. Rođen je 25. svibnja 1946. u Beogradu, a filozofiju i sociologiju diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je magistrirao te doktorirao. Tijekom plodne sveučilišne karijere utemeljio je, među ostalim, Zavod za informacijske studije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je prodekan Filozofskog fakulteta.

Zagreb: Sjednica Sabora započela minutom šutnje za preminulog Miroslava Tuđmana komemoracija u petak Sabor minutom šutnje odao počast Miroslavu Tuđmanu

Pokrenuo je međunarodni časopis National Security and the Future i bio aktivan istraživač na području informacijskih znanosti te nacionalne sigurnosti i izvještajne djelatnosti. U obranu domovine aktivno se uključio 1991. godine. Također, vodio je Centar za strategijska istraživanja, kao i Hrvatsku izvještajnu službu (HIS), koju je i utemeljio.

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice