Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOGUĆA NOVA INTERVENCIJA VLADE

Plenković o rastu cijene goriva: Trošarine i marže su te gdje možemo intervenirati

Obilježen Dan Osječko-baranjske županije
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
02.06.2022.
u 13:02

Naša politika prema BiH dobrosusjedska je i dobronamjerna. Pomažemo BiH i snažno se zalažemo za ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda, rekao je premijer novinarima u Osijeku

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu obilježavanja Dana Osječko-baranjske županije. Uz predsjednika Vlade u Osijeku je i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković te ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Premijer je odgovarao na pitanja novinara o aktualnim zbivanjima. 

"Čestitam dan Osječko-baranjske županije. Mi smo 2016. kazali da ćemo pomoći Slavoniji sad i odmah. Iskoraci se vide u svim poljima kad je riječ o velikim projektima i u samom Gradu Osijeku", kazao je premijer. "Slavonija je naš prioritet", dodao je premijer. 

Intervencija u rast cijena goriva

"Imamo zakonske osnove, uredbu, intervenirali smo u marže i trošarine, danas ćemo raspravljati o tome i donosit ćemo odluke koje su dobre za hrvatske građane. Trošarine i marže su te gdje možemo intervenirati", kazao je.

"Naša politika prema BiH dobrosusjedska je i dobronamjerna. Pomažemo BiH i snažno se zalažemo za ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda. Cijelo ovo vrijeme to radimo i kada je riječ o ustavnim promjenama i izbornom zakonu i brojnim potporama", dodao je. 

Komentirajući sastanak DORH-a i Vlade o optužnicama za hrvatske pilote, za koji je glavna državna odvjetnica Hrvoj Šipek jučer rekla da je dogovoren, Plenković kaže kako je normalno da se u slučaju važnih tema za zaštitu nacionalnih interesa obave konzultacije.

Normalno je da obavimo konzultacije i vidimo ima li možda DORH svojim kanalima neke informacije koje su bitne Vladi da zauzme stavove”, rekao je Plenković, no nije otkrio kada će se održati taj sastanak. 

Na pitanje novinara zna li detaljnije na što se odnosi jučerašnja izjava Hrvoj Šipek da je Armija BiH za vrijeme Domovinskog rata upala na hrvatski teritorij, ustvrdio je kako jučer nije pratio saslušanje i izjave glavne državne odvjetnice.

Na pitanje vidi li političku ambiciju bivšeg ravnatelja Fonda za obnovu Damira Vanđelića, koji je osnovao udrugu Zrin, Plenković je odgovorio kako ne zna ništa o tome.

Ulazak Hrvatske u eurozonu u njemačkim medijima

Kazao je premijer da ne zna koji su to kriteriji za ulazak u eurozonu ublaženi što se tiče Hrvatske, o kojima pišu neki mediji.

"Hrvatska je ispunila sve i prema EK i Središnjoj banci. Ne bi nekome gledali kroz prste", kazao je.

Izjave glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek u Saboru

"Nisam gledao saslušanje. Vidio sam mali rezime. Ono što je jasno, to je bezobzirno huškanje nekoliko malih stranaka na HDZ i enormni pritisak na Državno odvjetništvo. Odbacujem to najoštrije. I to huškanje je okvir koji se radi od oporbe, preko Milanovića do medijskih navoda. Dok se oni bave time, mi rješavamo strateška pitanja", kazao je Plenković.

"Oni koji imaju vremena ne pridonose ničemu. Samo bi netko izrazito glup pomislio da ja i HDZ utječemo na Državno odvjetništvo, moraš biti ekstremno glup. Da to postoji, sigurno ne bi bilo procesa ni protiv Horvata, ni protiv Aladrovića, ni protiv Miloševića. Ako je netko toliko zaslijepljen i misli da su ljudi blesavi i da će im povjerovati, okej. To je sramota za hrvatsku demokraciju", kazao je premijer. 

Video: Proslava Dana državnosti u HNK. Plenković: Hrvatska ostvaruje svoje nacionalne zadaće

Ključne riječi

Komentara 56

NO
Nordik
13:08 02.06.2022.

Kopiraj Nijemce i ne filozofiraj.

DR
drogerasM
13:25 02.06.2022.

Ma nije preša, samo polako

DU
Deleted user
13:52 02.06.2022.

Ovaj čovjek je nevjerojatan........ I sad ako dobije komentar s Pantovčaka, opet će lijepiti Milanoviću da je rusofil........ Uopće ga nije briga što ćemo uskoro plaćati gorivo 18 Kn/l, što je kg očišćenog pileta 40 do 50 Kn, što je ulje na pojedinim mjestima 17 Kn/l, što se najavljuje povećanje cijene registracije vozila, tehničkog pregleda, poreza na okoliš, poreza na ceste, poreza na vlasništvo nekretnina, što mu se smanjuje potrošnja u državi....... Glavno da je on ispunio ono što mu je poručeno od strane karakterno istih osoba iz EK. Što prosječni građanin živi na standardu Albanije i što Hrvatska sad već rapidno ostaje bez stanovništva i zbog mortaliteta i zbog odljeva mladih van, to mu je zadnja rupa na svirali. Ali, uvijek će izbaciti floskulu kako Hrvatska mora biti vojno spremna obraniti svoje granice. Po deseti put, s kime premijeru?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije