Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Daniel Borović

Pilot protiv kojeg je podignuta optužnica u Srbiji: 'Stvar je na hrvatskoj Vladi. Ja nisam kriv'

Predsjednik Republike odlikovao je umirovljenog pukovnika Hrvatske vojske Danijela Borovića
Robert Anic/PIXSELL
20.05.2022.
u 11:11

Borović je rekao i da je za optužnicu doznao kad mu je poznanik iz Bihaća na e-mail poslao link na tekst objavljen na lokalnom portalu te da ga nije nitko kontaktirao

Srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv četiri visoka časnika Hrvatske vojske u kojoj ih optužuju da su u akciji “Oluja” 7. i 8. kolovoza 1995. godine naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada.

Među optuženima je i pilot Danijel Borović koji smatra da je to nastavak pokušaja srpskih vlasti da rade pritisak na Hrvatsku.

"Jer ti događaju koje oni spominju, ako su se stvarno dogodili, provlače se kroz medije već desetak godina. Postoji članak iz 2010. gdje se spominju ta mjesta gdje su navodno gađani civili. S tim da je u međuvremenu dvoje ljudi s tog popisa umrlo pa su sad izbacili druge osobe koje su stalno vezane uz pulsku bazu pored mene. Ja sam stalno prisutan, stalno nas vuku kroz blato. Ja za sebe mogu reći da nisam upoznat s detaljima, nisam sudjelovao u izdavanju zapovjedi jer nisam bio na toj razini zapovijedanja, a ni kao pilot, iako me terete po zapovjednoj dužnosti. Nakon mog preleta 1992. bosanskohercegovačku granicu nisam prelazio ni autom ni zrakom. To su činjenice", rekao je za N1.

Dodaje kako ga neprestano optužuju.

"Nakon tog preleta me optužuju, čak je bilo u beogradskom dnevniku da sam ja taj ‘spretan momak’ koji je srušio helikopter europskog promatrača, onaj što je kod Novog Marofa srušen. Tad su me isto lažno optuživali, a već se znalo tko je. Nakon 30 godina ne odustaju od toga", navodi.

Borović je rekao i da je za optužnicu doznao kada mu je poznanik iz Bihaća na e-mail poslao link na tekst objavljen na lokalnom portalu te da ga nitko nije kontaktirao. Ustvrdio je kako on ne može ništa poduzeti jer je stvar na hrvatskoj Vladi i hrvatskom pravosuđu da se tome usprotivi te dodaje da je upitno na temelju čega se Srbija može tu pravno postavljati i imaju li ikakvu jurisdikciju uopće.

"Jer ako je događaj iz 95. i Hrvatska i BiH su davno prije toga priznate i postavlja se pitanje kako oni to mogu, na osnovu čega. Čak i da imaju dokaze, Oluja je legitimno priznata u Haagu, zna se tko je agresor, a tko je napadnut. Ja nisam kriv”, ističe.

VIDEO: Tragičan kraj potrage: Danas ispraćaj Periša u Beogradu.

Komentara 12

KR
Krotila
12:00 20.05.2022.

Hrvatski heroj!

HR
hr76
12:16 20.05.2022.

Srbija na sve načine pokušava kriminalizirati Oluju, najveću oslobodilačku akciju u povijesti Hrvatske! Neće proći!

RA
radolizem
12:44 20.05.2022.

Za pilota Ivana Selaka bi najbolje bilo da i protiv njega Srbija podigne optužnicu. Time bi začepio gubicu ministru Banožiću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije