Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE ČEHULIĆU ZA PRIJETNJE

Plenković na sudu: Naša je poruka - mržnja nije prihvatljiva

Sisak: Suđenje Đuri Čehuliću optuženom da je javno prijetio premijeru 2020.
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/12
07.02.2023.
u 19:22

Zbog prijetnji premijeru Čehulića je policija uhitila u listopadu 2020. godine. Otkriveno je da je riječ je o susjedu i prijatelju obitelji mladića koji se par dana ranije ubio nedaleko Banskih dvora nakon što je izveo napad u kojem je automatskom puškom pucao na zgradu Vlade RH i ranio policajca na ulazu. Premijer je nakon svjedočenja istaknuo kako u Hrvatskoj očito ima pojedinaca i manjih skupina koji bi nasilnim metodama rušili institucije vlasti

– Danijel (Bezuk) bio je super dečko, imao je 23 godine, a razmišljao kao da ima 50… On je htio poslati poruku, ne mislim da je htio ubiti policajce, vjerujem da je htio riješiti Plenkija, ja bih ga riješio unatoč četiri tjelohranitelja – sukus je izjave 65-godišnjeg Đure Čehulića iz Selišta pokraj Kutine koju je na dan napada Danijela Bezuka na Markovu trgu u Zagrebu, 12. listopada 2020. godine izrekao novinarima jedne televizijske postaje. Slično je izjavio i za drugu televizijsku postaju. Čehulić je bio kum pokojnog Bezuka, a zbog tih je izjava uhićen nakon nekoliko dana te je u tijeku sudski postupak zbog prijetnje, na kojem je jučer u Sisku svjedočio i premijer Andrej Plenković.

Sve proslijedili policiji

Izjava nikad nije emitirana jer je novinarka, kako je jučer svjedočila, smatrala da je to rekao u osobnom razgovoru, ne kao izjavu za medije, te zato što je kolega snimatelj sugerirao kako Đuro bazdi na alkohol. No, s obzirom na događaj na Markovu trgu te atmosferu tih dana snimka je stigla do Vlade, a oni su reagirali.

07.02.2023., Sisak - Premijer Andrej Plenkovic na Opcinskom sudu saslusan je kao svjedok-ostecenik na sudjenju Djuri Cehulicu optuzenom da je javno prijetio premijeru 2020. nakon sto je Danijel Bezuk pucao na zgradu Vlade i ranio policajca na Markovu trgu. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

– S obzirom na to da je sadržaj snimke upućivao da bih ja mogao biti potencijalna žrtva ili meta, odmah sam saznao za taj sadržaj – rekao je premijer Andrej Plenković sucu Općinskog suda u Sisku Mirku Đukiću tijekom svjedočenja, dodavši kako je ta snimka proslijeđena glasnogovorniku Vlade, odakle su je odmah proslijedili policiji koja je Đuru uhitila. Tijekom pretrage Čehulićeve kuće pronašla je policija i oružje te streljivo koje je nezakonito posjedovao, a Đuro je isti dan pušten da se brani sa slobode.

Đuro Čehulić je bio kum i susjed obitelji Bezuk, u odličnim odnosima s ocem pokojnog Danijela. Pripadao je i krugu istomišljenika s radikalnim desnim političkim stajalištima okupljenom oko istaknutog vukovarskog branitelja Damira Markuša iz Kutine. U tom društvu bio je i Danijel Bezuk s mnogim svojim vršnjacima iz kutinske okolice. Danijel Bezuk u napadu na zgradu Vlade ispucao je više od 20 metaka iz kalašnjikova, teško ranivši pri tome policajca Oskara Fiurija, a zatim se iz pištolja ubio nedaleko od mjesta napada.

Premijer je rekao kako je, s obzirom na kontekst nakon napada na Markovu trgu, prijetnja shvaćena ozbiljno, iako se u svom poslu često susreće s prijetnjama i sličnim ponašanjima. No, dodao je, kako je ovo ipak poseban slučaj u kojem je bitan kontekst.

– Ovakva vrsta prijetnji opisuje kontekst u kojem je odrastao pokojni gospodin Bezuk koji, što sam stalno govorio, nije mogao u 22 godini imati tako formirane stavove bez da na njega nije bilo nekog utjecaja. Nažalost, taj utjecaj i njegovo životno neiskustvo dovelo je do toga da smo prvi put imali oružani napad na instituciju vlasti. On je tamo došao poslati poruku. Kako je rekao sam Čehulić, nije došao ubiti policajce jer mu je i tata bio policajac, znači došao je poslati poruku Plenkiju da je bio tu – kazao je premijer novinarima nakon suđenja, dodavši kako i danas u Hrvatskoj očito ima radikaliziranih pojedinaca i manjih skupina koji bi isto nasilnim metodama rušili institucije vlasti.

07.02.2023., Sisak - Premijer Andrej Plenkovic na Opcinskom sudu saslusan je kao svjedok-ostecenik na sudjenju Djuri Cehulicu optuzenom da je javno prijetio premijeru 2020. nakon sto je Danijel Bezuk pucao na zgradu Vlade i ranio policajca na Markovu trgu. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Godinama se tolerira

– Ti ljudi postoje, ali oni nisu značajni, nije to neka prevladavajuća snaga, ali postoje. Kako nastaje to? Nastaje u ovom prostoru, javnom, medijskom i internetskom u kojem se godinama tolerira govor mržnje. Ne postoji nitko tko se bavi sustavno procesuiranjem govora mržnje. Bilo da je to na komentarima nečijih Facebook stranica, kao što je to Facebook stranica trenera malonogometnog kluba i člana Predsjedništva Domovinskog pokreta, čiji je član i gospodin Čehulić. Moramo to kontekstualizirati politički, tu je Domovinski pokret gdje je toliko mržnje da netko to mora procesuirati, ne možemo živjeti kao da toga nema – kazao je Plenković dodavši kako se mora poslati poruka o neprihvatljivosti takvih stvari.

Suđenje Đuri Čehuliću počelo je u studenome.

– Današnje ročište proteklo je rutinski. Odluka suca će se temeljiti na ocjeni samih riječi, je li to prijetnja ili nije. Ne mora svaka ružna i teška riječ biti prijetnja, koja ima svoju definiciju. Danas se previše stvari tumači kao kaznena djela, što nekad nisu bila i ne bi trebala biti – rekao je Davorin Karačić, odvjetnik optuženog Đure Čehulića.

>> VIDEO: Izjava Andreja Plenkovića nakon početka suđenja Đuri Čehuliću

Komentara 54

SB
Sbking
08:52 07.02.2023.

Plenki kukavico, kako je guza zvakala gace te dane kad se pucalo, skoro ga anemicno srce ostavilo

MA
mate30
09:18 07.02.2023.

Zašto je rasvjetljavanje ovog zločina veći prioritet nego zločin u Škabrnji ili raketiranje Banskih dvora?

Avatar spremno zidam
spremno zidam
10:08 07.02.2023.

"...Treba poslati poruku da je ovakvo ponašanje neprimjereno..." Da ? A tko će poslati poruku da je "ovakvo ponašanje" AP i ministara u vladi neprimjereno ? Mickey Mouse ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije