Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Petrinja gradi prvi azil za životinje

Sklonište će djelovati po sustavu "no kill", što znači da se nijednu životinju neće ubiti, kaže gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović
27. ožujka 2015. u 10:30 0 komentara 1574 prikaza
psi,azil
Foto: Danijel Prerad

Grad Petrinja riješio je sve imovinskopravne odnose oko objekta i zemljišta u Velikom Šušnjaru gdje će se sagraditi prvo sustavno Sklonište za životinje u Sisačko-moslavačkoj županiji. Za kupnju objekta, bivše farme, Grad je izdvojio 136.000 kuna, a za njegovo uređenje i opremanje kandidirat će se za fondove Europske unije.

– U skloništu će biti mjesta za 88 pasa ili drugih životinja, uz mogućnost proširenja do sto mjesta. Uvjeti odgovaraju svim standardima, a prostor ima stacionar, ambulantu, karantenu, skladišta... – rekao nam je Siniša Batinić, projektant skloništa.

Zajednička je to inicijativa petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića i Udruge za zaštitu životinja "Patronus" iz Siska, pokrenuta prije godinu dana.

– Sklonište će djelovati po sustavu "no kill", što znači da se nijednu životinju neće ubiti, nego će se za svaku skrbiti i udomljavati. Nadamo se da će naše sklonište biti ogledni primjer za samu Hrvatsku i ogledni primjer kako postupati sa životinjama. Najbitniji je taj humani pristup za koji se nadamo da će biti prihvatljiv i fondovima EU – ističe Dumbović. Realizaciju projekta svesrdno podržavaju udruge za zaštitu životinja.

– Od samih naših početaka trudimo se upozoriti na to da je za svaki grad i općinu najjeftinije da ima svoje sklonište, bez obzira što to u početku izgleda skuplje. Pozdravljamo ovaj napor Grada Petrinje i gradonačelnika, pogotovo odluku da to bude "no kill" sklonište – rekla je Melita Madžo, čelnica udruge Patronus.

Kada se jednom uspostavi, skloništem će upravljati petrinjski Komunalac, a postoji mogućnost da se u plaćanje troškova njegova rada uključe i neki drugi gradovi.

>>Komunalni redari do sada nisu kaznili nijednog vlasnika psa

>>Ugrozila život kako bi pomogla ostavljenim psima u poplavljenom Letovaniću

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.